Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Η Λαγκάρντ εισηγείται 28 δισ. ευρώ δάνειο από το ΔΝΤ στην Ελλάδα

Θα δοθούν σε τέσσερα χρόνια


Η πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ θα τεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα
Η πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ θα τεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα (Φωτογραφία: Reuters )


Ουάσινκτον
Την παροχή δανειακής βοήθειας ύψους 28 δισ. ευρώ πρός την Ελλάδα από το ΔΝΤ εισηγήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο συμβούλιο του Ταμείου η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως σημείωσε σε γραπτή δήλωσή της, η βοήθεια των 28 δισ. ευρώ (36,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ) θα καταβληθούν σε διάρκεια τεσσάρων ετών μέσω του μηχανισμού Extended Fund Facility (EFF) προκειμένου να συμπληρωθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας πρός την Ελλάδα.

Όπως τόνισε σε δηλωσή της, η κ. Λαγκάρντ είχε την Παρασκευή διαβουλεύσεις με το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και στη βάση αυτή συζητήθηκε η στήριξη της Ελλάδας με 28 δισ. ευρώ (36,7 δισ. δολάρια) για την υποστήριξη των φιλόδοξων στόχων του ελληνικού οικονομικού προγράμματος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Αναλυτικά η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ έχει ως εξής:

«Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και μιας διατηρήσιμης δημοσιονομικής θέσης θα απαιτήσει από την Ελλάδα να καταβάλει διαρκείς και βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

»Η απόφασή μου να εισηγηθώ στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ότι το Ταμείο πρέπει να συνεχίσει να συνδράμει την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια, παρέχοντας ουσιαστική χρηματοδοτική στήριξη για παρατεταμένη χρονική περίοδο, είναι ανάλογη με την μακροπρόθεσμη φύση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και με την σημαντική οικονομική εισφορά που προβλέπεται από τον ιδιωτικό τομέα και από κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Η κλίμακα και η διάρκεια της στήριξης του Ταμείου είναι μια αντανάκλαση της αποφασιστικότητάς μας να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε.

»Χαιρετίζω τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τις ελληνικές Αρχές στην προσφορά ανταλλαγής του χρέους. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που θα μειώσει δραματικά μεσοπρόθεσμα τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας και θα συμβάλει στη βιωσιμότητα του χρέους. Η συνεχή υποστήριξη του ΔΝΤ θα είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου πακέτου -στο οποίο όλα τα κόμματα, η ελληνική κυβέρνηση, οι ευρωπαίοι εταίροι της, ο ιδιωτικός τομέας, και το Ταμείο- θα παίξουν το ρόλο τους για να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό να ξεπεράσει αυτή την κρίση και με την πάροδο του χρόνου να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ανάπτυξης, συμβάλλοντας έτσι στην ευρύτερη παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα.

»Θα θέσω αυτή την πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα για επανεξέταση».


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: