Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών για τις νέες φορολογικές κλίμακες

Αναλυτικός πίνακας

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Διευκρινίσεις σχετικά με την επιβάρυνση που θα υποστούν οι φορολογούμενοι από τις νέες φορολογικές κλίμακες έδωσε το Σάββατο το υπουργείο Οικονομικών.

Δείτε τον πίνακα εδώ.

Στην ανακοίνωσή αναφέρεται: «Mε αφορμή δημοσιεύματα, σχόλια, υπολογισμούς και παραδείγματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τη συνολική φορολογική επιβάρυνση των διαφόρων εισοδηματικών κατηγοριών επί τη βάσει των ρυθμίσεων που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας δέσμης των μέτρων που τελούν υπό ψήφιση, το υπουργείο Οικονομικών δίνει στη δημοσιότητα πίνακες, από τους οποίους προκύπτει η μέση συνολική επιβάρυνση των διαφόρων εισοδηματικών κατηγοριών, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

» Από τους επισυναπτόμενους αυτούς πίνακες προκύπτει ότι η μέση συνολική επιβάρυνση για μία οικογένεια με δύο παιδιά, κλιμακώνεται από το 2,5% για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ μέχρι το 40,3% για ετήσιο εισόδημα 150.000 ευρώ.

» Στο ενδιάμεσο της κλίμακας, παρατηρείται πως η μέση επιβάρυνση για μία οικογένεια με δύο παιδιά και εισόδημα:

  • 20.000 ευρώ είναι 11,1%,
  • 30.000 ευρώ είναι 18,4%
  • 50.000 ευρώ είναι 26,4%
  • 100.000 ευρώ είναι 35%
  • 150.000 ευρώ είναι 40,3%
» Στα δηλωμένα συνεπώς εισοδήματα διασφαλίζεται η αναλογικότητα και η εσωτερική δικαιοσύνη» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

«Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας και της κοινωνίας μας και η άγρια αδικία που συντελείται σε βάρος των δηλωμένων εισοδημάτων είναι η απόκρυψη εισοδήματος, η φοροδιαφυγή και οι παραοικονομικές δραστηριότητες που εδώ και πολλές δεκαετίες αλλοιώνουν τα μακροοικονομικά, δημοσιονομικά και αναπτυξιακά δεδομένα της χώρας και έχουν οδηγήσει το κράτος, αλλά και συνολικά την εθνική οικονομία σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και υπαρξιακό κίνδυνο» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Στην ανατροπή αυτής της κατάστασης και στην διόρθωση αυτής της μεγάλης αδικίας κατατείνουν όλα τα διαρθρωτικά μέτρα που έχουμε λάβει για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη σύλληψη μη δηλωμένων εισοδημάτων.

» Υπενθυμίζουμε ότι τέτοια μέτρα που έχουν θεσπιστεί τους τελευταίους μήνες, είναι:

  • η άρση του τραπεζικού απορρήτου
  • η δημοσίευση των επωνυμιών και των ονομάτων των μεγάλων οφειλετών του δημοσίου
  • η εντατική χρήση των τεκμηρίων
  • το τέλος άσκησης επιτηδεύματος ή ελευθέρου επαγγέλματος, κοκ
»Όλα αυτά τα μέτρα θα κωδικοποιηθούν και θα συμπληρωθούν με την ψήφιση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, που θα είναι η αμέσως επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: