Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ τα «κοράκια» του χρυσού!

Απελπισμένοι Ελληνες αναζητούν ζεστό χρήμα


http://img.protothema.gr/E1870B69557EAE86AB008539F389E920.jpg
«ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ. Μην χάνετε άλλο χρόνο! Μετατρέψτε τα κοσμήματά σας! ΣΕ ΜΕΤΡΗΤΑ. ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ. Ο,τιδήποτε περιέχει ΧΡΥΣΟ & ΑΣΗΜΙ. Κοσμήματα που δεν φοράτε! Κερδίστε από την υψηλότερη τιμή ΧΡΥΣΟΥ των 30 τελευταίων ετών! Δεχόμαστε ΕΝΕΧΥΡΑ χρυσών αντικειμένων. ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ. Κατόπιν ραντεβού για την απόλυτη εχεμύθειά σας» γράφει το διαφημιστικό φυλλάδιο πάνω στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

Και από κάτω ένα κινητό τηλέφωνο που συνήθως απαντά μια γυναικεία φωνή για να καλέσει τον ενδιαφερόμενο να φέρει τα κοσμήματά του στον δεύτερο όροφο μιας πολυκατοικίας σε κάποια γειτονιά της Αθήνας. Εκεί τα τιμαλφή θα ζυγιστούν, θα εκτιμηθούν. Εκεί το έμπειρο μάτι του «αρπακτικού» θα ζυγίσει και θα εκτιμήσει το μέγεθος της ανάγκης του πωλητή και αναλόγως θα του κάνει και την προσφορά. Η συμφωνία θα κλειστεί, η ανταλλαγή θα γίνει χέρι με χέρι και όσο για απόδειξη ούτε λόγος.

Σκηνή βγαλμένη από τη σύγχρονη καθημερινότητα όπου χιλιάδες Έλληνες ωθούνται από τα χρέη και την φτώχεια στα λεγόμενα «κοράκια» που παντού και πάντοτε σε περιόδους οικονομικής κρίσης προσφέρουν «ζεστό χρήμα», με αντάλλαγμα βέβαια τα χρυσαφικά που διαθέτει η κάθε οικογένεια.

Με την οικονομική κρίση να μαίνεται και την ανεργία να χτυπά ανελέητα χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, η ανάγκη για ρευστό, οδηγεί όλο και περισσότερους στα νύχια των «κορακιών» όπως και αποκαλούνται στην γλώσσα της αγοράς;

Ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, κοντά σε σταθμούς του μετρό, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνα σε βάθος για να εντοπίσει τον τρόπο που λειτουργεί αυτή η ανθούσα όσο και ιδιόμορφη αγορά. Στόχος είναι να βρεθούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, όσο και «ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Το ΣΔΟΕ οργανώνει και μεθοδεύει έναν καθολικό και σαρωτικό έλεγχο σε όλα αυτά τα «μαγαζιά του χρήματος», σε μια προσπάθεια καταρχάς να εντοπιστούν παραβάσεις οικονομικού και ποινικού χαρακτήρα και σε δεύτερο επίπεδο να μπει τάξη σε μια καινούργια και άναρχη αγορά.


Σύμφωνα με πληροφορίες ερωτήματα προκαλεί στο ΣΔΟΕ η ραγδαία εξάπλωση στην αγορά τόσο πολλών «αγοραστών χρυσού» και μάλιστα εν μέσω κρίσης. Εντύπωση έχει προκαλέσει επίσης η ύπαρξη τόσων πολλών με τέτοια ρευστότητα, που μπορούν να δανείζουν τους συμπολίτες τους με αντάλλαγμα τα χρυσαφικά τους και το ερώτημα που προκύπτει είναι πού διοχετεύεται όλος αυτός ο συσσωρευμένος χρυσός.



Ενα ακόμη ερώτημα που απασχολεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος είναι αν όλα αυτά τα καταστήματα αποδίδουν φόρους, έχουν υπαλλήλους, αποδίδουν ασφαλιστικές εισφορές ή πρόκειται για ένα Ελντοράντο μαύρου χρήματος και αδήλωτης εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: