Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ούτε πανηγυρισμός, ούτε εφησυχασμός από την εκτέλεση του προϋπολογισμού: Βαθαίνει η ύφεση και εντείνεται ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

Από το γραφείο τύπου της «Κοινωνικής Συμφωνίας» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Μόνο πανηγυρισμό και εφησυχασμό δεν πρέπει να προκαλούν τα στοιχεία για την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του 2012 που δημοσιεύθηκαν χθες. Οι εκτιμήσεις μας ότι η πολιτική της ύφεσης θα εκτροχιάσει, αντί να σταθεροποιήσει, τα δημόσια οικονομικά δυστυχώς επιβεβαιώνονται.

Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν οφείλεται στη βελτίωση των βασικών μεγεθών που επηρεάζουν μόνιμα τα έσοδα και τις δαπάνες, αλλά στην αύξηση των εισροών από πόρους της Ε.Ε. (κατά 587 εκ.€) και στη συνεχιζόμενη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) (κατά 64 εκ.€). Χωρίς τις εισροές αυτές και χωρίς την περικοπή του ΠΔΕ το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι για ακόμα μια φορά αρνητικό.

Συγκεκριμένα:

  • Το πρωτογενές έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού χωρίς το Π.Δ.Ε. αυξήθηκε το α’ δίμηνο του 2012 σε σχέση με το α’ δίμηνο του 2011 κατά 93 εκατ. ευρώ, δηλαδή 6,6% (από -1.402 εκατ. ευρώ σε -1.495 εκατ. ευρώ).
  • Οι πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν το α’ δίμηνο του 2012 σε σχέση με το α’ δίμηνο του 2011 κατά 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή 3,7% (από 8.109 εκατ. ευρώ σε 8.408 εκατ. ευρώ).
  • Ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων μειώθηκε το α’ δίμηνο του 2012 σε σχέση με το α’ δίμηνο του 2011 κατά 61 εκατ. ευρώ, δηλαδή -4% (από 1.504 εκατ. ευρώ σε 1.443 εκατ. ευρώ) ως απόρροια της συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας, των μισθών και εισοδημάτων και της δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
  • Τα έσοδα από εμμέσους φόρους σημείωσαν σημαντική πτώση το α’ δίμηνο του 2012 σε σχέση με το α’ δίμηνο κατά 160 εκατ. ευρώ, δηλαδή -3,2% (από 5.028 εκατ. ευρώ σε 4.869 εκατ. ευρώ). Ιδιαίτερα τα έσοδα από ΦΠΑ μειώθηκαν κατά -13,8%, γεγονός που αναδεικνύει την στρέβλωση που έχει επέλθει στην οικονομία από την αύξηση των συντελεστών εμμέσων φόρων.

Όσο συνεχίζεται η αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας που βαθαίνει την ύφεση και φορτώνει υπέρμετρα φορολογικά βάρη στα χαμηλότερα και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, τόσο ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα εντείνεται.

Η «Κοινωνική Συμφωνία» έχει προτάξει συγκεκριμένες επιλογές που στηρίζουν την ανάπτυξη και βάζουν τάξη στα δημόσια οικονομικά. Προτείνει ένα εναλλακτικό ρεαλιστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που καταπολεμούν τη σπατάλη στο δημόσιο τομέα, μειώνουν δραστικά τη φοροδιαφυγή, την απόκρυψη εισοδημάτων και περιουσιών, το μαύρο χρήμα και την παραοικονομία

koinonikisymfonia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: