Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Διαμάχη Σγουρού- Βορίδη για τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής









Διαμάχη Σγουρού- Βορίδη για τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής
Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρού και του υπουργού Υποδομών κ. Μάκη Βορίδη, με αφορμή την μεταφορά αρμοδιοτήτων προς την Μητροπολιτική Περιφέρεια Αττικής.

Ο κ. Σγουρός με επιστολή του προς τον κ. Βορίδη του καθιστά σαφές ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν προτίθεται να αναλάβει δεσμεύσεις που δεν της ανήκουν, εάν προηγουμένως δεν τής μεταφερθεί το σύνολο των προβλεπόμενων από το νόμο πόρων για την άσκηση των μεταφερόμενων από τα υπουργεία αρμοδιοτήτων.

«Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησής μας», αναφέρει ο κ. Σγουρός, «αλλά και του πλήθους των επιστολών μου προς τους προκατόχους σας, σχετικά με την μεταφορά των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στο άρθρο 8 του Ν. 4018/2011 από το υπουργείο σας προς την Μητροπολιτική Περιφέρεια Αττικής, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας τα εξής: Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων από την Περιφέρεια Αττικής, αποτελεί η μεταφορά των αντίστοιχων πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Ο περιφερειάρχης Αττικής στην επιστολή του επικαλείται τόσο το άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος, όσο και πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επιβάλλουν την ταυτόχρονη μεταφορά των πόρων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται.

«Και επειδή, δυστυχώς, στην Ελλάδα ισχύει το ρητό «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται», τονίζεται στην επιστολή, «σας ενημερώνω πως η Περιφέρεια Αττικής σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναλάβει δεσμεύσεις που δεν της ανήκουν και δε θα υπογράψει κανένα πρωτόκολλο παραλαβής ή άλλο διαδικαστικό έγγραφο, εάν προηγουμένως δεν μεταφερθεί το σύνολο των προβλεπόμενων, από το νόμο, πόρων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών. Σε κάθε δε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι η υποχρέωση της Περιφέρειας Αττικής θα εξαντληθεί στις δεσμεύσεις που αφορούν έργα σε εξέλιξη και μελλοντικά έργα, για τα οποία φυσικά θα μεταβιβαστούν οι αντίστοιχες πιστώσεις, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αφορά χρέη παρελθόντων ετών από την λειτουργία των υπηρεσιών υπό τη διοίκηση του υπουργείου σας, καθώς τα χρέη αυτά αποτελούν ευθύνη και βαρύνουν τον υπόχρεο που έχει δημιουργήσει, σε βάθος ετών, τα χρέη αυτά».



Πηγή: tovima।gr
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: