Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Έκτακτο Eurogroup στις 3 Ιουλίου για το νέο πακέτο βοήθειας


newpost.gr
Έκτακτο Eurogroup στις 3 Ιουλίου για το νέο πακέτο βοήθειας
Νέο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουλίου, με φόντο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι για να δοθεί η πέμπτη δόση του δανείου των 110 δισ. θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος. Συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για σύσταση του μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν εκ νέου στις 3 Ιουλίου για μια έκτακτη σύνοδο με στόχο την οριστικοποίηση της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη σύνοδο του Eurogroup την Κυριακή 3 Ιουλίου», δήλωσε.

Ο Γιουνκέρ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι εκείνη την ημερομηνία, το ελληνικό κοινοβούλιο θα έχει υιοθετήσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ο πρόεδρος του Eurogroup αναμένει επίσης ότι στις 3 Ιουλίου θα αποφασιστούν οι βασικές γραμμές του νέου σχεδίου δανεισμού για την Ελλάδα.

Βενιζέλος: «Μονόδρομος η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου»

«Στο Eurogroup υπάρχει μια εδραιωμένη πεποίθηση γύρω από τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Άμεση και επιτακτική ανάγκη είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ως προς την εφαρμογή του Προγράμματος. Σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που εμφανίζονται με υψηλό βαθμό εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης, για την Ελλάδα η εθνική ενότητα τίθεται ως προϋπόθεση από τους εταίρους μας, ενώ έπρεπε να είναι αποτέλεσμα του ενστίκτου αυτοσυντήρησης του Έθνους μας» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Το προέχον είναι να διαμορφωθεί μια καθαρή σχέση εμπιστοσύνης, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να εκταμιευτεί η πέμπτη δόση. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος. Σε αυτή τη Σύνοδο έγινε ένα σημαντικό βήμα για την προετοιμασία της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης πριν τις κρίσιμες ημερομηνίες» επεσήμανε.

Ο νέος ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι «έγινε επίσης αποδεκτό από όλους ότι δεν αρκεί η θεσμική συμμετοχή, αλλά απαιτείται και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση του προβλήματος του ελληνικού δημοσίου χρέους. Αυτό αφορά την απολύτως εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών με τη μορφή διακράτησης υφισταμένων ομολόγων, τα οποία λήγουν, έτσι ώστε να μειωθούν πρακτικά οι δανειακές ανάγκες των επομένων ετών. Είναι προφανές ότι όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει έτσι ώστε να μην προκαλεί πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα».

«Αυτά όλα συνιστούν και την πολιτική βάση για τη νέα χρηματοδοτική στρατηγική, δηλαδή για το νέο πρόγραμμα το οποίο αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται. Έχουμε συνεπώς πάρα πολλά να κάνουμε κάθε μέρα. Ο πολιτικός χρόνος έχει συμπυκνωθεί πάρα πολύ, κάθε μέρα έχει τεράστια αξία κι άρα δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε ώρα. Ενημέρωσα ήδη τον Πρωθυπουργό και αύριο θα ενημερώσω αναλυτικά τη Βουλή για το πού βρισκόμαστε» κατέληξε.

Συστήνεται ο μόνιμος Μηχανισμός Σταθερότητας

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα για την τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός μόνιμου Ταμείου στήριξης που θα διαχειρίζεται 500 δισεκατομμύρια ευρώ για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

«Συμφωνήσαμε (...) για τη συνθήκη μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης που ιδρύει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο.

Ο μηχανισμός είναι ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και θα αντικαταστήσει το Μόνιμο Ταμείο που είχε συσταθεί πέρσι για τρία χρόνια και ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ήδη για δύο χώρες, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Μολονότι είναι κατά βάση ένα όργανο των χωρών του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, «οι χώρες εκτός της ευρωζώνης θα μπορούν επίσης να συμμετέχουν» στο ταμείο αυτό, διευκρίνισε ο Γιουνκέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: