Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Σήμα «προωθούμε μεταρρυθμίσεις παντού» στέλνει η κυβέρνηση

Σειρά νομοσχεδίων στο Υπουργικό Συμβούλιο


Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου έχει λίστα μεταρρυθμίσεων προς άμεση υλοποίηση
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου έχει λίστα μεταρρυθμίσεων προς άμεση υλοποίηση (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Υπό την πίεση των Βρυξελλών και της τρόικας για την εφαρμογή έως τις 16 Σεπτεμβρίου όλων των συμφωνηθέντων, που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η κυβέρνηση επιθυμεί να στείλει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι προωθούνται διαρθρωτικές αλλαγές παντού.

Σε αυτό το κλίμα, συνεδριάζει στις 16:00 το Υπουργικό Συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί σειρά νομοσχεδίων, με σημαντικότερα αυτά της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί και της αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ.

Παράλληλα, μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ.Μόσιαλος ανακοίνωσε ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί το σχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι εντός των επόμενων 4 έως 6 εβδομάδων θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της απόφασης της 21ης Ιουλίου από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει από τους υπουργούς να του αναφέρουν σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες έχει ζητήσει ανά υπουργείο και έχουν κριθεί απαραίτητες για να υλοποιηθεί έγκαιρα και χωρίς προσκόμματα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενόψει και της υπογραφής του δεύτερου Μνημονίου για τον νέο δανεισμό της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρείται η σαρωτική προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών το επόμενο 15ήμερο ώστε να μπορεί ο κ. Παπανδρέου να αντιτείνει σε αυτή τη συζήτηση ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώνει ευσυνείδητα τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Αυτό ήταν άλλωστε και το αντικείμενο ευρείας διυπουργικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή και συνεργατών του από το Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι «πρέπει να εκπέμψουμε το μήνυμα μιας κυβέρνησης η οποία προχωρεί σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις παντού».

Επιπλέον, η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θεωρείται ότι είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα, με τη ΔΕΘ, και την ομιλία του Πρωθυπουργού το Σάββατο το βράδυ στο Βελλίδειο, το δεύτερο.
Ειδικότερα, για την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε να έχει χαρακτήρα αισιοδοξίας για το μέλλον, με έμφαση στις προοπτικές της ανάπτυξης που θα σημάνουν και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

«Θα στείλει μήνυμα ασφάλειας και σταθερότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους μετέχοντες στη σύσκεψη υπό τον κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «παράλληλα θα δοθεί η εικόνα πως όλα είναι σε κίνηση και τίποτε δεν είναι στάσιμο».

Όπως αναφέρθηκε, το πρώτο σημαντικό βήμα της εικόνας που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση γίνεται με το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα δύο αγκάθια της ημερήσιας διάταξης αφορούν το νομοσχέδιο για την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί και τις αλλαγές στην υγεία με το νομοσχέδιο του Ανδρέα Λοβέρδου.

Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου:

1. Ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, Ε. Βενιζέλος
2. Σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Νόμων για τα Ναρκωτικά, Μ. Παπαϊωάννου
3. Σχέδιο νόμου: Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις, Α. Λοβέρδος
4. Σχέδιο νόμου: Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις, Κ. Σκανδαλίδης
5. Σχέδιο νόμου: Διαχείριση ακινήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Επίλυση ιδιοκτησιακών ζητημάτων – Αγροτικές Μισθώσεις, Κ. Σκανδαλίδης
6. Σχέδιο νόμου: Κανόνες ελεύθερης παροχής υπηρεσιών μεταφοράς με Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκίνητα – Νέα Οχήματα, Ειδικής Μίσθωσης μέχρι 9 θέσεων και Μοτοσυκλέτες Δημόσιας Χρήσης (Μ.Δ.Χ.), Γ. Ραγκούσης
7. Ανακοίνωση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χ. Παπουτσή: Αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης – Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των συνόρων

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: