Δίκοπο μαχαίρι η Σύνοδος
- (Φωτογραφία: Reuters )
Βρυξέλλες
Την ώρα που οι σκληρές διαπραγματεύσεις κορυφώνονται εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, το Παρίσι δηλώνει ότι ελπίζει πως το νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα θα εγκριθεί στη διάρκεια της συνάντησης στις Βρυξέλλες. Πάντως, Μέρκελ και Τρισέ εξακολουθούν να επιμένουν στις αντίθετες απόψεις τους, με την Γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει πως δεν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες εάν δεν υπάρχει λύση. Το γεγονός είναι ότι μια Σύνοδος χωρίς αποτέλεσμα θα εντείνει την κρίση στην Ευρωζώνη και για το λόγο αυτό πηγές προσκείμενες στον Βαν Ρομπάι σημειώνουν πως ο πρόεδρος της ΕΕ δεν θα επιτρέψει τη λήξη της Συνόδου έως ότου οι ηγέτες λάβουν κάποια απόφαση.Η Γαλλία ελπίζει ότι το νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, που βρίσκεται υπό συζήτηση, θα εγκριθεί κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, δήλωσε τη Δευτέρα η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές, στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.
Ερωτηθείσα εάν το σχέδιο θα εγκριθεί «αυτήν την εβδομάδα», απάντησε: «Ελπίζουμε ότι ένα σχέδιο θα υιοθετηθεί και, από αυτήν την άποψη, οι δηλώσεις της (καγκελαρίου της Γερμανίας) Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τις οποίες επιθυμεί να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα την Πέμπτη... κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».
Την Κυριακή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD η Ανγκελα Μέρκελ επέμεινε στην ανάγκη συμμετοχής ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.
«Η συμμετοχή ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο δείχνει ότι η χώρα αυτή έχει ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα» επισήμανε και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αποφύγουμε κάτι που είναι ακόμη σκληρότερο».
Η Μέρκελ πήρε αποστάσεις, αλλά δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, σημειώνοντας: «Μια αναδιάρθρωση για την οποία γίνεται λόγος πάντα, έχει ως αρνητική συνέπεια ότι άλλες χώρες δεν θα συνεχίσουν τις προσπάθειες στον ίδιο βαθμό. Εγώ δεν εργάζομαι σε αυτή την κατεύθυνση».
Η Γερμανίδα καγκελάριος αύξησε τις πιέσεις, καταλήγοντας ότι θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης μόνον εάν υπάρξει αποτέλεσμα.
Στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι η Σύνοδος Κορυφής είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς αν καταλήξει σε κάποια λύση για την Ελλάδα, μπορεί να διασωθεί ολόκληρη η Ευρωζώνη, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, που σημειωθεί αποτυχία, το πιθανότερο είναι να ενταθεί η κρίση με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις.
Σε αυτό το κλίμα, πηγές κοντά στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι σημειώνουν ότι προτίθεται να ακολουθήσει την «παλιά, καλή, κλασική και αποτελεσματική μέθοδο» της Ένωσης, δηλαδή να μην επιτρέψει τη λήξη των εργασιών της Συνόδου εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, προτίθεται να κρατήσει τους ηγέτες στις Βρυξέλλες ακόμη και έως την Κυριακή, αν δεν λάβουν κάποια απόφαση.
Τα πράγματα, πάντως, δεν φαίνεται να έχουν κατασταλάξει, καθώς την ώρα που η Μέρκελ επιμένει για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας, το σχοινί τραβά από την αντίθετη κατεύθυνση ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Σε δηλώσεις του στη γερμανική έκδοση των Financial Times, ο Τρισέ υπογραμμίζει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποδέχεται ομόλογα κράτους που θα έχει χρεοκοπήσει. Επιπλέον, δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι μπορούν να χειριστούν την κρίση χρέους και υπογράμμισε πως δεν είναι τεχνικό θέμα, αλλά ζήτημα θέλησης και αποφασιστικότητας.
Σε περίπτωση που η απόφαση των κυβερνήσεων οδηγήσει σε μερική, ή, ολική στάση πληρωμών «πρέπει οι κυβερνήσεις να φροντίσουν ώστε να τεθούν στη διάθεση του συστήματος του ευρώ διασφαλίσεις τις οποίες θα μπορεί να αποδεχτεί» υπογράμμισε.
«Οι κυβερνήσεις έχουν προειδοποιηθεί απερίφραστα και με όλα τα μέσα. Το έχω δηλώσει δημόσια. Στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων εξήγησα πολλάκις με λεπτομέρειες, ότι σε περίπτωση στάσης πληρωμών μιας χώρας δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε πλέον τα κρατικά ομόλογα ως κανονικούς τίτλους εγγύησης. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει, στην περίπτωση αυτή, να παρέμβουν και να το διορθώσουν. Αυτό είναι το καθήκον τους», είπε ο κ. Τρισέ.
Αποσαφήνισε δε, ότι στο ζήτημα αυτό η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει κανένα συμβιβασμό. «Για μας δεν είναι αποδεκτό να ριψοκινδυνεύσουμε το ρόλο μας ως άγκυρα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Τρισέ. «Εάν μια χώρα περιέλθει σε στάση πληρωμών, δεν μπορούμε να δεχτούμε τους κρατικούς της τίτλους ως ενέχυρο, διότι σύμφωνα με την άποψη του Συμβουλίου της ΕΚΤ περιστέλλεται η ικανότητά μας να λειτουργούμε ως άγκυρα εμπιστοσύνης και σταθερότητας», διευκρίνισε ο κ. Τρισέ.
Ο ίδιος απέρριψε και το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, ενώ επανέλαβε πως «τώρα προέχει να αξιοποιήσουμε άριστα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας: Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και ένα ποιοτικό άλμα στην επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής των χωρών της Ευρωζώνης. Επιπρόσθετα, πρέπει τα προγράμματα προσαρμογής για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να υλοποιηθούν αποφασιστικά. Επίσης, ο μηχανισμός σταθερότητας EFSF πρέπει να αξιοποιηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ελαστικότητα και αποτελεσματικότητα».
Το ενδεχόμενο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, μέσω του ΕFSF, εμφανίζεται ως το επικρατέστερο σενάριο. Αυτή θα είναι και η λύση στην περίπτωση που αποδώσουν οι πιέσεις προς την Ανγκελα Μέρκελ.
Πάντως, προς το παρόν, δεν μπορεί να αποκλειστεί η λύση του συνδυασμού περισσοτέρων της μιας λύσης. Στην περίπτωση αυτή, η επαναγορά ομολόγων, θα συνδυαστεί με την επιμήκυνση της λήξης ελληνικών ομολόγων ακόμη και έως τα 30 χρόνια, καθώς και με χαμηλότερα επιτόκια.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου