Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Η ψήφος εμπιστοσύνης «απελευθερώνει» τους διαφωνούντες

Θα μπορούν να καταψηφίσουν χωρίς τύψεις το Μεσοπρόθεσμο


http://img.protothema.gr/B9C0099E766D4AA6272E3DDFF26C9E74.jpg
Σε άλλοθι για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που σκέφτονται να καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα τείνει να μετατραπεί η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την Τρίτη το βράδυ στην κυβέρνηση.

Όπως ήδη εκτιμάται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, που επιμένουν στην καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου «απελευθερώνονται», και αφού θα έχουν παράσχει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση, θα μπορούν να καταψηφίσουν χωρίς τύψεις το Μεσοπρόθεσμο και πιθανώς χωρίς το κίνδυνο της διαγραφής.

Μέχρι και πρόσφατα, στελέχη του στενού πυρήνα του πρωθυπουργού άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο για το αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Το ζήτημα δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα και σήμερα, δέκα ημέρες πριν την ψήφιση. Αν και το Μεσοπρόθεσμο δεν κινδυνεύει να καταψηφιστεί, ειδικά στην περίπτωση που θα απέχουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο όσες περισσότερες ψήφοι χαθούν από το ΠΑΣΟΚ, τόσο θα ενταθεί το πολιτικό πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου και έτσι θα ανοίξει ένας νέος κύκλος παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, ενώ τα σενάρια εκλογών, που πολλοί φοβούνται στην κυβέρνηση, θα «φουντώσουν» ξανά.

Εκτιμάται πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος το διάστημα που απομένει πριν την ψήφιση θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει εκ νέου ενημέρωση στους βουλευτές παρουσιάζοντας τα όποια θετικά στοιχεία του προγράμματος Παπακωνσταντίνου, αλλά και βελτιώνοντας κάποια άλλα. Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να μην ψηφιστεί ως ένα άρθρο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να το ψηφίσουν επί της αρχής και να καταψηφίσουν συγκεκριμένα άρθρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «ΘΕΜΑτος» εχθές, τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκδηλώνουν εμμέσως ή άμεσα της απόφασή τους να το καταψηφίσουν, θέτοντας ο καθένας τις δικές του «κόκκινες γραμμές». Γιουματζίδης, Αθανασιάδης, Αράπογλου και Βουδούρης ανήκουν στην ομάδα των επίφοβων και αμετακίνητων ως προς την απόφασή τους. Μέχρι την κρίσιμη ψήφιση θα έχουν πάρει τις τελικές τους αποφάσεις, οι οποίες θα εξαρτώνται από την ενδεχόμενη νέα προσέγγιση (ή τη δυνατότητα μιας νέας προσέγγισης) στο πρόγραμμα από τον κ. Βενιζέλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: