Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ISDA

Ενεργοποιούνται τα CDS


Η δημοπρασία για τα CDS θα γίνει στις 19 Μαρτίου. Το συνολικό ύψος της  «καθαρής» έκθεσης είναι 3,2 δισ. δολάρια
Η δημοπρασία για τα CDS θα γίνει στις 19 Μαρτίου. Το συνολικό ύψος της «καθαρής» έκθεσης είναι 3,2 δισ. δολάρια (Φωτογραφία: AΠΕ )


Αθήνα
Ομόφωνα η αρμόδια επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) αποφάσισε την Παρασκευή ότι στην Ελλάδα συνέβη πιστωτικό γεγονός. Το πιστωτικό γεγονός οδηγεί στην ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), συνολικού ύψους 3,2 δισ. δολαρίων.

Η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής και η ανακοίνωση της ISDA.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη και ουσιαστικά είχε προεξοφληθεί από την αγορά.

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, ο μόνος λόγος που άργησε τόσο πολύ η ανακοίνωση ήταν το γεγονός ότι η ISDA περίμενε τη δημοσίευση της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (αριθμός ΦΕΚ 50) για την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs).

Από τη στιγμή που έγινε αυτό, αμέσως μετά δημοσιοποιήθηκε η απόφαση της Ένωσης.

«Όλα πήγαν ομαλά, όπως τα περιμέναμε, χωρίς εκπλήξεις» σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η EMEA Determinations Committee αποφάσισε ότι στην Ελλάδα συνέβη υπάρχει πιστωτικό γεγονός μετά την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να αλλάξει τους όρους των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με αποτέλεσμα το δικαίωμα στις πληρωμές όλων των κατόχων των ομολόγων που επηρεάζονται, να μειώνεται.

Η EMEA DC αποφάσισε να διενεργήσει δημοπρασία για τα CDS στις 19 Μαρτίου.

Όπως εξηγεί η ISDA, όταν αρχικά ανακοινώθηκε το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πριν από λίγους μήνες, δεν υπήρχε κάποια αναφορά για τη χρήση των CACs και το σχέδιο ήταν σε εθελοντική βάση.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ISDA είχε αποφασίσει παλαιότερα ότι δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός.

Την ίδια απόφαση είχε λάβει πριν από δύο εβδομάδες, καθώς η Ελλάδα δεν είχε επικαλεσθεί τις ρήτρες συλλογικής δράσης.

Μετά το πιστωτικό γεγονός, επισημαίνει η ISDA, οι συμμετέχοντες στην αγορά θα διενεργήσουν μία δημοπρασία ώστε να καθορισθεί η τιμή ανάκτησης της αρχικής αξίας (recovery value) των ελληνικών ομολόγων.

Αυτή η τιμή καθορίζει τα ποσά που θα πληρωθούν για τα CDS. Συνολικά θα διευθετηθούν 4.323 συμβόλαια CDS.

Σύμφωνα με τον οίκο εκκαθάρισης των πιστωτικών παραγώγων, Depository Trust & Clearing Corporation, η καθαρή αξία των CDS επί ελληνικού κρατικού χρέους είναι 3,2 δισ. ευρώ (στις 2 Μαρτίου).

Πριν από ένα χρόνο ήταν περίπου 5,5 δισ. δολάρια. Η μείωση της καθαρής έκθεσης σε ελληνικά CDS μειώθηκε σημαντικά, λόγω του γεγονότος ότι επί ένα χρόνο τώρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ προσπάθησαν να γίνει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε εθελοντική βάση, χωρίς δηλαδή να εκδηλωθεί πιστωτικό γεγονός.

Το καθαρό ποσό που πληρώνει ένα CDS όταν συμβαίνει ένα πιστωτικό γεγονός είναι η ονομαστική αξία του συμβολαίου μείον το recovery value. Αν για παράδειγμα, η recovery value είναι 25%, τότε το συνολικό ποσό που θα πληρωθεί θα είναι 75% επί 3,2 δις = 2,4 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η ISDA, καθώς κατά μέσο όρο το 70% της έκθεσης σε παράγωγα καλύπτεται από εγγυήσεις (ενέχυρα) και το επίπεδο της εγγύησης στα CDS είναι πιθανό να είναι υψηλότερο, καθώς πάνω από το 90% των συναλλαγών σε CDS καλύπτονται από εγγυήσεις.

Ποιοι ψήφισαν υπέρ του πιστωτικού γεγονότος

Η απόφαση της EMEA DC ήταν ομόφωνη. Υπέρ ψήφισαν οι εκπρόσωποι των εξής τραπεζών και επενδυτικών εταιρειών:

Bank of America Merrill Lynch
Barclays
Credit Suisse
Deutsche Bank AG
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank, N.A.
Morgan Stanley
UBS
BNP Paribas
Societe Generale
Citadel Investment Group LLC
D.E. Shaw Group
BlueMountain Capital
Elliott Management Corporation
PIMCO

Γιώργος Κωστούλας

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: