Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ για την αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

«Αποτελεί ψηφισμένη υποχρέωση»


(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Σε διευκρινίσεις προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την μείωση της διαφοράς των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης μετά από δημοσίευμα στον Τύπο.

Η εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης εντάσσεται στις υποχρεώσεις του μνημονίου τονίζει το υπουργείο, ενώ προσθέτει ότι θα υπάρξει μηχανισμός αποζημίωσης ευαίσθητων ομάδων.

Την ίδια στιγμή δριμεία επίθεση εξαπολύει η ΝΔ μιλώντας για αποσπασματικά και πρόχειρα μέτρα που δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν το λαθρεμπόριο καυσίμων ενώ πλήττουν τους πολίτες. Η ΝΔ τάσσεται υπέρ της πλήρους εξίσωσης των φόρων πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

«Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος με τίτλο 'Η ηγεσία του Υπ. Οικονομικών βάφτισε την αύξηση-φωτιά, μάχη κατά του λαθρεμπορίου – 1,40 το πετρέλαιο θέρμανσης!' σημειώνονται τα εξής:»

» Η εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης εντάσσεται στις υποχρεώσεις του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο έχει υπερψηφίσει στη Βουλή και η Νέα Δημοκρατία που στηρίζει την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, κ. Λουκά Παπαδήμου.»

» Επιπλέον, στο σχεδιασμό του συγκεκριμένου μέτρου προβλέπεται να εισαχθεί μηχανισμός αποζημίωσης ευαίσθητων ομάδων, για τον οποίο υπάρχουν περιθώρια στον προϋπολογισμό».

ΝΔ: πρόχειρα μέτρα

«Με πανηγύρια, ημίμετρα και επικοινωνιακού χαρακτήρα φιέστες, ούτε τα προβλήματα λύνονται ούτε η πάταξη του λαθρεμπορίου επιτυγχάνεται» δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης.

«Δυστυχώς, για τον κ. Οικονόμου οι χθεσινές εξαγγελίες του για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, αποδείχθηκε ότι εξυπηρετούν καθαρά προεκλογικές σκοπιμότητες, καθώς δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα ακόμη 'ευχολόγιο προθέσεων'».

» Γιατί ο κ. Οικονόμου και το κόμμα του επί 2,5 χρόνια δεν έκαναν τίποτε απολύτως για την πάταξη του λαθρεμπορίου, παρόλο που το νομοθετικό οπλοστάσιο υπήρχε ήδη από το 2009;»

» Γιατί ο κ. Οικονόμου δεν παρουσίασε χθες την αναλυτική μελέτη, βάσει της οποίας θα αντιμετωπιστούν οι επιβαρύνσεις στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης;»

» Για ακόμη μια φορά, επιβεβαιώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ εξαπατά τους πολίτες και αντιμετωπίζει αποσπασματικά και με προχειρότητα το σοβαρό θέμα του λαθρεμπορίου.»

» Όσο το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και του φόρου πετρελαίου κίνησης παραμένει, τόσο θα υπάρχουν κίνητρα που θα ενισχύουν τη ροπή για λαθρεμπόριο.»

» Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη, άμεσα και πλήρης εξίσωση των φόρων πετρελαίου κίνησης με θέρμανσης, σύμφωνα και με τους περιορισμούς που απορρέουν από την κοινοτική νομοθεσία. Η εξίσωση να πραγματοποιηθεί στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.»

» Αυτό θα επιφέρει μείωση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, με θετικές συνέπειες στις μεταφορές, στο κόστος παραγωγής, στα νοικοκυριά και στα δημόσια έσοδα.»

«Το κυριότερο, όμως, είναι ότι μέσα από την πάταξη του λαθρεμπορίου θα αντληθούν πολύτιμοι πόροι που θα συμβάλλουν στη μεγάλη προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας» καταλήγει ο κ. Βρούτσης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: