Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Αποσύρεται η διάταξη για τεκμήριο λόγω ημιυπαίθριων

Αναδιπλώθηκε η κυβέρνηση



Την απόσυρση της διάταξης, με την οποία οι ημιυπαίθριοι χώροι που έχουν δηλωθεί και τακτοποιηθεί θεωρούνται τεκμήριο, αποφάσισε η κυβέρνηση.

"Οι διατάξεις για τον τρόπο υπολογισμού και το ύψος του τεκμηρίου δαπάνης των υπόγειων χώρων, των παταριών και των σοφιτών, που τακτοποιήθηκαν με τις διατάξεις του ν.4014/2011, αποσύρονται από το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο του φορολογικού διαλόγου που διενεργείται στο Υπουργείο Οικονομικών και ύλη του υπό κατάρτιση Εθνικού Φορολογικού Συστήματος", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Την απόσυρση της διάταξης είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου με δηλώσεις του στο Mega.
Το σκεπτικό του κ. Οικονόμου είναι ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθούν διπλά όσοι δήλωσαν και πλήρωσαν για να τακτοποιήσουν τους ημιυπαίθριους χώρους των οποίων τη χρήση είχαν παρανόμως αλλάξει.
«Tο κράτος εμφανίζεται αναξιόπιστο στο θέμα των ημιυπαιθρίων, παρότι είναι σωστή η ρύθμιση», επιχείρησε να κάνει την αυτοκριτική του ο κ. Οικονόμου.

Αναφερόμενος στη φορολογία ακινήτων είπε ότι, το σχέδιο είναι, αντί να υπάρχουν οι δεκάδες επιβαρύνσεις, να ενοποιηθούν σε δύο φόρους, ένας υπέρ του δήμου και ένας υπέρ του δημοσίου, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει ελαφρά μείωση από τους δεκάδες φόρους, που επιβαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι στο τέλος της χρονιάς τελειώνει και το «χαράτσι» στη ΔΕΗ, ενώ σημείωσε ότι οι αντικειμενικές αξίες θα καταργηθούν με τον τρόπο που υπάρχουν σήμερα.

"Ομοίως αποσύρονται οι διατάξεις που έχουν ενταχθεί στο ίδιο σχέδιο νόμου και αφορούν σε θέματα της Επιτροπής Ελέγχου Παιγνίων, προκειμένου να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, πριν από τη συζήτηση των διατάξεων στη Βουλή", επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών "πρωταρχικό μέλημα στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα είναι η σύγκλιση των απόψεων σε ενιαίο, απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Οικονομικών καλεί τη Ν.Δ. να επανέλθει στον διάλογο για το Νέο Φορολογικό Σύστημα, ο οποίος πρόκειται να ολοκληρωθεί στις επόμενες ημέρες".

Αν μη τι άλλο, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών -στην πολιτική ηγεσία του οποίου εκπροσωπείται η ΝΔ μέσω του υφυπουργού Γιάννη Μουρμούρα- απευθύνει δημοσίως πρόσκληση στη ΝΔ να επανέλθει στο διάλογο για το Νέο Φορολογικό Σύστημα...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: