Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Συμπλοκές στο Σύνταγμα κατά τη συγκέντρωση για τον 77χρονο αυτόχειρα

Επεισόδια γύρω από την πλατεία


Συγκεντρωμένοι άναψαν κεριά μπροστά από τη Βουλή
Συγκεντρωμένοι άναψαν κεριά μπροστά από τη Βουλή (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Ένταση επικρατεί αυτήν την ώρα στην Πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, καθώς σημειώνονται επεισόδια ανάμεσα σε μερίδα των πολιτών που συγκεντρώθηκαν με αφορμή την αυτοκτονία του 77χρονου, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Η ένταση ξεκίνησε λίγο πριν από τις 8:00 μ.μ., όταν συγκεντρωμένοι, που πλησίασαν τη Βουλή για να αφήσουν κεριά μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, πλησίασαν στις σκάλες που οδηγούν προς τη Βουλή και πέταξαν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κινήθηκαν για να τους απωθήσουν προς το πλακόστρωτο της πλατείας, όπως και έγινε, κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών. Στο μικροεπεισόδιο, που κράτησε λίγα λεπτά, δεν δόθηκε για λίγο συνέχεια.

Εντούτοις, το κλίμα εντάθηκε εκ νέου μία ώρα αργότερα, αρχικά με αψιμαχίες μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Συγκεντρωμένοι έριξαν μολότοφ και αντικείμενα και τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών.

Περίπου στις 9:30 έγινε από την ΕΛ.ΑΣ. απόπειρα να απωθήσει τους διαδηλωτές από το πλακόστρωτο προς την κάτω πλευρά της πλατείας και μπροστά από την είσοδο του ξενοδοχείου «Μ.Βρετάνια», κάνοντας χρήση χημικών, ενώ το κλίμα ήταν εξαιρετικά τεταμένο.

Ο πετροπόλεμος και χρήση χημικών από τους αστυνομικούς συνεχίστηκε στην Γεωργίου Α', μπροστά από τα ξενοδοχεία, για αρκετή ώρα και αργότερα επεκτάθηκε μέσα στην πλατεία Συντάγματος.

Χημικά έπεσαν ακόμα και μέσα στην πλατεία, ενώ οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί ως επί το πλείστον κοντά στα σκαλιά και τις εισόδους του μετρό.

Φραστικό επεισόδιο μεταξύ αστυνομικών και νεαρών έγινε και μπροστά στην είσοδο του μετρό. Μάλιστα ένας εκ των αστυνομικών έκανε χρήση χημικών για να απωθήσει τους νεαρούς προς το εσωτερικό της εισόδου του μετρό.

Αυτήν την ώρα η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική, ενώ η Γεωργίου Α' θυμίζει «βομβαρδισμένο τοπίο» από τον πετροπόλεμο. Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών βρίσκεται στο κάτω μέρος της πλατείας, προς την οδό Ερμού.

Λίγο μετά την είδηση για την αυτοκτονία του 77χρονου στο Σύνταγμα οι «Αγανακτισμένοι» με μηνύματα στο διαδίκτυο και αναρτήσεις στο Facebook άρχισαν να καλούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος και την Καμάρα στη Θεσσαλονίκη.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη νωρίς το πρωί. Ο 77χρονος, Δημήτρης Χρίστουλας, αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, μπροστά στα έκπληκτα και σοκαρισμένα μάτια των περαστικών.

Ο αυτόχειρας, που ήταν συνταξιούχος φαρμακοποιός, άφησε σημείωμα, στο οποίο ανέφερε ότι αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Στο σημείωμα έγραφε: «Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά τη δυνατότητα επιβίωσής μου που στηριζόταν σε μία αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι'αυτή.

»Επειδή έχω μία ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης (χωρίς βέβαια να αποκλείω αν ένας Έλληνας έπαιρνε το καλάσνικοφ, ο δεύτερος θα ήμουν εγώ) δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για την διατροφή μου.

»Πιστεύω πως οι νέοι χωρίς μέλλον, κάποια μέρα θα πάρουν τα όπλα και στην πλατεία Συντάγματος θα κρεμάσουν ανάποδα τους εθνικούς προδότες όπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στον Μουσολίνι (πιάτσα πορέτο του Μιλάνου)».

Ο
77χρονος ήταν παλιά φαρμακοποιός και μέλος του Συλλόγου μέχρι το 1994. Τότε πούλησε το φαρμακείο που διατηρούσε στη περιοχή των Αμπελοκήπων σε άλλο συνάδελφό του.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: