Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Δραματικές οι εικόνες των ασθενών που αναζητούν φάρμακα, λέει ο Κίττας

"Δίνουμε μάχη με τον χρόνο", είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας



 




Έκκληση για συναίνεση προς όλους τους εμπλεκόμενους στα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της υγείας έκανε ο υπηρεσιακός υπουργός Χρήστος Κίττας, επισημαίνοντας ότι κάνει την έκκληση πρωτίστως ως γιατρός που υπηρετήσε την υγεία για 50 χρόνια.

"Πάνω από όλα βρίσκεται ο άνθρωπος, ο ασθενής και το περιβάλλον του", είπε ο υπηρεσιακός υπουργός και κάλεσε τους παράγοντες του χώρου της υγείας, φαρμακοποιούς και προμηθευτές να σεβαστούν τους ασθενείς.

Κάνοντας τον απολογισμό αυτού του μικρού διαστήματος της υπηρεσιακής του θητείας, ο κ. Κίττας ανέφερε ότι έχουν εκταμιευθεί 110 εκατ.ευρώ για τις ανάγκες των νοσοκομείων και ότι θα δοθούν ακόμη 90 εκατ.ευρώ για φάρμακα και υλικά.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Κίττας, θα δοθούν άλλα 40 εκατ.ευρώ για την πληρωμή των εφημεριών των εργαζομένων για τον μήνα Απρίλιο.

Χαριτολογώντας, ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας είπε ότι είναι στην Αριστοτέλους 18 μόνο για μερικές μέρες "που όμως του φαίνονται αιώνες".
Ανέφερε επίσης ότι παρ' ότι υπηρεσιακός υπουργός πέτυχε με πολλή προσπάθεια την κάλυψη των κενών θέσεων στο ΕΣΥ.

Έτσι, κατ' εξαίρεση το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε το διορισμό 470 επικουρικών και ειδικευόμενων γιατρών.
Ο κ. Κίττας επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος παρακολουθεί προσωπικά τις διαδικασίες ενταλματοποίησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα οφειλόμενα προς τους δοκιμαζόμενους, όπως τους χαρακτήρισε, προμηθευτές υλικών του ΕΣΥ.

Σε ό,τι αφορά τους φαρμακοποιούς, επανέλαβε ότι τους έχουν δοθεί 200 εκατ.ευρώ για τα χρέη του τρέχοντος έτους, ενώ θα τους καταβληθούν τις επόμενες μέρες άλλα 70 εκατ.ευρώ. Διευκρίνισε δε ότι η καταβολή δεν θα γίνει υπό όρους. Προσωπικά δεν κάνω συναλλαγές, μόνο εκκλήσεις, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κίττας.

Τέλος, ανακοίνωσε την εκταμίευση 60 εκατ.ευρώ τα οποία μέσω του ΕΟΠΥΥ θα διακινηθούν προς ιδιωτικές κλινικές, γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, φυσιοθεραπευτές, μονάδες αιμοκάθαρσης και διαγνωστικά κέντρα.
"Δίνουμε μάχη με τον χρόνο", είπε ο κ. Κίττας και πρόσθεσε ότι όποιο ποσό λογιστικοποιείται και είναι διαθέσιμο θα εκταμιεύεται αμέσως.

Ειδική αναφορά έκανε στις δραματικές, όπως τις χαρακτήρισε, εικόνες των ασθενών που αναζητούν φάρμακα για σοβαρές παθήσεις.

"Αυτές οι εικόνες δεν τιμούν κανένα", είπε προσθέτοντας μάλιστα ότι έχει προτείνει στον ΕΟΠΥΥ τη διάθεση ακριβών φαρμάκων μέσω ιδιωτικών φαρμακείων ανά περιφέρεια ώστε να αποσυμφορηθεί η σημερινή κατάσταση. Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην παρούσα φάση, διαπίστωσε ο κ. Κίττας.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: