Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Απελευθερώνεται πλήρως η αγορά των ταξί - Προβλέπεται ίδρυση εταιρειών

Στο Υπουργικό Συμβούλιο

Aναμένεται και υπουργική απόφαση για τη μείωση των κομίστρων κατά 10 έως 20%
Aναμένεται και υπουργική απόφαση για τη μείωση των κομίστρων κατά 10 έως 20% (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Την πλήρη απελευθέρωση της αγορά του ταξί προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε sτο Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη από τον υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Ραγκούση.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η πρόσβαση στην παροχή μεταφορικών υπηρεσιών δημοσίας χρήσης θα γίνεται από Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης και Ανώνυμες Εταιρείες που θα συσταθούν γι' αυτό τον σκοπό.

Ακόμη, καταργούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια και ανοίγει το «κλειδωμένο» μεταφορικό έργο, που θα εκτελείται από οχήματα Ειδικής Μίσθωσης.

Οι αυτοκινητιστές θα έχουν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, προθεσμία έξι μηνών για να ανταλλάξουν δωρεάν τις παλαιές άδειες με νέες και προθεσμία τριών ετών για να στήσουν ΕΠΕ και ΑΕ.

Το δικαίωμα παροχής υπηρεσιών επιβατηγών αυτοκινήτων έως εννέα θέσεων και μοτοσικλετών θα παρέχεται μόνο από το κράτος.

Η σημερινή άδεια χωρίζεται σε άδεια παροχής υπηρεσιών, που θα δίνεται ελεύθερα από το κράτος έναντι 15.000 έως 40.000 ευρώ και άδεια κυκλοφορίας που θα κοστολογείται έναντι 5.000 ευρώ.

Επίσης, ανοίγει η αγορά των οχημάτων Ειδικής Μίσθωσης, τα οποία θα λειτουργούν σε πανελλαδική βάση μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου με ελεύθερο, προσυμφωνημένο κόμιστρο, αλλά δεν θα μπορούν να παίρνουν πελάτες από τον δρόμο ή τις πιάτσες.

Τα νέα ταξί θα έχουν έδρα τον καλλικρατικό δήμο, την περιφέρεια Αττικής για την πρωτεύουσα και τη νομαρχιακή ενότητα Θεσσαλονίκης για την συμπρωτεύουσα. Τα ειδικής μίσθωσης οχήματα θα έχουν δικαίωμα κυκλοφορίας σε όλη την χώρα.

Τέλος, αναμένεται υπουργική απόφαση, με την οποία θα μειωθούν τα κόμιστρα των ταξί μεταξύ 10% και 20%.

Το σχέδιο νόμου

Οι κανόνες

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: