Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία δεν έστειλαν πρέσβεις στον Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντάται με τους πρεσβευτές των G-20



 


Τους πρεσβευτές των χωρών που μετέχουν στο G-20 (δηλαδή στο γκρουπ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Αφρική, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά) έχει προσκαλέσει για ενημέρωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
 
Η συνάντηση γίνεται στο Ζάππειο και βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα.
 
Με τις συναντήσεις αυτές ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να δημιουργήσει αξιόπιστο δίαυλο επικοινωνίας με τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και παράλληλα να εξηγήσει με επίσημο τρόπο τις θέσεις του Συνασπισμού για το μνημόνιο, την επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων και συνολικά το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του.
Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δύο από τις χώρες που έχουν σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας δεν εκπροσωπήθηκαν από τους πρεσβευτές τους στην Αθήνα.
 
Αντί για τους επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας τους στην Ελλάδα, η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο εκπροσωπήθηκαν σε χαμηλότερο επίπεδο, στέλνοντας στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα άλλους διπλωμάτες.
Με χαμηλότερους στην ιεραρχία διπλωμάτες εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα επίσης η Ιαπωνία, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία.
 
Οι περισσότερες χώρες που μετέχουν στο γκρουπ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έστειλαν στο ραντεβού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τους επικεφαλής των διπλωματικών τους αποστολών. Η Αργεντινή, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Ινδία, η Ιταλία, η Νότια Κορέα, η Ρωσία, η Τουρκία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία η Κύπρος και η Δανία (οι τελευταίες 4 χώρες δεν μετέχουν στο G-20) έστειλαν τους πρεσβευτές τους στην Αθήνα να ακούσουν την ομιλία και να συνομιλήσουν με τον κ. Τσίπρα. Η Ινδονησία, το Μεξικό, η Νότια Αφρική και η Αυστραλία δεν εκπροσωπήθηκαν στην συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τους διπλωμάτες από τις χώρες του G-20.
 

Αλ.Τσίπρας: «Tο πρόγραμμά μας δεν είναι πρόγραμμα εξόδου από το ευρώ»
 
«Θέλουμε να επιδιώξουμε μια συμφωνημένη λύση με τους εταίρους» ανέφερε ο κύριος Αλέξης Τσίπρας και επισήμανε ότι «το πρόγραμμά μας δεν είναι πρόγραμμα εξόδου από το ευρώ» επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό την εντυπωσιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο ρεαλιστικές θέσεις. Ειδικότερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στους πρεσβευτές και διπλωματικούς εκπροσώπους των ισχυρότερων κρατών απέφυγε να μιλήσει για ακύρωση μνημονίου και καταγγελία δανειακής σύμβασης εξηγώντας πως «φιλοδοξούμε να αντικαταστήσουμε το Μνημόνιο με ένα εθνικό σχέδιο ανόρθωσης που βασίζεται στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση».
 
Απευθυνόμενος στους πρεσβευτές του G-20, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να τους διαβεβαιώσει ότι το κόμμα θα προχωρήσει σε αλλαγές. "Όχι μόνο δεν αρνούμεθα την ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση, αντιθέτως την επιδιώκουμε", τόνισε και πρόσθεσε: "Ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ  κατά μία μονάδα κάθε χρόνο ώστε σε 4 χρόνια να φτάσουμε στο μέσο ευρωπαϊκό όρο εσόδων. Για να το επιτύχουμε αυτό θα δώσουμε χτύπημα στη φοροδιαφυγή αλλά και θα φορολογήσουμε μεγάλο πλούτο και εισοδήματα των οποίων η φοροασυλία γίνεται αποδεκτή και από τους διεθνείς οργανισμούς". Προσπάθησε να καθησυχάσει τους ξένους διπλωμάτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να εκβιάσει τους εταίρους "αλλά αντίθετα θέλουμε και θα επιδιώξουμε μια συμφωνημένη λύση με τους εταίρους".   
 
Επιπροσθέτως ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι κρίσιμες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία και πως «ο ελληνικός λαός καλείται να στείλει μήνυμα εκ μέρους όλου του λαού της Ευρώπης προκειμένου να επανέλθει η Δημοκρατία στο προσκήνιο της Ευρώπης, η Δημοκρατία που χάρισε η Ελλάδα στην παγκοσμιότητα πριν από 2.500 χρόνια», ενώ για να απαντήσει στους προσκεκλημένους τι είναι και τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στα τρία χρώματα της σημαίας του κόμματος εξηγώντας «το κόκκινο του εργατικού κινήματος, το πράσινο της οικολογίας και το μοβ του φεμινισμού». Τέλος ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος τόσο για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις όσο και για την ΑΟΖ και το Κυπριακό.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της κλειστής συζήτησης μεταξύ του κ. Τσίπρα και των διπλωματών οι εκπρόσωποι της Ολλανδίας, Φινλανδίας και Δανίας ζήτησαν επίμονα να ενημερωθούν για τα μέτρα  που θα αντικαταστήσουν το Μνημόνιο και ποια σημεία θα επαναδιαπραγματευθεί ο ΖΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας τους ανέπτυξε το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και εξήγησε ότι είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος, έχουμε Βουλή και ψηφίζουμε Νόμους και πως δεν μπορεί να θεωρείτε μονομερής ενέργεια ότι ψηφίζει ο ελληνικός λαός.

Επιπροσθέτως λεπτομέρειες για το πώς και με ποια διαδικασία σκέφτεται ο κ Τσίρπας να καταγγείλει το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση ζήτησαν να μάθει και ο  Ισπανός διπλωμάτης ενώ ο Γερμανός απέφυγε να τοποθετηθεί για οικονομικά ζητήματα και περιορίστηκε σε θέμα εξωτερικής πολιτικής και αποπυρηνικοποίησης του Ιράν.  Φραστικό επεισόδιο υπήρξε με τον Τούρκο πρέσβη ο οποίος κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Κυπριακό διέκοψε το διάλογο και σε έντονο ύφος είπε «η ελληνο – κυπριακή πλευρά είναι αδιάλλακτη για αυτό και δεν προχωρά η λύση του ζητήματος» η αντίδραση του κ. Τσίπρα ήταν άμεση λέγοντας ότι «δεν είναι έτσι η αδιαλλαξία βρίσκεται στην απέναντι πλευρά». Επιπλέον ο Δανός  διπλωμάτης ζήτησε να μάθει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το ΝΑΤΟ ενώ ο κ. Τσίπρας του απάντησε ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα του κόμματος είναι να σώσει το λαό που πεινάει. 

Να σημειωθεί οτι στο τέλος της συζήτησης συνεργάτες του κ. Τσίπρα  εκτίμησαν ως θετικό το αποτέλεσμα εξηγώντας ότι «ήταν καλό που ήρθαν όλοι και κατάλαβαν ότι δεν είμαστε ένα κόμμα που ήρθε να τα τινάξει όλα».  protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: