Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΜΕ ΤΟΝ Λ.ΠΑΠΑΔΗΜΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΡΟΜΠΑΙ, ΜΠΑΡΟΖΟ


Με τον Λουκά Παπαδήμο στο πλευρό του πηγαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, όπου έχει προγραμματισμένες συναντήσεις απόψε με τους Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο. Ο κ. Παπαδήμος, όπως αναφέρει Το Βήμα, αναμένεται το προσεχές διάστημα... να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο δίπλα στον πρωθυπουργό.

Παρά την άρνηση του να αποδεχτεί το υπουργείο Οικονομικών κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν διαταράχτηκαν.

Αντιθέτως, επειδή ο κ. Παπαδήμος έχει ελευθερία κινήσεων από το Χάρβαρντ, συμφωνήθηκε ότι το επόμενο εξάμηνο θα αναλάβει αυξημένα καθήκοντα συμβούλου δίπλα στον κ. Παπανδρέου και θα αφοσιωθεί στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για τη διαχείριση του χρέους και την εξασφάλιση του πρόσθετου δανεισμού.

Στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αναμένεται να βρεθεί το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η συναίνεση των πολιτικών κομμάτων επί του Μεσοπρόθεσμου και ο όρος να ψηφιστεί προκειμένου να εκταμιευθεί η 5η δόση των 110 δισ. ευρώ, καθώς και η πρόταση Γιούνκερ για αναστολή της συμμετοχής της χώρας στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Ειδικά για το θέμα της αναστολής της ελληνικής συμμετοχής στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει τα περίπου 6,8 δισ. ευρώ που έχουν μείνει αναξιοποίητα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κονδύλια που είτε θα διαθέσει για την μείωση του ελλείμματος, είτε θα χρησιμοποιήσει για αναπτυξιακά προγράμματα.

Όσον αφορά στην 5η δόση των 110 δισ. ευρώ, το Eurogroup ανακοίνωσε ότι θα εκταμιευθεί στις αρχές Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: