Συνέντευξη στην Γωγώ Κυριαζή
Ο Χρήστος Παπουτσής, σε συνέντευξή του στο newpost.gr, αναγνωρίζει λάθη και παραλείψεις από το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας. Προσθέτει ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ «τόλμησε και μάτωσε». Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας λόγω έλλειψης αυτοδυναμίας, δεν εμφανίζεται αντίθετος και εκφράζοντας σαφή προτίμηση προς τα κόμματα του κεντρώου και αριστερού χώρου, σημειώνει ότι «η συνεργασία πρέπει να βασίζεται σε σταθερές συμφωνίες προγραμματικού χαρακτήρα». Για τους διαγραμμένους, τάσσεται υπέρ της επανόδου τους στα ψηφοδέλτια. Και σε ότι αφορά την Ελληνική Αστυνομία, δηλώνει ότι «χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία, κοινωνικός διάλογος, συνεννόηση, συναίνεση. Η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές, η κοινωνική ειρήνη και ενότητα του λαού κρέμεται από μία κλωστή».
Ποια λάθη και παραλείψεις αναγνωρίζετε στο ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε δύο χρόνια τη χώρα;
Ότι ανεχθήκαμε κάποιους να κάνουν την κρίση ευκαιρία για την επέλαση νεοφιλελευθέρων επιλογών στην οικονομία και στην κοινωνία. Και όταν αντιδρούσα, κάποιοι ζητούσαν τη διαγραφή μου και έστηναν συστηματικά επιθέσεις με χτυπήματα κάτω από τη μέση.
Υπήρξαν λαθεμένες επιλογές προσώπων σε κρίσιμες θέσεις, λαθεμένες προτεραιότητες στην υλοποίηση της πολιτικής, μεγάλες καθυστερήσεις σε κρίσιμους τομείς. Και αυτά έπληξαν την αξιοπιστία της χώρας και της Κυβέρνησης στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων. Για παράδειγμα, η προκλητική αδιαφορία και η ακινησία της κρατικής μηχανής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και των υψηλών δαπανών του δημόσιου τομέα είχαν οδυνηρό αποτέλεσμα για τους πολίτες. Καθώς, δεν υπήρχε πρόοδος σε αυτούς τους τομείς, η Κυβέρνηση αναγκαστικά επέλεγε την μείωση των μισθών, με περικοπές οριζόντιου χαρακτήρα, μέτρο κοινωνικά άδικο όπως τονίζαμε επίμονα ορισμένοι.
Τα σοβαρά προβλήματα του τραπεζικού τομέα οδήγησαν τη κυβέρνηση σε μια διαρκή προσπάθεια διάσωσης των τραπεζών με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Αλλά η χώρα θα παραμένει εγκλωβισμένη στην ύφεση χωρίς ανάπτυξη, χωρίς ρευστότητα στην αγορά, χωρίς ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Ωστόσο, η επισήμανση αυτών των αδυναμιών θα ήταν άδικο να οδηγήσει στην ισοπέδωση μιας υπεράνθρωπης προσπάθειας της Κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ, που κράτησε την Ελλάδα όρθια. Και τώρα επιτρέπει ξανά στον Ελληνικό λαό την ελπίδα μετά τη μεγαλύτερη ρύθμιση χρέους που έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ας μην ξεχνάμε ούτε για μια στιγμή, ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε την οικονομία από τη Νέα Δημοκρατία σε επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, εντελώς εκτεθειμένοι και ευάλωτοι στις διεθνείς αγορές και στις επιδιώξεις των κερδοσκόπων. Και επιπλέον η ίδια η Ευρώπη βρέθηκε χωρίς θεσμούς, χωρίς προετοιμασία, και χωρίς ισχυρή πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει μια μεγάλη κερδοσκοπική επίθεση εις βάρος του Ευρώ…
Με ποια επιχειρήματα θα καλέσετε τους πολίτες να ψηφίσουν και πάλι ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑΣΟΚ τόλμησε και μάτωσε. Βάλαμε το εθνικό συλλογικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και προσωπικό. Συγκρουστήκαμε με όλες τις στρεβλώσεις και τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας. Και τώρα μπαίνουμε σε νέα εποχή. Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή και αξιόπιστη κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί ότι οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες, με επιτάχυνση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της χώρας διαμορφώνοντας νέες συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης. Ότι υπάρχει ελπίδα για τους νέους ανθρώπους.
Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, με ουσιαστικά αποτελέσματα στις αναγκαίες αλλαγές δημοσιονομικής εξυγίανσης και συνεχή διαπραγμάτευση που φέρνουν την Ελλάδα σε καλύτερη θέση.
Ποια απάντηση θα δίνατε στις επικρίσεις των πολιτών και του διαδόχου σας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που σας κατηγορούν για λανθασμένους χειρισμούς κατά την παραμονή σας στην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη;
Σε αυτούς τους 17 μήνες δημιουργήσαμε κυριολεκτικά ένα νέο υπουργείο με νέες δομές και υπηρεσίες. Κάναμε όσα δεν έγιναν για δεκαετίες στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και την αποκατάστασης του κύρους και των σχέσεων της Ελλάδας με τις κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ιδιαίτερα όμως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχέσεις οι οποίες ήταν σε προβληματική κατάσταση.
Ξεκαθάρισα από τη πρώτη στιγμή ότι θα εγγυηθώ τον εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας, την σύγχρονη οργάνωση και εκπαίδευση, τον σεβασμό στο Σύνταγμα και στο κράτους δικαίου. Και αυτό έπραξα, στην πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, σε μια ταραγμένη εποχή, με έκδηλη την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών για την επιχειρούμενη βίαιη προσαρμογή της οικονομίας στα νέα δεδομένα. Επέμενα στην αναγνώριση της ανθρώπινης ζωής ως υπέρτατο έννομο αγαθό.
Προφανώς ορισμένοι έχουν άλλη αντίληψη και ήθελαν άλλα πράγματα, ήθελαν την σκληρή αντιμετώπιση ακόμη και την απαγόρευση των 1.300 διαδηλώσεων που έγιναν αυτούς τους μήνες, την ισοπέδωση της αντίδρασης των κατοίκων στην Κερατέα, την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων στα Πανεπιστήμια με την πρώτη ευκαιρία, την εύκολη εκδήλωση της κρατικής βίας.
Αρνούμαι την λογική του αστυνομικού κράτους. Οι επιπτώσεις του στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία θα ήταν σοβαρότατες.
Σήμερα θα μιλούσαμε για μια άλλη Ελλάδα. Πιστεύω αντίθετα ότι χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία, κοινωνικός διάλογος, συνεννόηση, συναίνεση. Η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές, η κοινωνική ειρήνη και ενότητα του λαού κρέμεται από μία κλωστή. Οι πολίτες απαιτούν ισονομία και δικαιοσύνη και σε αυτό επέμενα με αποφασιστικό τρόπο ιδιαίτερα στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, της φοροδιαφυγής, και του οικονομικού εγκλήματος. Και είχαμε μεγάλες επιτυχίες, αποτελέσματα, και αναγνώριση. Γιατί δεν χαριστήκαμε σε κανένα…
Υπάρχει όμως έντονη κριτική για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας…
Ας σταματήσει επιτέλους η υποκρισία. Ας δούμε κατάματα την αλήθεια, μια κατάσταση που διαμορφώνεται σταθερά εδώ και χρόνια και θα επιδεινώνεται όσο φεύγουν οι δημόσιες υπηρεσίες από το κέντρο, όσο δημιουργούνται υπεραγορές στα προάστια της πρωτεύουσας, όσο είναι ανύπαρκτη η τουριστική πολιτική για την Αθήνα ως προορισμό, όσο η αυτοδιοίκηση είναι αδύναμη να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες της, όσο τα νοσοκομεία είναι απρόθυμα να δεχθούν τους αρρώστους- χρήστες ναρκωτικών, όσο οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Δήμου αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το παραεμπόριο στους δρόμους.
Ας μην κρυβόμαστε, είναι πολλοί εκείνοι που προσποιούνται και κρύβονται πίσω από τον ρόλο της Αστυνομίας, η οποία έχει τις δικές της αδυναμίες, έχει έλλειψη σε προσωπικό αλλά είναι παρούσα και ανταποκρίνεται στο ρόλο της με επιτυχία και συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Μάλιστα από το Νοέμβριο προστέθηκαν 2.000 αστυνομικοί στην δύναμη της Αθήνας ενώ έχει προγραμματιστεί η προσθήκη άλλων χιλίων περίπου ειδικών φρουρών. Αλλά και πάλι αυτό δεν αρκεί, γιατί το θέμα δεν είναι αστυνομικό. Είναι θέμα ενός συνολικού σχεδιασμού, συνεργασίας πολλών φορέων και απαιτεί την πολιτική υποστήριξη από όλες τις πλευρές. Φυσικά η κατάσταση επιβαρύνεται και δυσκολεύει πολύ από την παρουσία χιλιάδων μεταναστών και τις καθημερινές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας…
Η παρουσία των μεταναστών προκαλεί έντονες αντιδράσεις…
Τις περισσότερες φορές δικαιολογημένα καθώς φέρνουν ανησυχία και ανασφάλεια στους πολίτες. Μάλιστα, οι παράνομοι μετανάστες φέρνουν σε δυσχερή θέση και τους νόμιμους μετανάστες που έχουν ενσωματωθεί στην Ελληνική κοινωνία.
Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα ασχοληθήκαμε για πρώτη φορά σοβαρά με την παράνομη μετανάστευση τα τελευταία δύο χρόνια. Και μάλιστα ό,τι έγινε ήταν με τρόπο ουσιαστικό, σύγχρονο, δημοκρατικό και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Μέχρι τότε κανείς δεν ήθελε να αγγίξει αυτό το θέμα. Γι αυτό γιγαντώθηκε και πνίγει τις πόλεις μας σήμερα. Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρήσαμε στον ριζικό εκσυγχρονισμό του νομικού μας συστήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου. Δώσαμε το βάρος στην αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασύλου που σε κάθε χώρα αποτελούν την προϋπόθεση για μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική.
Μια πολιτική που διαχωρίζει τους νόμιμους από τους παράνομους μετανάστες. Εκείνους που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας και εκείνους που υποχρεούνται να φύγουν από τη χώρα είτε με απέλαση είτε με το πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού. Αυτά τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 25.000 παράνομοι μετανάστες απελάθηκαν από την Ελλάδα και σας θυμίζω ότι όταν πήγα στο Υπουργείο παρέλαβα 47.000 μετανάστες σε αναμονή για να εξεταστεί η αίτηση ασύλου από την αστυνομία. Καθώς υπηρεσία ασύλου στην Ελλάδα δεν υπήρχε. Τώρα όμως, δημιουργήθηκε και οι αιτήσεις προς εξέταση έχουν μειωθεί κάτω από 30.000 με τη λειτουργία πολιτικών επιτροπών ασύλου με ταχύτατους ρυθμούς.
Επίσης, άρχισε η κατασκευή του φράχτη στον Εβρο, ενώ τον τελευταίο 1,5 χρόνο διεξάγονται κοινές Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με τις δυνάμεις του Frontex στα χερσαία σύνορα στον Έβρο και στα θαλάσσια σύνορα στις περιοχές Σάμου, Λέσβου, Χίου, Δωδεκανήσου και Κρήτης.
Στην ουσία αναδείξαμε το ελληνικό πρόβλημα ως ένα θέμα που αφορά την Ευρώπη και την ασφάλεια των Ευρωπαϊκών συνόρων στον Έβρο και στο Αιγαίο.
Εσείς γιατί δεν αξιοποιήσατε στρατόπεδα του στρατού για την συγκέντρωση παράνομων μεταναστών όπως αυτό της Κοζάνης;
Επί 17 μήνες στου Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητούσα από την Αυτοδιοίκηση και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μας υποδείξουν δημόσιους χώρους για την δημιουργία κέντρων πρώτης υποδοχής και κράτησης μεταναστών. Μόνο μια προσφορά στρατοπέδου υπήρξε από το Αρχηγείο του Στρατού και τελικά αποδείχθηκε ότι ανήκε στην τοπική αυτοδιοίκηση η οποία ήταν αρνητική. Όμως, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι άλλο είναι το στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών και άλλο το κέντρο πρώτης υποδοχής και κράτησης.
Στις νέες υπηρεσίες που δημιουργήσαμε εντάχθηκαν 14 κέντρα πρώτης υποδοχής και κράτησης μεταναστών για την λειτουργία των οποίων εξασφάλισα τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με σύγχρονές προδιαγραφές σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Στο πρόγραμμα που συμφωνήσαμε με την Επίτροπο κ. Malmstrom δεν προέβλεπε στρατόπεδα της αστυνομίας για τη συγκέντρωση των μεταναστών. Δεσμεύτηκα να σεβαστεί η Ελλάδα όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Με τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής εγκαινιάζεται ένα νέο σύστημα έγκυρης πιστοποίησης της ταυτότητας και της προέλευσης των μεταναστών, μέσω ειδικής τεχνογνωσίας- που δεν είχαμε ποτέ στο ελληνικό κράτος- αλλά και παράλληλης εκπαίδευσης του προσωπικού σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου. Διασφαλίζεται έτσι, ο διαχωρισμός και η καταγραφή των μεταναστών, ο ιατρικός τους έλεγχος, η υποστήριξη των ευπαθών ομάδων η ενημέρωση για τα δικαιώματα όσων πράγματι δικαιούνται διεθνή προστασία. Έχουν ήδη προχωρήσει πολύ οι διαδικασίες για την επέκταση του κέντρου στο φυλάκιο της Ορεστιάδας, με σύγχρονα σχέδια και μελέτες. Αναρωτιέμαι μάλιστα γιατί έχουν παγώσει οι διαδικασίες ένα μήνα τώρα που παραιτήθηκα από το Υπουργείο.
Μόνο αν λειτουργήσουν αυτά τα Κέντρα θα ομαλοποιηθεί η ζωή των κατοίκων των μεγαλουπόλεων και δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση των μεταναστών. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την αντιληφθούν όλοι.
Σε περίπτωση που η μετεκλογική συνεργασία είναι αναγκαία, προτιμάτε να γίνει με τη ΝΔ ή με κάποιο κόμμα της Αριστεράς και με ποιο;
Σε αυτή τη περίπτωση πρώτα από όλα θα πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα. Θα είναι έγκλημα εις βάρος του λαού αν μείνει ακυβέρνητη.
Έχοντας την Ευρωπαϊκή εμπειρία 16 χρόνων συμμετοχής στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλω να σας πω ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας, για να είναι στέρεες, προϋποθέτουν προγραμματικές συγκλίσεις. Η όποια συνεργασία στη διακυβέρνηση θα πρέπει να βασίζεται σε σταθερές συμφωνίες προγραμματικού χαρακτήρα.
Πιστεύω ότι χρειάζεται ένας καθαρός προοδευτικός προσανατολισμός στην διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας. Με αταλάντευτη την Ευρωπαϊκή μας πορεία. Με ένα πολιτικό πρόγραμμα που υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Και όσο έχουμε αποτελέσματα, τόσο θα ενισχύεται η διαπραγματευτική μας δύναμη και τόσο θα διευρύνονται τα περιθώρια για την άσκηση συμπληρωματικών κοινωνικών και αναπτυξιακών πολιτικών, που θα μπορούσαν να διευκολύνουν ορισμένα τμήματα της κοινωνίας μας για να αντιμετωπίσουν αυτή τη μεγάλη κρίση.
Πιστεύω ότι στο ΠΑΣΟΚ και στα άλλα κόμματα του κεντρώου χώρου και της αριστεράς υπάρχουν πολλοί σοβαροί και άξιοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Με ουσιαστικά αποτελέσματα, προοδευτικό στίγμα και κοινωνική αποδοχή. Και ελπίζω να βρεθούμε όλοι μαζί. Έτσι και αλλιώς στη νέα εποχή, τίποτα δε θα θυμίζει το παρελθόν ούτε στη Κοινοβουλευτική λειτουργία ούτε στα κόμματα.
Εσείς τι λέτε να επανέλθουν οι βουλευτές που διαγράφηκαν;
Κανείς δεν διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν αποφάσισε κάτι τέτοιο. Ο Γιώργος Παπανδρέου ως Πρόεδρος αποφάσισε να τεθούν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας οι βουλευτές που δεν ψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο. Κάποιοι από αυτούς έκαναν τις επιλογές τους και πήραν άλλους δρόμους. Όσοι όμως θέλουν να μείνουν στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να έχουν την θέση τους στα ψηφοδέλτια. Σε τελευταία ανάλυση, ο λαός μας κρίνει όλους… Σε κάθε περίπτωση εκείνο που μας δέσμευσε όλους είναι το πολιτικό πρόγραμμα με βάσει το οποίο μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Το μνημόνιο είναι δέσμευση και υποχρέωση της χώρας.
Δεν είναι ούτε το ιδεολογικό μανιφέστο ούτε το πολιτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.
Κανείς δεν περισσεύει αυτή την κρίσιμη ώρα. Και σε αντίθεση με ορισμένους που με πάθος υποστηρίζουν τους αποκλεισμούς των συναδέλφων, εμένα με προβληματίζει ότι για χρόνια σύντροφοί μας βουλευτές, στρέφονται σε καινούριους πολιτικούς χώρους και άλλοι επιλέγουν να μην είναι υποψήφιοι…
Τι ρόλο θα επιδιώξετε να έχετε στο ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο; Έχετε συζητήσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ποια θα είναι η δική σας επόμενη ημέρα στο κίνημα;
Η νέα εποχή φέρνει την ανάγκη για μια νέα ενότητα των κοινωνικών δυνάμεων που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ και μια νέα συλλογικότητα στη λειτουργία του. Σε αυτό το πλαίσιο η δικιά μου συμβολή θα είναι πάντα από την πρώτη γραμμή με τις θέσεις, τις ιδέες και τις προτάσεις μου. Εξάλλου η δύναμη του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στον ανοιχτό δημοκρατικό και πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα του έτσι ώστε να παραμένει ο βασικός πυλώνας του κεντρώου χώρου και της αριστεράς στην Ελλάδα।
http://newpost.gr/
Ο Χρήστος Παπουτσής, σε συνέντευξή του στο newpost.gr, αναγνωρίζει λάθη και παραλείψεις από το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας. Προσθέτει ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ «τόλμησε και μάτωσε». Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας λόγω έλλειψης αυτοδυναμίας, δεν εμφανίζεται αντίθετος και εκφράζοντας σαφή προτίμηση προς τα κόμματα του κεντρώου και αριστερού χώρου, σημειώνει ότι «η συνεργασία πρέπει να βασίζεται σε σταθερές συμφωνίες προγραμματικού χαρακτήρα». Για τους διαγραμμένους, τάσσεται υπέρ της επανόδου τους στα ψηφοδέλτια. Και σε ότι αφορά την Ελληνική Αστυνομία, δηλώνει ότι «χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία, κοινωνικός διάλογος, συνεννόηση, συναίνεση. Η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές, η κοινωνική ειρήνη και ενότητα του λαού κρέμεται από μία κλωστή».
Ποια λάθη και παραλείψεις αναγνωρίζετε στο ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε δύο χρόνια τη χώρα;
Ότι ανεχθήκαμε κάποιους να κάνουν την κρίση ευκαιρία για την επέλαση νεοφιλελευθέρων επιλογών στην οικονομία και στην κοινωνία. Και όταν αντιδρούσα, κάποιοι ζητούσαν τη διαγραφή μου και έστηναν συστηματικά επιθέσεις με χτυπήματα κάτω από τη μέση.
Υπήρξαν λαθεμένες επιλογές προσώπων σε κρίσιμες θέσεις, λαθεμένες προτεραιότητες στην υλοποίηση της πολιτικής, μεγάλες καθυστερήσεις σε κρίσιμους τομείς. Και αυτά έπληξαν την αξιοπιστία της χώρας και της Κυβέρνησης στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων. Για παράδειγμα, η προκλητική αδιαφορία και η ακινησία της κρατικής μηχανής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και των υψηλών δαπανών του δημόσιου τομέα είχαν οδυνηρό αποτέλεσμα για τους πολίτες. Καθώς, δεν υπήρχε πρόοδος σε αυτούς τους τομείς, η Κυβέρνηση αναγκαστικά επέλεγε την μείωση των μισθών, με περικοπές οριζόντιου χαρακτήρα, μέτρο κοινωνικά άδικο όπως τονίζαμε επίμονα ορισμένοι.
Τα σοβαρά προβλήματα του τραπεζικού τομέα οδήγησαν τη κυβέρνηση σε μια διαρκή προσπάθεια διάσωσης των τραπεζών με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Αλλά η χώρα θα παραμένει εγκλωβισμένη στην ύφεση χωρίς ανάπτυξη, χωρίς ρευστότητα στην αγορά, χωρίς ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Ωστόσο, η επισήμανση αυτών των αδυναμιών θα ήταν άδικο να οδηγήσει στην ισοπέδωση μιας υπεράνθρωπης προσπάθειας της Κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ, που κράτησε την Ελλάδα όρθια. Και τώρα επιτρέπει ξανά στον Ελληνικό λαό την ελπίδα μετά τη μεγαλύτερη ρύθμιση χρέους που έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ας μην ξεχνάμε ούτε για μια στιγμή, ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε την οικονομία από τη Νέα Δημοκρατία σε επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, εντελώς εκτεθειμένοι και ευάλωτοι στις διεθνείς αγορές και στις επιδιώξεις των κερδοσκόπων. Και επιπλέον η ίδια η Ευρώπη βρέθηκε χωρίς θεσμούς, χωρίς προετοιμασία, και χωρίς ισχυρή πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει μια μεγάλη κερδοσκοπική επίθεση εις βάρος του Ευρώ…
Με ποια επιχειρήματα θα καλέσετε τους πολίτες να ψηφίσουν και πάλι ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑΣΟΚ τόλμησε και μάτωσε. Βάλαμε το εθνικό συλλογικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και προσωπικό. Συγκρουστήκαμε με όλες τις στρεβλώσεις και τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας. Και τώρα μπαίνουμε σε νέα εποχή. Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή και αξιόπιστη κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί ότι οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες, με επιτάχυνση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της χώρας διαμορφώνοντας νέες συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης. Ότι υπάρχει ελπίδα για τους νέους ανθρώπους.
Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, με ουσιαστικά αποτελέσματα στις αναγκαίες αλλαγές δημοσιονομικής εξυγίανσης και συνεχή διαπραγμάτευση που φέρνουν την Ελλάδα σε καλύτερη θέση.
Ποια απάντηση θα δίνατε στις επικρίσεις των πολιτών και του διαδόχου σας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που σας κατηγορούν για λανθασμένους χειρισμούς κατά την παραμονή σας στην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη;
Σε αυτούς τους 17 μήνες δημιουργήσαμε κυριολεκτικά ένα νέο υπουργείο με νέες δομές και υπηρεσίες. Κάναμε όσα δεν έγιναν για δεκαετίες στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και την αποκατάστασης του κύρους και των σχέσεων της Ελλάδας με τις κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ιδιαίτερα όμως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχέσεις οι οποίες ήταν σε προβληματική κατάσταση.
Ξεκαθάρισα από τη πρώτη στιγμή ότι θα εγγυηθώ τον εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας, την σύγχρονη οργάνωση και εκπαίδευση, τον σεβασμό στο Σύνταγμα και στο κράτους δικαίου. Και αυτό έπραξα, στην πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, σε μια ταραγμένη εποχή, με έκδηλη την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών για την επιχειρούμενη βίαιη προσαρμογή της οικονομίας στα νέα δεδομένα. Επέμενα στην αναγνώριση της ανθρώπινης ζωής ως υπέρτατο έννομο αγαθό.
Προφανώς ορισμένοι έχουν άλλη αντίληψη και ήθελαν άλλα πράγματα, ήθελαν την σκληρή αντιμετώπιση ακόμη και την απαγόρευση των 1.300 διαδηλώσεων που έγιναν αυτούς τους μήνες, την ισοπέδωση της αντίδρασης των κατοίκων στην Κερατέα, την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων στα Πανεπιστήμια με την πρώτη ευκαιρία, την εύκολη εκδήλωση της κρατικής βίας.
Αρνούμαι την λογική του αστυνομικού κράτους. Οι επιπτώσεις του στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία θα ήταν σοβαρότατες.
Σήμερα θα μιλούσαμε για μια άλλη Ελλάδα. Πιστεύω αντίθετα ότι χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία, κοινωνικός διάλογος, συνεννόηση, συναίνεση. Η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές, η κοινωνική ειρήνη και ενότητα του λαού κρέμεται από μία κλωστή. Οι πολίτες απαιτούν ισονομία και δικαιοσύνη και σε αυτό επέμενα με αποφασιστικό τρόπο ιδιαίτερα στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, της φοροδιαφυγής, και του οικονομικού εγκλήματος. Και είχαμε μεγάλες επιτυχίες, αποτελέσματα, και αναγνώριση. Γιατί δεν χαριστήκαμε σε κανένα…
Υπάρχει όμως έντονη κριτική για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας…
Ας σταματήσει επιτέλους η υποκρισία. Ας δούμε κατάματα την αλήθεια, μια κατάσταση που διαμορφώνεται σταθερά εδώ και χρόνια και θα επιδεινώνεται όσο φεύγουν οι δημόσιες υπηρεσίες από το κέντρο, όσο δημιουργούνται υπεραγορές στα προάστια της πρωτεύουσας, όσο είναι ανύπαρκτη η τουριστική πολιτική για την Αθήνα ως προορισμό, όσο η αυτοδιοίκηση είναι αδύναμη να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες της, όσο τα νοσοκομεία είναι απρόθυμα να δεχθούν τους αρρώστους- χρήστες ναρκωτικών, όσο οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Δήμου αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το παραεμπόριο στους δρόμους.
Ας μην κρυβόμαστε, είναι πολλοί εκείνοι που προσποιούνται και κρύβονται πίσω από τον ρόλο της Αστυνομίας, η οποία έχει τις δικές της αδυναμίες, έχει έλλειψη σε προσωπικό αλλά είναι παρούσα και ανταποκρίνεται στο ρόλο της με επιτυχία και συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Μάλιστα από το Νοέμβριο προστέθηκαν 2.000 αστυνομικοί στην δύναμη της Αθήνας ενώ έχει προγραμματιστεί η προσθήκη άλλων χιλίων περίπου ειδικών φρουρών. Αλλά και πάλι αυτό δεν αρκεί, γιατί το θέμα δεν είναι αστυνομικό. Είναι θέμα ενός συνολικού σχεδιασμού, συνεργασίας πολλών φορέων και απαιτεί την πολιτική υποστήριξη από όλες τις πλευρές. Φυσικά η κατάσταση επιβαρύνεται και δυσκολεύει πολύ από την παρουσία χιλιάδων μεταναστών και τις καθημερινές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας…
Η παρουσία των μεταναστών προκαλεί έντονες αντιδράσεις…
Τις περισσότερες φορές δικαιολογημένα καθώς φέρνουν ανησυχία και ανασφάλεια στους πολίτες. Μάλιστα, οι παράνομοι μετανάστες φέρνουν σε δυσχερή θέση και τους νόμιμους μετανάστες που έχουν ενσωματωθεί στην Ελληνική κοινωνία.
Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα ασχοληθήκαμε για πρώτη φορά σοβαρά με την παράνομη μετανάστευση τα τελευταία δύο χρόνια. Και μάλιστα ό,τι έγινε ήταν με τρόπο ουσιαστικό, σύγχρονο, δημοκρατικό και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Μέχρι τότε κανείς δεν ήθελε να αγγίξει αυτό το θέμα. Γι αυτό γιγαντώθηκε και πνίγει τις πόλεις μας σήμερα. Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρήσαμε στον ριζικό εκσυγχρονισμό του νομικού μας συστήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου. Δώσαμε το βάρος στην αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασύλου που σε κάθε χώρα αποτελούν την προϋπόθεση για μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική.
Μια πολιτική που διαχωρίζει τους νόμιμους από τους παράνομους μετανάστες. Εκείνους που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας και εκείνους που υποχρεούνται να φύγουν από τη χώρα είτε με απέλαση είτε με το πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού. Αυτά τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 25.000 παράνομοι μετανάστες απελάθηκαν από την Ελλάδα και σας θυμίζω ότι όταν πήγα στο Υπουργείο παρέλαβα 47.000 μετανάστες σε αναμονή για να εξεταστεί η αίτηση ασύλου από την αστυνομία. Καθώς υπηρεσία ασύλου στην Ελλάδα δεν υπήρχε. Τώρα όμως, δημιουργήθηκε και οι αιτήσεις προς εξέταση έχουν μειωθεί κάτω από 30.000 με τη λειτουργία πολιτικών επιτροπών ασύλου με ταχύτατους ρυθμούς.
Επίσης, άρχισε η κατασκευή του φράχτη στον Εβρο, ενώ τον τελευταίο 1,5 χρόνο διεξάγονται κοινές Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με τις δυνάμεις του Frontex στα χερσαία σύνορα στον Έβρο και στα θαλάσσια σύνορα στις περιοχές Σάμου, Λέσβου, Χίου, Δωδεκανήσου και Κρήτης.
Στην ουσία αναδείξαμε το ελληνικό πρόβλημα ως ένα θέμα που αφορά την Ευρώπη και την ασφάλεια των Ευρωπαϊκών συνόρων στον Έβρο και στο Αιγαίο.
Εσείς γιατί δεν αξιοποιήσατε στρατόπεδα του στρατού για την συγκέντρωση παράνομων μεταναστών όπως αυτό της Κοζάνης;
Επί 17 μήνες στου Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητούσα από την Αυτοδιοίκηση και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μας υποδείξουν δημόσιους χώρους για την δημιουργία κέντρων πρώτης υποδοχής και κράτησης μεταναστών. Μόνο μια προσφορά στρατοπέδου υπήρξε από το Αρχηγείο του Στρατού και τελικά αποδείχθηκε ότι ανήκε στην τοπική αυτοδιοίκηση η οποία ήταν αρνητική. Όμως, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι άλλο είναι το στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών και άλλο το κέντρο πρώτης υποδοχής και κράτησης.
Στις νέες υπηρεσίες που δημιουργήσαμε εντάχθηκαν 14 κέντρα πρώτης υποδοχής και κράτησης μεταναστών για την λειτουργία των οποίων εξασφάλισα τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με σύγχρονές προδιαγραφές σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Στο πρόγραμμα που συμφωνήσαμε με την Επίτροπο κ. Malmstrom δεν προέβλεπε στρατόπεδα της αστυνομίας για τη συγκέντρωση των μεταναστών. Δεσμεύτηκα να σεβαστεί η Ελλάδα όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Με τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής εγκαινιάζεται ένα νέο σύστημα έγκυρης πιστοποίησης της ταυτότητας και της προέλευσης των μεταναστών, μέσω ειδικής τεχνογνωσίας- που δεν είχαμε ποτέ στο ελληνικό κράτος- αλλά και παράλληλης εκπαίδευσης του προσωπικού σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου. Διασφαλίζεται έτσι, ο διαχωρισμός και η καταγραφή των μεταναστών, ο ιατρικός τους έλεγχος, η υποστήριξη των ευπαθών ομάδων η ενημέρωση για τα δικαιώματα όσων πράγματι δικαιούνται διεθνή προστασία. Έχουν ήδη προχωρήσει πολύ οι διαδικασίες για την επέκταση του κέντρου στο φυλάκιο της Ορεστιάδας, με σύγχρονα σχέδια και μελέτες. Αναρωτιέμαι μάλιστα γιατί έχουν παγώσει οι διαδικασίες ένα μήνα τώρα που παραιτήθηκα από το Υπουργείο.
Μόνο αν λειτουργήσουν αυτά τα Κέντρα θα ομαλοποιηθεί η ζωή των κατοίκων των μεγαλουπόλεων και δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση των μεταναστών. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την αντιληφθούν όλοι.
Σε περίπτωση που η μετεκλογική συνεργασία είναι αναγκαία, προτιμάτε να γίνει με τη ΝΔ ή με κάποιο κόμμα της Αριστεράς και με ποιο;
Σε αυτή τη περίπτωση πρώτα από όλα θα πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα. Θα είναι έγκλημα εις βάρος του λαού αν μείνει ακυβέρνητη.
Έχοντας την Ευρωπαϊκή εμπειρία 16 χρόνων συμμετοχής στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλω να σας πω ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας, για να είναι στέρεες, προϋποθέτουν προγραμματικές συγκλίσεις. Η όποια συνεργασία στη διακυβέρνηση θα πρέπει να βασίζεται σε σταθερές συμφωνίες προγραμματικού χαρακτήρα.
Πιστεύω ότι χρειάζεται ένας καθαρός προοδευτικός προσανατολισμός στην διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας. Με αταλάντευτη την Ευρωπαϊκή μας πορεία. Με ένα πολιτικό πρόγραμμα που υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Και όσο έχουμε αποτελέσματα, τόσο θα ενισχύεται η διαπραγματευτική μας δύναμη και τόσο θα διευρύνονται τα περιθώρια για την άσκηση συμπληρωματικών κοινωνικών και αναπτυξιακών πολιτικών, που θα μπορούσαν να διευκολύνουν ορισμένα τμήματα της κοινωνίας μας για να αντιμετωπίσουν αυτή τη μεγάλη κρίση.
Πιστεύω ότι στο ΠΑΣΟΚ και στα άλλα κόμματα του κεντρώου χώρου και της αριστεράς υπάρχουν πολλοί σοβαροί και άξιοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Με ουσιαστικά αποτελέσματα, προοδευτικό στίγμα και κοινωνική αποδοχή. Και ελπίζω να βρεθούμε όλοι μαζί. Έτσι και αλλιώς στη νέα εποχή, τίποτα δε θα θυμίζει το παρελθόν ούτε στη Κοινοβουλευτική λειτουργία ούτε στα κόμματα.
Εσείς τι λέτε να επανέλθουν οι βουλευτές που διαγράφηκαν;
Κανείς δεν διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν αποφάσισε κάτι τέτοιο. Ο Γιώργος Παπανδρέου ως Πρόεδρος αποφάσισε να τεθούν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας οι βουλευτές που δεν ψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο. Κάποιοι από αυτούς έκαναν τις επιλογές τους και πήραν άλλους δρόμους. Όσοι όμως θέλουν να μείνουν στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να έχουν την θέση τους στα ψηφοδέλτια. Σε τελευταία ανάλυση, ο λαός μας κρίνει όλους… Σε κάθε περίπτωση εκείνο που μας δέσμευσε όλους είναι το πολιτικό πρόγραμμα με βάσει το οποίο μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Το μνημόνιο είναι δέσμευση και υποχρέωση της χώρας.
Δεν είναι ούτε το ιδεολογικό μανιφέστο ούτε το πολιτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.
Κανείς δεν περισσεύει αυτή την κρίσιμη ώρα. Και σε αντίθεση με ορισμένους που με πάθος υποστηρίζουν τους αποκλεισμούς των συναδέλφων, εμένα με προβληματίζει ότι για χρόνια σύντροφοί μας βουλευτές, στρέφονται σε καινούριους πολιτικούς χώρους και άλλοι επιλέγουν να μην είναι υποψήφιοι…
Τι ρόλο θα επιδιώξετε να έχετε στο ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο; Έχετε συζητήσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ποια θα είναι η δική σας επόμενη ημέρα στο κίνημα;
Η νέα εποχή φέρνει την ανάγκη για μια νέα ενότητα των κοινωνικών δυνάμεων που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ και μια νέα συλλογικότητα στη λειτουργία του. Σε αυτό το πλαίσιο η δικιά μου συμβολή θα είναι πάντα από την πρώτη γραμμή με τις θέσεις, τις ιδέες και τις προτάσεις μου. Εξάλλου η δύναμη του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στον ανοιχτό δημοκρατικό και πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα του έτσι ώστε να παραμένει ο βασικός πυλώνας του κεντρώου χώρου και της αριστεράς στην Ελλάδα।
http://newpost.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου