Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Δεσμεύσεις Παπανδρέου, υποσχέσεις Βαν Ρομπάι

Στις 10 το βράδυ με Μπαρόζο ο πρωθυπουργός


http://img.protothema.gr/B05D40B3C91104304C85158C1763ACE5.jpg

Με τη μόνιμη επωδό των Ευρωπαίων πολιτικών παραγόντων περί της αναγκαιότητας να επιδειχθεί πολιτική συναίνεση από όλες τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και κοινή δέσμευση τήρησης των αναγκαίων μεταρρυθμιστικών μέτρων επέλεξε να ξεκινήσει τις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Ο κ. βαν Ρομπάι έκανε λόγο για μια δύσκολη διαπραγμάτευση στους κόλπους της ΕΕ αναφορικά με την μεθοδολογία διευθέτησης του ελληνικού προβλήματος χρέους, αλλά παράλληλα εμφανίστηκε πεπεισμένος πως αυτή η λύση θα δοθεί, σε συνεργασία με το Eurogroup, το Ecofin, την ΕΚΤ και τους ιδιώτες ομολογιούχους, μέσα στις επόμενες εβδομάδες του Ιουλίου και πάντα υπό τον όρο πως όλα θα τεθούν σε εθελοντική βάση προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα των αγορών και της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κύριος βαν Ρομπάι ξεκαθάρισε πως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της στήριξης των εταίρων μας προς την Ελλάδα είναι η τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας και κυρίως η υπερψήφιση από τη Βουλή των αναγκαίων μεταρρυθμιστικών μέτρων.

Την ίδια ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντούσε πως η Ελλάδα θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για “να εισέλθει σε ένα βιώσιμο δημοσιονομικό μονοπάτι”, εξέφρασε την ελπίδα πως η Βουλή θα 'περάσει' τα αναγκαία μέτρα και θα δώσει το πράσινο φως στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της.

'Εργο δύσκολο και επίπονο, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος όμως έσπευσε να διευκρινίσει πως στόχος του ιδίου και της κυβέρνησης είναι να “βάλει τη χώρα σε μία πολύ καλύτερη δημοσιονομικά και βιώσιμη θέση”.

Στις 10 το βράδυ της Δευτέρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι προγραμματισμένο να συναντήσει τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: