Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Με καθαρές θέσεις στην ασαφή Σύνοδο του ΕΛΚ ο Σαμαράς

http://newpost.gr

Με καθαρές θέσεις στην ασαφή Σύνοδο του ΕΛΚ ο Σαμαράς
Ανιχνευτικά κινούνται στην ΝΔ εν όψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -που θα προηγηθεί της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής- προκειμένου να καταλήξουν στη στάση που θα τηρήσει ο Αντώνης Σαμαράς απέναντι στους ευρωπαίους ηγέτες.



Στην Συγγρού αναμένουν την τελική πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι –αν τελικά υπάρξει τέτοια- καθώς, μέχρι στιγμής με την ...τρικυμία εν κρανίω που επικρατεί στους ευωπαϊκούς κόλπους, παραμένει ασφαές το στίγμα της Σ.Κ.


Στην ΝΔ αντιλαμβάνονται την επικείμενη σύνοδο του ΕΛΚ ως την πλέον απροσδιόριστη απ’ όσες έχουν υπάρξει ως σήμερα, τουλάχιστον στο επίπεδο της κατεύθυνσης. Στη λογική αυτή αναμένουν τα συμπεράσματα της συνάντησης Σαρκοζί- Μέρκελ αλλά και τη συνεδρίαση του ΚΟΡΕΠΕΡ συνεκτιμώντας ότι θα προκύψει κάποιος βασικός άξονα, πάνω στον οποία θα κινηθούν οι συνομιλίες της Συνόδου Κορυφής.


Σε κάθε περίπτωση, οι θέσεις της ΝΔ είναι δεδομένες και ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμάται ότι δε θα παρεκκλίνει κατ’ ελάχιστον. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη Σύνοδο του ΕΛΚ, ο ίδιος είχε κάνει λόγο ουσιαστικά για προδιαγεγραμμένη αποτυχία του σχεδίου που εφαρμοζόταν για την Ελλάδα και για την ανάγκη εξεύρεσης και εφαρμογής εναλλακτικού σχεδίου και, τελικά, για την επιβαλλόμενη ευρωπαϊκή στροφή σε πολιτικές με χαρακτηριστικά αλληλεγγύης.

Σε αντίθεση με το τι είχε αντιμετωπίσει την προηγούμενη φορά ο κ. Σαμαράς, οι επιτελείς του Προέδρου της ΝΔ, αυτή τη φορά αναμένουν διαλλακτικότερη στάση από την πλευρά των Ευρωπαίων καθώς είναι πλέον προφανής η συνάφεια του ελληνικού προβλήματος με την ευρύτερη ευρωπαϊκή κρίση. Διάσταση που ήδη από τις προηγούμενες συνεδριάσεις της Συνόδου του ΕΛΚ, έιχε επιχειρήσει να αναδείξει με ανάγλυφο τρόπο ο Α. Σαμαράς.
Επιπρόσθετα βέβαια, είναι χαρακτηριστικό ότι η στροφή στη στάση των αδελφών προς την ΝΔ ευρωπαϊκών κομμάτων, αποτυπώθηκε από τη συνεδρίαση ήδη των εκπροσώπων των κομμάτων, αρμοδίων για τις διεθνείς σχέσεις, η οποία παραδοσιακά πραγμτοποιείται, περίπου ένα μήνα πριν από την κάθε Σύνοδο του ΕΛΚ.


Οι διαθέσεις είχαν διαφανεί την προηγούμενη φορά με μια συνολική επίθεση έναντι της ΝΔ. Αντιθέτως, στη συνάντηση που πραγματοποίηκε στις 17 Σεπτεμβρίου εν όψει της επικείμενης Συνόδου του ΕΛΚ, εκπρόσωποι χωρών -με ετερόκλητα μάλιστα χαρακτηριστικά- απευθυνόμενοι στην ελληνική αντιπροσωπεία εμφανίστηκαν να αντιλαμβάνονται τις «γαλάζιες» θέσεις απέναντι στο ευρω-ελληνικό πρόβλημα.


Πάνος Ρασσιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: