Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Προβληματισμός στην ηγεσία της ΝΔ από τις αντιδράσεις

Και αρκετοί ακόμα δεν έχουν εκδηλωθεί...




Αιφνιδιασμένη η ηγεσία της ΝΔ παρακολουθεί τις αντιδράσεις των βουλευτών στην απόφαση να ψηφίσει το σκληρό πακέτο μέτρων της Τρόικας.

Σήμερα το πρωί παραιτήθηκε ο βουλευτής Τρικάλων κ. Νίκος Λέγκας με επιστολή του στο γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι “δεν αισθάνομαι ότι έχω την εξουσιοδότηση από τον τρικαλινό λαό να ψηφίσω το δεύτερο Μνημόνιο”. Δείτε περισσότερα εδώ

Η μεγάλη έκπληξη για τον πρόεδρο του κόμματος ήταν χθες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου περίπου 30 βουλευτές άσκησαν κριτική στην απόφασή του ενώ αρκετοί από αυτούς δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Κώστα Μαρκόπουλου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος και ενός από τους πλέον φανατικούς υποστηρικτές του κ. Σαμαρά στην μάχη της ηγεσίας ο οποίος ανέφερε: “Μας ζητάτε να ψηφίσουμε ένα σχέδιο που είχε συντάξει ο υπουργός του 8%”εννοώντας τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο.

Ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης επίσης έλεγε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ αφήνοντας ανοικτό αν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία. Αλλά και ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ κ. Χρήστος Ζώης άσκησε κριτική και δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα.

Επίσης ο τομεάρχης Άμυνας κ. Μαργατίτης Τζίμας καθώς και οι βουλευτές Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα, Παναγιώτης Μελάς, Σπύρος Γαληνός, Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Βαγιωνάς, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Δημήτρης Δερμετζόπουλος, Γιώργος Βλάχος και Μιχάλης Παπαδόπουλος. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιός θα είναι ο τελικός αριθμός των βουλευτών που δεν θα ψηφίσουν.

Από τη μία θεωρείται βέβαιο ότι κάποιοι θα αλλάξουν στάση προκειμένου να μην βρεθούν εκτός κόμματος. Από την άλλη υπάρχουν και βουλευτές οι οποίοι δεν έχουν εκδηλωθεί -όπως δεν είχε εκδηλωθεί χθες και ο κ. Λέγκας- και θα καταψηφίσουν.

Σε κάθε περίπτωση είναι πλήγμα για την συνοχή του κόμματος και προσωπικά για τον κ. Σαμαράς ο οποίος χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα προσπάθησε να εμφανίσει ότι η ΝΔ είναι η μόνη δύναμη σταθερότητας σε ένα πολιτικό σκηνικό που καταρρέει.

Τελικά αποδείχθηκε ότι με την στροφή του υπέρ του Μνημονίου έγινε μέρος του προβλήματος και του πολιτικού σκηνικού που καταρρέει.

Στους διαδρόμους της Βουλής χθες υπήρξαν κριτικές και αιτιάσεις για τους συνεργάτες του προέδρου και κυρίως για γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον κ. Κώστα Τασούλα ο οποίος δεν ενημέρωσε τον κ. Σαμαράς για την κατάσταση που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα και τις ανησυχίες των βουλευτών. Ήταν η δεύτερη φορά μέσα στον τελευταίο μήνα. Στο πολυνομοσχέδιο του Βενιζέλου ο κ. Σαμαράς περίμενε τρεις με τέσσερις διαρροές και υπήρξαν τελικά 28.

Προβληματισμό αναπτύσσουν ορισμένοι για τον ρόλο του κ. Κώστα Καραμανλή αφού αρκετοί από τους βουλευτές που θα καταψηφίσουν θεωρούνται “καραμανλικοί” και είναι βέβαιο ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει καλύτερη εικόνα της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ωστόσο οι υπόνοιες για τους καραμανλικούς ακυρώνονται από το γεγονός ότι ενστάσεις εξέφρασαν εκτός από τον κ. Μαρκόπουλο και άλλοι ακραιφνείς σαμαρικοί μεταξύ των οποίων και ο κ. Κώστας Τζαβάρας ο οποίος επίσης έχει αφήσει ανοικτό το τί θα κάνει.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αναταραχή που επικρατεί στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ και στην οργανωμένη συνδικαλιστική πτέρυγα που έχουν ισχυρότατα ερείσματα στην λαϊκή δεξιά του κόμματος.

Ο κ। Σαμαράς κάνοντας την στροφή υπέρ του δεύτερου Μνημονίου και ακολουθώντας σκληρή κομματική γραμμή -εκβιάζοντας τους βουλευτές του με διαγραφή- διακινδυνεύει την σχέση του με την λαϊκή δεξιά που τον έχει στηρίξει και τον έχει κρατήσει όρθιο τα δύο τελευταία χρόνια. Φυσικά υπάρχει και η εκτίμηση που αναπτύσσουν ορισμένοι βουλευτές ότι “αυτή η μερίδα των ψηφοφόρων είναι που πηγαίνει πάντα με την εξουσία”.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: