Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Βροχή δακρυγόνων γύρω από το Σύνταγμα στη διαμαρτυρία κατά του μνημονίου

Εκτεταμένα επεισόδια


Στιγμιότυπο από τα επεισόδια μπροστά από τη Βουλή
Στιγμιότυπο από τα επεισόδια μπροστά από τη Βουλή (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ένταση παρατηρείται αυτήν την ώρα στο Σύνταγμα. Διαδηλωτές πέταξαν μολότοφ και αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται συγκεντρωμένες μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη και οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Αυτή την ώρα οι αστυνομικοί προσπαθούν να κρατήσουν τα επεισόδια μακριά από τη Βουλή, κάνοντας χρήση χημικών στην Πανεπιστημίου και στη Σταδίου, στο ύψος της Αμερικής. Ένταση παρατηρείται και στο Κολωνάκι, στην Ασκληπιού και στη Σκουφά.
Επεισόδια με πετροπόλεμο και χρήση χημικών και στο κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος, στην αρχή της Ερμού. Επεισόδια στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου, ένταση και στη Σίνα κοντά στην (υπό κατάληψη) Νομική.

Αρχικά, όλο το πάνω μέρος της Πλατείας Συντάγματος θύμιζε το απόγευμα πεδίο μάχης» με την ένταση να επικεντρώνεται μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, τα λουλουδάδικα και το ξενοδοχείο «Μ.Βρετάνια».

Λόγω των χημικών ο κόσμος άρχισε να υποχωρεί προς την Ακαδημίας και τη Βουκουρεστίου, αλλά χρήση χημικών έγιναν και στην πανεπιστημίου και στην πλατεία Κολοκοτρώνη, στην παλαιά Βουλή. Από τα χημικά πολλοί άνθρωποι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα. Μεταξύ αυτών οι Μίκης Θεοδωράκης και Μανώλης Γλέζος.

Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν ελαφρά ένας αστυνομικός και ένας φωτορεπόρτερ από βόμβα μολότοφ. Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» έχει μεταφερθεί ένα άτομο με καρδιολογικά προβλήματα και τρεις στο Γεννηματά, εκ των οποίων τα δύο έχουν ορθοπεδικά προβλήματα και το ένα φέρει κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

«Να σταματήσει τον χημικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον των διαδηλωτών», αξίωσε από την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο κ. Λαφαζάνης κατήγγειλε πως οι διαδηλωτές εναντίον του Μνημονίου, μεταξύ των οποίων και οι Μίκης Θεοδωράκης και Μανώλης Γλέζος, αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα χημικά της Αστυνομίας - και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «προσπαθεί να κερδοσκοπήσει στην Ελλάδα και διεθνώς, με τις εικόνες από την πλατεία Συντάγματος».

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου έχουν συγκεντρωθεί από το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος στην οποία πραγματοποιείται η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, καθώς επίσης και στην πλατεία Ομονοίας στην οποία πραγματοποιείται ξεχωριστή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Ο κόσμος που διαμαρτύρεται για το νέο μνημόνιο και κατέκλυσε το κέντρο της πόλης έφθασε απ΄ όλες σχεδόν τις συνοικίες της Αττικής καθώς επίσης και από την επαρχία.

Στην πλατεία Συντάγματος επανεμφανίσθηκαν και τα γνωστά από τις κινητοποιήσεις του 2011 πανώ των Αγανακτισμένων, ενώ πολλοί διαδηλωτές έφθασαν στο Κέντρο κρατώντας ελληνικές σημαίες. Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν τόσο στην πλατεία Συντάγματος όσο και στην Ομόνοια έχουν αποκλειστεί, τεράστια είναι, από την άλλη πλευρά, και η κινητοποίηση της Αστυνομίας, καθώς έχουν παραταχθεί στο κέντρο της Αθήνας πάνω από 5.000 αστυνομικοί. Ιδιαίτερη νότα στη συγκέντρωση δίνουν και οι μοτοσικλετιστές που έφθασαν στο Κέντρο της πόλης κατά ομάδες.

Κλειστός θα παραμείνει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ο σταθμός του μετρό Σύνταγμα, μετά από αίτημα της αστυνομίας. Κλειστοί από τις 2 και καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης οι σταθμοί του μετρό Πανεπιστήμιο και Ευαγγελισμός. Το απόγευμα έκλεισε και ο σταθμός «Ακρόπολη».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: