Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Στα κόμματα παραπέμπει η Διακομματική για το θέμα του ντιμπέιτ

Συνεδρίασε η Διακομματική Επιτροπή


Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Στα ίδια τα κόμματα παρέπεμψε το θέμα της διεξαγωγής του ντιμπέιτ εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου η Διακομματική Επιτροπή που συνεδρίασε την Τετάρτη.

Αν και το συγκεκριμένο θέμα ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης, τελικά μονοπώλησε τη συνάντηση.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, μετά τη συνάντηση, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης: «Συνήλθε, όπως προβλεπόταν, η διακομματική επιτροπή για να συζητήσει ένα θέμα που είχε στην ημερήσια διάταξη, την ανακατανομή του χρόνου των κομμάτων, που δεν συμμετέχουν στη Βουλή και στην Ευρωβουλή. Αυτό ήταν το πρώτο, το κύριο και το μοναδικό αντικείμενο της σημερινής συνάντησης».

Ωστόσο, «τα κόμματα επωφελήθηκαν της διακομματικής αυτής συνάντησης για να θέσουν το γνωστό θέμα που αφορά την τηλεσυζήτηση. Αντάλλαξαν μεταξύ τους απόψεις, ακούστηκαν οι απόψεις αυτές και εναπόκειται στα ίδια τα κόμματα να αποφασίσουν ποια μορφή τηλεσυζήτησης θα οργανώσουνε και με ποια κόμματα» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν διαπιστώθηκαν σημάδια σύγκλισης μεταξύ των κομμάτων για το θέμα της τηλεσυζήτησης, ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι «εγώ δεν μπορώ να διαπιστώσω τίποτα, γιατί θα έπρεπε να κάνω προγνώσεις. Δεν μπορώ να κάνω καμία πρόγνωση, εναπόκειται στη δική τους πρωτοβουλία στη δική τους θέληση να συνεννοηθούν και να αποφασίσουν τι θα κάνουν».

Μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Λ. Ζαγορίτης διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ είναι ανοικτή σε ουσιαστικό διάλογο. «Εμείς εμμένουμε στην τοποθέτησή μας. Είμαστε ανοικτοί σε ουσιαστικό διάλογο. Λυπόμαστε που φτάσαμε έως εδώ» είπε. Όταν ρωτήθηκε εάν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια συζήτησης, απάντησε: «Υπάρχει περιθώριο. Αρκεί να μην τορπιλίσει το ντιμπέιτ ο ΣΥΡΙΖΑ». Σχετικά με το θέμα των δημοσιογράφων που θα συμμετάσχουν στο ντιμπέιτ, παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δαριώτης επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στην πρόταση που έχει καταθέσει, για διάλογο μεταξύ όλων των κομμάτων που εξελέγησαν, πλην της Χρυσής Αυγής. Και πρόσθεσε: «Ισχύει η πρότασή μας προς τη ΝΔ για ανοικτό, διασταυρούμενο διάλογο μεταξύ των δυο αρχηγών. Αν η ΝΔ όντως το επιθυμεί, δεν μένει παρά να συναντηθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων για περαιτέρω συνεννοήσεις. Η πρότασή μας εξακολουθεί να ισχύει».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Σαλαγιάννης σημείωσε ότι «είναι φανερό πως δεν υπάρχει επιθυμία για πραγματική συζήτηση. Η κατάσταση είναι δραματική. Η ΝΔ επανέλαβε τις θέσεις της και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να ακολουθεί παρελκυστική πολιτική. Εμείς δεν θέτουμε όρους. Προτείνουμε ντιμπέιτ με όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στην τελευταία σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο Τέρενς Κουΐκ, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μίλησε για «σαφέστατη παρελκυστική πολιτική όλων. Ο Σαμαράς δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Καμμένο». Κατήγγειλε, επίσης, το προεκλογικό σποτ της ΝΔ με τα μικρά παιδιά. Το ευαίσθητο αυτό θέμα, έχει παραπέμψει στο ΕΣΡ η διακομματική.

Ο Παναγιώτης Μεντρέκας, από το ΚΚΕ, μίλησε για «κοκορομαχία ΝΔ- νέου ΠΑΣΟΚ» και είπε ότι με «αφορμή το ντιμπέιτ, στήνεται ένα ψεύτικο σκηνικό δικομματισμού για να παγιδευτεί ο λαός σε ψευτο-διλήμματα. Πρόταση του ΚΚΕ αποτελεί ένα ντιμπέιτ με όλους, κοινές ερωτήσεις και δημοσιογράφους, που θα επιλέξει η ΕΣΗΕΑ».

Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος είπε ότι θέση του κόμματος είναι «κανένας αποκλεισμός, για κανένα κόμμα» και «ένα ντιμπέιτ με όλα τα κόμματα».

Ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, από τη ΔΗΜΑΡ, δήλωσε ότι προτείνει «ένα ντιμπέιτ με όλα τα κόμματα, χωρίς δικομματισμό» και κατηγόρησε «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρούν να αναβιώσουν ένα παρωχημένο δικομματισμό».

Τέλος, εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων, ο Ευάγγελος Δούβλης δήλωσε σκωπτικά: «Ελπίζουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ξεχάσει τις θέσεις του για απλή αναλογική».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: