Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Καίγεται το Σύνταγμα - Καφετέριες, τράπεζες και καταστήματα τυλίχτηκαν στις φλόγες, δεκάδες τραυματίες









Καίγεται το Σύνταγμα - Καφετέριες, τράπεζες και καταστήματα τυλίχτηκαν στις φλόγες, δεκάδες τραυματίες
Την ώρα που πραγματοποιείται στη Βουλή η συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση, έξω από αυτήν η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με κινητοποιήσεις και εκτεταμένα επεισόδια με αφορμή τα μέτρα που θα επιφέρει το νέο Μνημόνιο. Αψιμαχίες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα έξω από τη Βουλή.

Στις φλόγες έχει κυριολεκτικά τυλιχτεί η πλατεία Συντάγματος καθώς πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί σε κτίριο στην συμβολή της οδού Ιπποκράτους και Ακαδημίας, σε εμπορικά καταστήματα στην πλατεία Κοραή, σε κινηματογράφους καθώς και σε καφετέριες και σε τράπεζες στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα κουκουλοφόρων επιτείθεται στα οχήματα της πυροσβεστικής που επιχειρούν να σβήσουν τις φωτιές σε κτίρια. Τα επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και αντιεξουσιαστών έχουν διασπαστεί σε όλες τις οδούς περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος.


Η Πυροσβεστική κάνει έκκληση στους πολίτες να ανοίγουν τους δρόμους ώστε να περνάνε τα πυροσβεστικά οχήματα. Ήδη οι τραυματίες από τα «μέτωπα» στο κέντρο ανέρχονται στους 50. Τουλάχιστον 19 τραυματισμένοι πολίτες νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» ενώ αρκετά μεγάλος αριθμός τραυματιών βρίσκονται στον Ευαγγελισμό. Τουλάχιστον, 60 είναι οι τραυματισμένοι αστυνομικοί, πολλοί από αυτούς έχουν τραυματιστεί στο πρόσωπο από μάρμαρα, ενώ τα ΕΚΑΒ δυσκολεύονται να φτάσουν στο κέντρο και να παραλάβουν τους τραυματίες.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συνολικά 13 πυρκαγιές σε κτίρια και καταστήματα σε Σταδίου, Πανεπιστημίου, Σίνα και Φειδίου. Σε εξέλιξη είναι μεγάλη πυρκαγιά στη Σταδίου 19- 25 όπου βρίσκεται το πρώην κατάστημα «Costa Boda» και οι κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων», ενώ κινδυνεύει το γειτονικό κτίριο του ΔΟΛ, στη Χρ. Λαδά. Η πυροσβεστική κατάφερε να φτάσει πριν από λίγη ώρα στο σημείο, καθώς λόγω των οδοφραγμάτων που υπάρχουν στους δρόμους ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η πρόσβαση στο σημείο.

Επίσης, καίγεται το εγκαταλελειμμένο κτήριο στη γωνιά Σταδίου και Αμερικής και το βιβλιοπωλείο "Ιανός" στη Σταδίου. Παρανάλωμα του πυρός έγινε μάλιστα λίγο μετά τις 7 το απόγευμα η καφετέρια Starbucks, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκε ο κινηματογράφος "Άστυ" και η τράπεζα Eurobank στην πλατεία Κοραή. Ζημιές έχουν προκληθεί ακόμη σε πολλά καταστήματα στο κέντρο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για πλιάτσικο στην Πανεπιστημίου.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 15 συλλήψεις και 20 προσαγωγές.

Νωρίτερα, σε Σταδίου, Πανεπιστημίου και Φιλελλήνων σημειώθηκαν μάχες σώμα με σώμα μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών. Ένταση επικράτησε και στα στενά της Ερμού καθώς και σε Κριεζώτου, Ζαλοκώστα και Ακαδημίας.

Οι συγκρούσεις

Ομάδα κουκουλοφόρων, που συμμετέχει στη διαδήλωση, σύμφωνα με την αστυνομία στις 5:40 έκαναν αρχικά επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις με πυροσβεστήρες στη συνέχεια, πέντε λεπτά αργότερα, άλλοι ομάδα επιτέθηκε με βροχή από βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα. Έκαναν επίθεση κατά των αστυνομικών δυνάμεων στην γωνία Αμαλίας και Βασ. Σοφίας.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρήψη χημικών και χειροβομβίδες κρότους λάμψης.


Χιλιάδες κόσμου στο κέντρο της Αθήνας

Περίπου οκτώ χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ομονοίας στο κάλεσμα το ΠΑΜΕ. Κύριο σύνθημα στο πανό στην πλατεία Ομονοίας «Να φύγει τώρα η κυβέρνηση του εγκλήματος μαζί με την τρόικα».

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια κατευθύνθηκε μέσω της οδού Σταδίου προς το Σύνταγμα, όμως λογω των εκεί επεισοδίων, οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην Ομόνοια και αυτή την ώρα η συγκέντρωση ολοκληρώνεται.

Όλοι οι δρόμοι γύρω από την Πλατεία Συντάγματος είναι κλειστοί και κατάμεστοι, ενώ στην Βασιλίσσης Σοφίας έχουν παραταχθεί κλούβες των ΜΑΤ, χωρίς αυτή τη φορά να έχει τοποθετηθεί ο σιδερένιος φράχτης.

Σημειώνεται ότι τα Μέσα Μεταφοράς λειτουργούν κανονικά, ενώ κλειστός θα παραμείνει οι σταθμοί του Μετρό στο Σύνταγμα, τον Ευαγγελισμό και το Πανεπιστήμιο.

Χιλιάδες είναι αυτή την ώρα οι διαδηλωτές που βρίσκονται στην Πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους।
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: