Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Εισαγγελική παρέμβαση για τους οδηγούς ταξί- Συσκέψεις στο Μαξίμου- Δυσαρέσκεια για Ραγκούση


newpost.gr
Εισαγγελική παρέμβαση για τους οδηγούς ταξί- Συσκέψεις στο Μαξίμου- Δυσαρέσκεια για Ραγκούση
Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται οι σχέσεις των ιδιοκτητών ταξί και της κυβέρνησης, εξαιτίας της απόφασης του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση, να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους. Εν τω μεταξύ, με εντολή της η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, ζητά να σχηματίζονται αμέσως δικογραφίες για όσους οδηγούς ταξί διαπιστώνεται ότι διαπράττουν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως αυτό της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Στις 5 τα ξημερώματα άρχισε η νέα 48ωρη απεργία που αποφάσισαν αιφνιδίως το Σάββατο τα σωματεία των ταξιτζήδων και από το πρωί έχει αναστατωθεί πλήρως η ομαλή λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά και του αεροδρομίου, των δύο βασικών πυλών εισόδου και εξόδου της χώρας, από τις οποίες διακινούνται καθημερινά χιλιάδες τουρίστες προς τα νησιά και την ελληνική περιφέρεια γενικότερα, εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.

Στο λιμάνι του Πειραιά έχουν συγκεντρωθεί περίπου 2.500 αυτοκινητιστές ταξί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Σε αποκλεισμό της κεντρικής λεωφόρου Ακτή Ποσειδώνος στον Πειραιά έχουν προχωρήσει οι ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

Ετσι, στους κεντρικούς και περιμετρικούς δρόμους του Πειραιά έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο, ενώ τα λεωφόρεια και τα τρόλεϊ είναι ακινητοποιημένα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σημειώνεται στην Ακτη Ξαβιερίου, όπου χιλιάδες επιβάτες δεν μπορούν να επιβιβαστούν στα πούλμαν για να επισκεφθούν τουριστικούς χώρους της Αθήνας.

Πριν λίγη ώρα, οι οδηγοί ταξί αποφάσισαν να ανοίξουν τη μία από τις δύο πύλες που έχουν αποκλείσει στο λιμάνι του Πειραιά για μία ώρα, ώστε να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες και τα τουριστικά λεωφορεία.

Tαυτόχρονα, από το νωρίς το πρωί πολλές εκατοντάδες ταξί έχουν σχηματίσει ουρά χιλιομέτρων από την είσοδο του αεροδρομίου και προς την Αττική οδό, αφήνοντας μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας για την κίνηση των οχημάτων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις. Επί τόπου βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, προκειμένου να διατηρήσουν ανοιχτή την Αττική Οδό και να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια με άλλους οδηγούς.

Πορεία στα διόδια των Ν. Μαλγάρων και …«απελευθέρωση» των διοδίων έκαναν και οι ιδιοκτήτες ταξί της Θεσσαλονίκης. Χίλια τριακόσια πενήντα ταξί συγκεντρώθηκαν στη λαχαναγορά γύρω στις εννιά το πρωί και λίγο μετά τις εννέα και μισή ξεκίνησαν για το σταθμό των Μαλγάρων, όπου παρατάχθηκαν δεξιά, αριστερά και στη μέση. Οι διαμαρτυρόμενοι ιδιοκτήτες τους άνοιξαν τις μπάρες των διοδίων, επιτρέποντας τη δωρεάν διέλευση των οδηγών.

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έγιναν και σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας. Στην Κατερίνη απέκλεισαν τα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και στην Ημαθία τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Κινητοποιήσεις έγιναν και στις Σέρρες, στην Έδεσσα.


Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος κατέστησε σαφές ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν και κάλεσε για άλλη μια φορά τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να ανακαλέσει την απόφασή του και να αρχίσει διάλογος με βάση το προεδρικό διάταγμα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί να αναλογιστούν την ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες πολίτες, όταν εμποδίζουν την πρόσβασή στο λιμάνι και το αεροδρόμιο και έκανε λόγο για μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό.


Συσκέψεις στο Μαξίμου- Έντονη δυσαρέσκεια Παπανδρέου για Ραγκούση

Για τις κινητοποιήσεις των οδηγών ταξί και τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν προκύψει έχει δείξει ενδιαφέρον ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Αυτή την ώρα πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να ληφθεί πρωτοβουλία με στόχο να ηρεμήσει σε πρώτη φάση η κατάσταση.

Καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για έντονη δυσαρέσκεια του κ. Παπανδρέου για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Ραγκούσης χειρίστηκε το θέμα. Η ίδια πηγή επισημαίνει οτι ο κ. Παπανδρέου είχε μακρά συνομιλία με τον κ. Ρέππα προκειμένου να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει.

Έκκληση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων

Έκκληση στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί «να σταματήσουν άμεσα τις ακραίες μορφές διαμαρτυρίας» και τους αποκλεισμούς λιμένων και αεροδρομίων στην «καρδιά της κρισιμότερης τουριστικής περιόδου των τελευταίων ετών για τη χώρα», απηύθυνε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΞ, «οι οδηγοί ταξί με τη μορφή της διαμαρτυρίας που επέλεξαν, καταφέρνουν ένα ακόμα καίριο πλήγμα στην εικόνα της χώρας διεθνώς, η οποία πρόσφατα αμαυρώθηκε απ' τα τραγικά επεισόδια του Ιουνίου. Θυμίζουμε ότι οι χώροι που σήμερα αποκλείουν(αεροδρόμιο και λιμάνι) αποτελούσαν διαχρονικά τους προνομιακούς τόπους εργασίας τους…

Αναρωτιόμαστε αν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε με τρόπο συστηματικό να "πυροβολούμε τα πόδια μας" και κάνουμε την ύστατη έκκληση στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί να σταματήσουν άμεσα τις ακραίες μορφές διαμαρτυρίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: