Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Γιατί αντιδρά η ΝΔ στην πολιτική του «μπακαλοτέφτερου» της επιλεκτικής χρεοκοπίας


newpost.gr
Γιατί αντιδρά η ΝΔ στην πολιτική του «μπακαλοτέφτερου» της επιλεκτικής χρεοκοπίας
Με το βλέμμα στραμμένο στην εσωτερική πολιτική σκηνή και τα ενδοκυβερνητικά βέλη που εκτοξεύονται σε βάρος των επιλογών του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου, στην Συγγρού τηρούν στάση αναμονής εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.

Στην ΝΔ δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι ο Πρωθυπουργός είναι και πολύ ευτυχής στο ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η γερμανική πρόταση περί συμμετοχής ιδιωτών, εκτιμούν ωστόσο ότι ο κ. Παπανδρέου ενδεχομένως πιεστεί να ενδώσει, κάτι που για το «γαλάζιο» στρατόπεδο θα συνιστά –επιλεκτική ή μη, πάντως- χρεοκοπία.

Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη από τα προηγούμενα 24ωρα, τόσο ο Πρόεδρος όσο και στελέχη της ΝΔ έχουν σπεύσει να διαχωρίσουν με διακριτό τρόπο τη διαφοροποίηση του κόμματος απέναντι σε κάθε σενάριο που, με βάση τη στάση των αγορών, θα θεωρηθεί χρεοκοπία.

«Το πρόβλημα βρίσκεται στην πραγματική οικονομία. Αν δε λυθεί αυτό με μέτρα και αποφάσιες που θα τονώσουν την ψυχολογία, ώστε να ανακάμψει από σημείο αφετηρίας η αγορά –αυτό που λέμε επανεκκίνηση- οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό εργαλείο και να χρησιμοποιηθεί, θα έχει προσωρινή διάρκεια» λέει στο Newpost.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της Συγγρού.

Επιχειρεί δε, με όρους καθημερινότητας, να εξηγήσει στην πρακτική του εφαρμογή τον όρο «επιλεκτική χρεοκοπία»: «Είναι σα να λες στον μπακάλη που έχει το τεφτέρι σου ότι δεν μπορείς να του πληρώσεις σήμερα το τυρί που αγόρασες προχθές αλλά να μην ανησυχεί, γιατί τις φακές που αγόρασες χθες θα τους τις ξεπληρώσεις κανονικά αύριο» περιγράφει με γλαφυρό τρόπο το λόγο που μια τέτοια απόφαση θα επιδεινώσει έτι περαιτέρω τη στάση των αγορών έναντι της Ελλάδας περιορίζοντας το ενδεχόμενου δανεισμού της χώρας στο μέλλον.

Στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά ενισχύεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο η αίσθηση ότι ο Πρωθυπουργός, υπό αυτές τις συνθήκες οδηγεί τη χώρα στην κάλπη. Έτσι εξηγούν εν πολλοίς και τις δημόσιες διαφοροποιήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, τα οποία ουσιαστικά προσπαθούν να θέσουν εαυτούς εκτός του κάδρου των ευθυνών, διεκδικώντας την επανεκλογή τους. Αν δηλαδή, οι δηλώσεις Οικονόμου μπορούν καλόπιστα να θεωρηθούν ως μια άστοχη επιλογή, οι δηλώσεις Λοβέρδου κάθε άλλο παρά ως τέτοιες αντιμετωπίζονται.

Κύκλοι της Συγγρού, σχολιάζοντας το «άδειασμα» Βενιζέλου από τον κ. Λοβέρδο ως προς τη χρήση του όρου «επιλεκτική χρεοκοπία» υπογράμμιζαν ότι αν ο κ. Λοβέρδος ήθελε να ξεκαθαρίσει τη θέση του σε αυτό το ζήτημα, στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του ως απάντηση στον κ. Μιχελάκη, θα έκανε ρητή αναφορά στο θέμα. Κάτι που δεν έγινε.

Λοξοκοιτάζοντας προς το Φθινόπωρο και τις ενδεχόμενες κάλπες, ο Α. Σαμαράς θα επιχειρήσει σήμερα να επιβεβαιώσει τη στήριξη των ΗΠΑ προς τη χώρα, χωρίς όμως να διεκδικήσει κατ’ αναλογίαν και με ιδιαίτερη έμφαση την προσωπική του στήριξη από την κ. Κλίντον.

Ωστόσο, παρά την τάυτιση που παρατηρείται σε ορισμένες από τις θέσεις μεταξύ της κυβέρνησης Ομπάμα και της ΝΔ –κυρίως στα φορολογικά- περισσότερο ενδιαφέρον θα έχει η στάση της αμερικανικής πλευράς απέναντι στο ενεργειακό, με δεδομένες και τις προθέσεις του πολιτικού συστήματος, να προχωρήσει –ανεξάρτητα από τις μεθοδολογικές διαφωνίες μεταξύ των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: