9+1 τρόποι για να εισπράξει έσοδα το κράτος
Να εφαρμόζουν το νόμο προς πάσα κατεύθυνση, χωρίς να λογαριάζουν ποιον έχουν μπροστά τους, ζητά από τους εφορικούς το υπουργείο Οικονομικών. Σε μια ύστατη προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδα του κράτους, που όπως μετέδωσε το protothema.gr κινούνταν «στο κόκκινο» και το Μάιο, το υπουργείο εξέδωσε εγκύκλιο που δίνει εντολή στις εφορίες να εισπράττουν «με το καλό ή το άγριο», εφαρμόζοντας 9+1 μεθόδους.
Ο... καλός τρόπος είσπραξης είναι «η τηλεφωνική ενημέρωση των οφειλετών πριν χάσουν τη ρύθμιση" λόγω ασυνέπειας, αλλά και «η αποστολή φιλικών εξατομικευμένων ειδοποιήσεων προς τακτοποίηση της οφειλής, χρήση e-mail, τηλεφωνική επικοινωνία κλπ» για όσους αργούν να πληρώσουν το χρέος.
Οι υπόλοιποι εννέα όμως, αγγίζουν τη σφαίρα της φαντασίας, αλλά είναι όσα προβλέπει ο νόμος και καλούνται να εφαρμόσουν οι έφοροι.
Τα μέτρα που ζητά το υπουργείο να ληφθούν είναι:
- Κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για όσους χρωστούν από 3.000 ευρώ και άνω
- Ποινικές διώξεις για όλους όσους χρωστούν από 5.000 ευρώ και άνω
- Για μικρού ύψους οφειλές επιλέγεται η κατάσχεση στα χέρια τρίτων αντί της κατάσχεσης ακινήτων. Προκειμένου για μισθωτές ακινήτων, προβλέπονται κατασχέσεις ενοικίων και απόδοσή τους από τον ενοικιαστή απευθείας στο δημόσιο. Προκειμένου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν πληρώνουν στο δημόσιο, κατασχέσεις αμοιβων από τους πελάτες τους, πριν ακόμα τα πάρει ο οφειλέτης στα χέρια του.
- Να γίνονται κατασχέσεις με στόχο την άμεση είσπραξη της οφειλής και όχι απλώς μόνο για διακοπή της παραγραφής της παράβασης.
- Αν ο οφειλέτης έχει πολλά ακίνητα, παραγγελία κατάσχεσης εκδίδεται σε βάρος ακινήτου ελεύθερου βαρών, του οποίου η αξία είναι μεν μεγαλύτερη της οφειλής.
- Αναζήτηση συνεπυθύνων για την είσπραξη οφειλετών
- Μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων πειρουσιακών στοιχείων του οφειλέτη σε τρίτους (πχ γονείς προς παιδιά), εάν υποκρύπτεται δόλος
- Παρέμβαση του δημοσίου σε πλειστηριασμούς που πρόλαβαν να διενεργήσουν τρίτοι για να εισπράξει δικό του μερίδιο.
- Διενέργεια αυτεπάγγελτων συμψηφισμών των βεβαίων και εκκαθαρισμένων χρηματικών ανταπαιτήσεων των οφειλετών κατά του Δημοσίου, με τα υφιστάμενα βεβαιωμένα χρέη.
Στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται μάλιστα «ότι η λήψη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης πρέπει να γίνεται χωρίς διακρίσεις. Τα κριτήρια για τη λήψη των μέτρων πρέπει να είναι απολύτως αντικειμενικά, ήτοι να σχετίζονται με το ύψος της οφειλής ή την παλαιότητα αυτής ή το είδος αυτής και ποτέ επιλεκτικά (να μη σχετίζονται με το πρόσωπο του οφειλέτη)»..protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου