Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Σχέδιο Παπανδρέου για "κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας"

Σχέδιο αποχώρησης από την πρωθυπουργία ενόψει του κινδύνου χρεοκοπίας. Διαβάστε στο NEWS 247 για την "αναζοπύρωση" των σεναρίων συγκρότησης κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης

http://news247.gr

Σε ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης υπό τον κίνδυνο κρατικής χρεοκοπίας αναφέρεται αναλυτικό δημοσίευμα της "Ημερησίας του Σαββάτου".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο αναδημοσίεσε και το Reuters, ο πρωθυπουργός προτείνει τη σύγκληση διευρυμένου Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, στο οποίο θα μετάσχουν και οι πρώην πρωθυπουργοί, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής.

Στη συνάντηση αυτή, ο κ. Παπανδρέου θα δηλώσει - και πάλι - έτοιμος να εξαιρέσει τον εαυτό του από την πρωθυπουργία για να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, θέτοντας προ των ευθυνών του το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Η νέα συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας θα προϋποθέτει μερική εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, που απαιτεί τη συγκέντρωση 180 ψήφων και με αποτελεί βάρος που δεν μπορεί να σηκώσει εξ ολοκλήρου το κυβερνών κόμμα.

Κατά συνέπεια, προτάσσεται ως ενδεδειγμένη λύση η συγκρότηση κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας, μέσα από την υπάρχουσα Βουλή, που θα εγκρίνει το Μνημόνιο.

Το πρόσωπο μάλιστα κοινής αποδοχής, στο οποίο θα εκχωρηθεί η εξουσία, θα είναι άλλο από τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο ο κ. Παπανδρέου είχε διαπραγματευτεί ξανά για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας και τον Ιούνιο.

Εκλογές ή κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης;

Οι δρόμοι για μία εκ νέου "νομιμοποίηση" της κυβέρνησης είναι δύο, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

Ο πρώτος είναι να προκηρυχθούν εκλογές, που θα ήταν καταστροφικές στην παρούσα φάση και ο δεύτερος είναι μία κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης.

Στο δημοσιεύματα αναφέρεται με σημερινό του άρθρο το πρακτορείο Reuters.

Πάντως, τα όσα αναφέρονται διέψευσε στο ίδιο το πρακτορείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος.

Το πρακτορείο πάντως υπενθυμίζει την πρόταση που είχε κάνει τον Ιούνιο ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Το Reuters καταλήγει με αναφορά στο κρίσιμο ραντεβού των Ευρωπαίων ηγετών στις 17-18 Οκτωβρίου, με αντικείμενο τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, πιθανώς με μεγαλύτερο του 21% κούρεμα στο ελληνικό χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: