Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Εξόφληση χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες ύψους 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012

Ρευστότητα στην αγορά


Η καταβολή των οφειλών θα ξεκινήσει στο τρίτο τρίμηνο, όπου προβλέπεται να δοθούν 2,7 δισ. ευρώ
Η καταβολή των οφειλών θα ξεκινήσει στο τρίτο τρίμηνο, όπου προβλέπεται να δοθούν 2,7 δισ. ευρώ (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου ύψους 4 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα προβλέπει, μεταξύ άλλων η έκθεση της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

Το ποσό αυτό θα διατεθεί στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης και θα προσφέρει πολύτιμη στήριξη σε μία περίοδο όπου η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστότητα.

Ωστόσο, η καταβολή των οφειλών θα ξεκινήσει στο τρίτο τρίμηνο, όπου προβλέπεται να δοθούν 2,7 δισ. ευρώ, ενώ στο τέτρτο τρίμηνο θα δοθούν άλλα 1,3 δισ. ευρώ.

Εντός του 2013, θα δοθούν συνολικά 3,2 δισ. ευρώ σε τέσσερις δόσεις των 800 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο.

Σε εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη ορίζεται ότι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης (και τα υπουργεία) πρέπει μέχρι τις 30 Μαρτίου να στείλουν στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τον ειδικό πίνακα για τις υφιστάμενες υποχρεώσεις και απαιτήσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Οι φορείς που θα ενισχυθούν για να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (5,7 δισ. ευρώ το 2011) θα πρέπει να έχουν ορίσει προϊστάμενο οικονομικών υπηρεσιών, να τηρούν λειτουργικό μητρώο δεσμεύσεων για τουλάχιστον τρεις μήνες, να εξοφλήσουν μέρος των υποχρεώσεων από δικούς τους πόρους και να δεσμευθούν ότι εφεκής δεν θα δημιουργήσουν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: