Σε αναζήτηση της «χρυσής τομής»
- (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη λύση στο ζήτημα χρέους της Ελλάδας, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη. Tο Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) ανακοίνωσε ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος» ανάμεσα στους πιστωτές και τους ευρωπαίους αξιωματούχους στη Ρώμη για το θέμα της συμμετοχής ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο τόσο η Ανγκελα Μέρκελ, όσο και ο Ζαν Κλοντ Τρισέ επιμένουν στις (αντίθετες) απόψεις τους, με την Γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει πως θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, μόνο αν υπάρξει αποτέλεσμα.Συγκεκριμένα, ο οργανισμός που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), αναφέρθηκε την Κυριακή στην «πρόοδο» που σημειώθηκε κατά τις συναντήσεις ανάμεσα στους πιστωτές της Ελλάδας και Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Ρώμη, στο τέλος της εβδομάδας.
«Οι συμμετέχοντες, που εκπροσωπούν ιδιώτες επενδυτές κατόχους ελληνικών ομολόγων, συνέχισαν να διερευνούν με τους αξιωματούχους του δημόσιου τομέα πολλές δυνατότητες που αφορούν τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμου χρέους της» δήλωσε εκπρόσωπος του IIF.
«Έχει σημειωθεί πρόοδος και συνεχίζονται οι συνομιλίες» σημείωσε ο εκπρόσωπος του IIF.
Σκληρό παζάρι μέχρι το παρά πέντε
Αν και όλα δείχνουν ότι η ΕΕ βρίσκεται κοντά σε συμφωνία -και έτσι ερμηνεύεται και η ανακοίνωση της ημέρας διεξαγωγής Συνόδου Κορυφής (θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη)-, τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως, με αποτέλεσμα οι σκληρές διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται και πιθανότατα να διαρκέσουν έως και την τελευταία στιγμή.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι μια λύση που θα συνδυάζει την επιμήκυνση της λήξης ελληνικών ομολόγων ακόμη και έως τα 30 χρόνια, χαμηλότερα επιτόκια και επαναγορά χρέους στην δευτερογενή αγορά. Υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και μετά την υποβάθμιση της χώρας σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από τους οίκους αξιολόγησης.
Κάτι τέτοιο, όμως, αποκλείει -τουλάχιστον προς το παρόν και τουλάχιστον δημοσίως- ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Σε δηλώσεις του στη γερμανική έκδοση των Financial Times την Κυριακή, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ υπογραμμίζει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποδέχεται ομόλογα κράτους που θα έχει χρεοκοπήσει.
Επιπλέον, δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι μπορούν να χειριστούν την κρίση χρέους και υπογράμμισε πως δεν είναι τεχνικό θέμα, αλλά ζήτημα θέλησης και αποφασιστικότητας. Ερωτηθείς εάν η Ανγκελα Μέρκελ έχει καθυστερήσει στη λήψη αποφάσεων, ο Τρισέ απάντησε: «Όχι, καθόλου. Τέτοιου είδους συζητήσεις είναι εκτός θέματος στην παρούσα κατάσταση».
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε, δε, ότι το ευρώ δεν κινδυνεύει.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD επέμεινε στην ανάγκη συμμετοχής ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.
«Η συμμετοχή ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο δείχνει ότι η χώρα αυτή έχει ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα» επισήμανε και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αποφύγουμε κάτι που είναι ακόμη σκληρότερο».
Η Μέρκελ πήρε αποστάσεις, αλλά δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, σημειώνοντας: «Μια αναδιάρθρωση για την οποία γίνεται λόγος πάντα, έχει ως αρνητική συνέπεια ότι άλλες χώρες δεν θα συνεχίσουν τις προσπάθειες στον ίδιο βαθμό. Εγώ δεν εργάζομαι σε αυτή την κατεύθυνση».
Η Γερμανίδα καγκελάριος αύξησε τις πιέσεις, καταλήγοντας ότι θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης μόνον εάν υπάρξει αποτέλεσμα.
Στη συνέντευξή της στο ARD, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε, ακόμη, ότι «μεσοπρόθεσμα» θα πρέπει να συσταθεί ένας ευρωπαϊκός -μη κρατικός- οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, παρατηρώντας πως ακόμη και η Κίνα έχει δημιουργήσει μια ανάλογη υπηρεσία.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου