Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Εν μέσω πολιτικών κραδασμών, η Βουλή ψηφίζει για Μνημόνιο και PSI

Τα μεσάνυχτα η κρίσιμη απόφαση


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στη Βουλή είναι στραμμένα τα βλέμματα την Κυριακή, καθώς στις 14:00 αρχίζει η συζήτηση στην Ολομέλεια για το Μνημόνιο και το PSI και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων τελούν υπό μεγάλη πίεση, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, ενώ αρκετοί βουλευτές επιμένουν ότι ακόμη κι έτσι θα καταψηφίσουν, αντιπαραβάλλοντας θέμα συνείδησης.

Επιπλέον παράγοντες πίεσης αποτελούν από τη μία πλευρά τα μηνύματα από το εξωτερικό που στέλνουν εταίροι και δανειστές κι από την άλλη το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τα μέτρα που οδηγούν στην εξαθλίωση, το οποίο θα βρίσκεται σε εξέλιξη έξω από το κοινοβούλιο την ώρα της συζήτησης.

Αξιοσημείωτη είναι η παρέμβαση του επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το PSI Τσαρλς Νταλάρα, που απευθύνει έκκληση στους βουλευτές να υπερψηφίσουν τα μέτρα και το PSI. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) τόνιζει ότι πέρα από τη λιτότητα υπάρχουν και απτά οφέλη για τον ελληνικό λαό, ότι η συμφωνία θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην εισροή κεφαλαίων και πως από το 2014 θα υπάρξει σημαντική ανάπτυξη.

Το βράδυ του Σαββάτου, το εν λόγω νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ενώ η συζήτηση που είχε προηγηθεί διεξήχθη σε υψηλούς τόνους. Ενδεικτικός της κατάστασης στην οποία βρίσκονται κυβέρνηση και βουλευτές είναι ο διάλογος μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε συνταγματικό πραξικόπημα τις διαδικασίες εξπρές για τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το Μνημόνιο και το PSI, για να απαντήσει ο κ. Βενιζέλος σε οξείς τόνους ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει ο καθένας εάν τάσσεται υπέρ της χρεοκοπίας και της επιστροφής στη δραχμή. Στην παρατήρηση του κ. Λαφαζάνη ότι παραφέρεται, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Η πλάκα τέλειωσε - παίζουμε με τη μοίρα της χώρας».

Το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός της χώρας Λουκάς Παπαδήμος σε διάγγελμά του τόνισε ότι το κόστος που συνεπάγεται το πρόγραμμα είναι περιορισμένο σε σύγκριση με την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που θα ακολουθούσε εάν δεν το υιοθετήσουμε. Ο κ. Παπαδήμος αναγνώρισε ότι οι πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους, αλλά προειδοποίησε ότι πλανώνται οικτρά όσοι πιστεύουν ότι είναι προτιμότερη η χρεοκοπία: «Θα ήταν η μεγαλύτερη ήττα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αν αυτό συνέβαινε από αμέλεια, λιποψυχία ή ελλιπή αίσθηση ευθύνης» προειδοποίησε.

Η ονομαστική ψηφοφορία που ζητά το ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα και για να εγκριθεί το πακέτο χρειάζεται απλή πλειοψηφία και πάντως όχι λιγότερες από 120 ψήφους.

Το νομοσχέδιο, θα έλθει στην Ολομέλεια σε τρία άρθρα:

  • Για το PSI
  • Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
  • Εξουσιοδότηση των Λ.Παπαδήμου και Βενιζέλου να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση και να συζητήσουν από εδώ και στο εξής τα ζητήματα που αφορούν στο μνημόνιο και το «κούρεμα»
Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει αργότερα, σε διάστημα 15-20 ημερών, με σχετικό εφαρμοστικό νόμο, όπως έγινε με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: