Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. ΤΗΣ «Κοινωνικής Συμφωνίας» Χάρη Καστανίδη

Προς τον Υπουργό Οικονομικών για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί πρόσθετη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Χάρης Καστανίδης κατέθεσε την Πέμπτη 22.3.2012 επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί πρόσθετη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ρωτά, αν έχουν βάση οι εκτιμήσεις της ελβετικής τράπεζας UBS - σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ - που μιλούν για «δεύτερη πτώχευση για την Ελλάδα το 2013».

Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Αθήνα, 22.3.2012

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Σύμφωνα με το από 19.3.2012 δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, η ελβετική τράπεζα UBS σε ενημερωτικό της δελτίο, το οποίο απευθύνεται σε επενδυτές και πελάτες της τράπεζας, με τίτλο «η συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας, η πρώτη μιας αλληλουχίας» προβλέπει ότι θα υπάρξει πολύ σύντομα και δεύτερη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Στο κείμενο της ελβετικής τράπεζας, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι:

α) «η καθαρή μείωση του χρέους για την Ελλάδα θα ανέλθει μόλις στα 27 δισ. ευρώ το 2012 και η χώρα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος», β) «θα απαιτηθεί πρόσθετη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα αφορά τόσο τα διμερή δάνεια των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα όσο και τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI», γιατί το δεύτερο πακέτο στήριξης βασίζεται σε «μη ρεαλιστικές παραδοχές μεταξύ των οποίων η εντυπωσιακά αισιόδοξη πρόβλεψη για την ανάπτυξη και για το δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2013»,

γ) η δεύτερη κατά σειρά αναδιάρθρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και εντός του 2012 όμως «το πιθανότερο είναι να συμβεί το 2013»

δ) «η συμμετοχή των χωρών της ευρωζώνης σε κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50% θα είναι απαραίτητη στα επόμενα δύο χρόνια»

ε) «θα απαιτηθεί κούρεμα του συνόλου του ελληνικού χρέους κατά 70%»

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αν θα απαιτηθεί πρόσθετη αναδιάρθρωση του χρέους, με ποιους όρους και με ποιες συνέπειες για τη χώρα;

Ο ερωτών βουλευτής

Χάρης Καστανίδης

koinonikisymfonia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: