Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

«Ακροβασία» Σαμαρά με φόντο την ΔΕΘ


newpost.gr
«Ακροβασία» Σαμαρά με φόντο την ΔΕΘ
Σε τεντωμένο σκοινί κινούνται στην ΝΔ, αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει τελικώς στην ΔΕΘ ο Α. Σαμαράς, απέναντι στην πολιτική –οικονομική και όχι μόνο- της κυβέρνησης. Επί της ουσίας, στην Συγγρού παραμένουν ενεργά δύο στρατόπεδα: Εκείνων που θεωρούν ότι η ΝΔ θα πρέπει να ψηλώσει τους τόνους της κριτικής στην κυβέρνηση, ακόμη και κλείνοντας το μάτι σε κοινωνικές ομάδες που, είτε έχουν εκφράσει, είτε αναμένεται να εκδηλώσουν αντιδράσεις απέναντι στις πολιτικές Παπανδρέου.

Αλλά και εκείνων που θεωρούν ότι ο Σαμαράς θα πρέπει να τηρήσει χαμηλούς τόνους, επανερχόμενος κατά περίπτωση με στοχευμένη κριτική, καθώς η πολιτική ρευστότητα μπορεί να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε εκλογές, φέρνοντας την ΝΔ αντιμέτωπη με δεσμεύσεις τις οποίες, η κατάσταση της οικονομίας δε θα της επιτρέψει να υλοποιήσει.

Για την ώρα, η στρατηγική Σαμαρά δείχνει ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ κλίνει προς το δεύτερο ενδεχόμενο, με τους στενούς του συνεργάτες να επιμένουν ότι οι δεσμεύσεις της ΝΔ για κοινωνικές παροχές εξαντλούνται στην αποκατάσταση των συντάξεων των 700 ευρώ και των πολυτεκνικών επιδομάτων.

Παράλληλα, στην ΝΔ αναζητούν τρόπους για να διατηρήσουν το προφίλ του υπεύθυνου κόμματος που ασκεί αντιπολίτευση μόνο στα πεδία εκείνα που εντοπίζονται ιδεολογικές ή πολιτικές διαφοροποιήσεις ως προς τα όσα προωθούνται από την κυβέρνηση. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, περισσότερο ανησύχησαν την ηγετική ομάδα Σαμαρά καθώς, παρά την παγιωμένη πρωτοκαθεδρία της ΝΔ στην «πρόθεση ψήφου», τα ποιοτικά στοιχεία συνεχίζουν να καταγράφουν χαμηλή επιρροή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρύτερες κοινωνικές μάζες.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη φαινόμενο, όπως αυτό προκύπτει από τις μετρήσεις. Η συμφωνία ΠΑΣΟΚ- ΝΔ που επετεύχθη στο θέμα της Παιδείας –και οι πιθανές επόμενες, όπως π.χ. επί του ν/σ για τα αυθαίρετα- προσέθεσαν εμφανως πολιτικούς πόντους στον κ. Σαμαρά, ο οποίος ωστόσο διατρέχει τον κίνδυνο, αν οι κοινωνικές αντιδράσεις με αφορμή την παιδεία ενταθούν στο επόμενο διάστημα, να μπει και ο ίδιος στο κάδρο των ευθυνών.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και στην ΝΔ επιχειρούν στο πλαίσιο της παρασκηνιακής πληροφόρησης, να αποσαφηνίσουν ότι η ΝΔ έχει σαφείς προτάσεις και διακριτές διαφοροποιήσεις από την κυβέρνηση, γεγονός που σημαίνει ότι η επιμέρους συμφωνία σε συγκεκριμένα ζητήματα δε συνιστά «λευκή επιταγή» σε οποιονδήποτε. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η χθεσινή αντίδραση της ΝΔ απέναντι στις δηλώσεις Διαμαντοπούλου αναφορικά με σενάρια ειστροφής στη δραχμή όπου, στην Συγγρού ξέχασαν την προ ημερών κοινοβουλευτική συμφωνία –που συνοδεύτηκε, υπενθυμίζεται, από πανηγυρισμούς και εναγκαλισμούς στην Βουλή- και ανέβασαν κατακόρυφα τους τόνους χαρακτηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ την κ. Διαμαντοπούλου ως την «κ. Δαμανάκη της 6ης δόσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: