Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Κόβουν για τρίτη φορά τις συντάξεις πριν τις εκλογές!

Κόβουν για τρίτη φορά τις συντάξεις πριν τις εκλογές!
Με μυαλά στα… κάγκελα θα πάνε οι συνταξιούχοι στην κάλπη καθώς λίγες ημέρες πριν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα τους έχει έρθει το… μαντάτο του νέου κουρέματος των συντάξεων. Αργά την Παρασκευή, δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που ορίζει ότι η περικοπή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, θα φανεί για πρώτη φορά στις συντάξεις μηνός Μαΐου. Και πότε καταβάλλονται οι συντάξεις του Μαΐου; Στο τέλος Απριλίου.

Κανένας δεν μένει εκτός περικοπών πλην ορισμένων ευπαθών ομάδων όπως είναι οι συνταξιούχοι που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας
. Η λίστα των ταμείων χορήγησης επικουρικών συντάξεων που ήδη υπολογίζουν το «ψαλίδισμα» που πρέπει να κάνουν στους συνταξιούχους ακριβώς σε έναν μήνα από σήμερα περιλαμβάνει όλα τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Η αρχή θα γίνει με τα ακόλουθα ταμεία:

α) το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (
ΕΤΕΑΜ),
β) τους Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ),
γ) το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και τους Τομείς αυτού«ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ»,
δ) το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ),
ε) τους Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων
Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και
στ) τoν Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ.

Για τους ασφαλισμένους όλων αυτών των ταμείων, οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων θα είναι αναδρομικές από την 1.1.2012, ως εξής:
  • Οι συντάξεις έως 250 ευρώ θα μειωθούν κατά ποσοστό 10% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά την μείωση αυτή δεν θα μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 200 ευρώ.
  • Οι συντάξεις από 250,01 ευρώ έως 300 ευρώ, κατά ποσοστό 15% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της μηνιαίας σύνταξης μετά την μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 225 ευρώ.
  • Οι συντάξεις από 300,01 ευρώ και άνω, κατά ποσοστό 20% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της μηνιαίας σύνταξης μετά την μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 255 ευρώ.

Αυτή θα είναι η τρίτη μείωση που επέρχεται στις επικουρικές συντάξεις. Γι’ αυτό θα ληφθεί υπόψη το ακαθάριστο ποσό της σύνταξης που έχει απομείνει μετά την τυχόν παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης αλλά και τη μείωση που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο.

Στην εγκύκλιο Κουτρουμάνη, αναφέρεται ότι από τις περικοπές δεν πρόκειται να γλιτώσουν ούτε οι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑΜ και του ΕΤΑΤ που έχουν μπει σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.
Το κούρεμα θα γίνει με συντελεστή 12% για το τμήμα της σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι εισπράττουν τη μισή σύνταξη.



Aρίστος Οικονομίδης
http://moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: