Συνέντευξη στη Liberation...
Μέρκελ και Σαρκοζί γνώριζαν πριν από ένα εξάμηνο για το δημοψήφισμα που πρότεινε τον περασμένο Νοέμβριο ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, όπως υποστηρίζει ο ίδιος σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation.
Στο... ερώτημα εάν η αποκήρυξη που εισέπραξε από την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί στις Κάννες, διότι δεν τους είχε προειδοποιήσει, συνέβαλε στην απομάκρυνσή του από την εξουσία, ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι «είναι λάθος» το να θεωρείται ότι δεν ήταν ενημερωμένοι.
«Το γνώριζαν πριν από εξάμηνο» εξηγεί, «όπως και οι κ.κ. Μπαρόζο και Γιούνκερ. Το καλοκαίρι του 2011, ψηφίσαμε μάλιστα έναν νόμο που καθιστούσε δυνατό το δημοψήφισμα, τίποτε δεν ήταν κρυφό. Στη συνέχεια, αρχές Σεπτεμβρίου, μίλησα για το θέμα με τη Μέρκελ. Μου είχε ζητήσει να περιμένω την ολοκλήρωση του σχεδίου διάσωσης στις 27 Οκτωβρίου. Οπότε, όταν έφθασα στη Σύνοδο των Καννών, στις 2 Νοεμβρίου, το σχέδιο του δημοψηφίσματος ήταν γνωστό και η ημερομηνία που είχε προγραμματιστεί ήταν η 4η Δεκεμβρίου».
Όπως λέει ο κ. Παπανδρέου, «ο Νικολά Σαρκοζί όμως, ξαφνικά εκνευρίστηκε και έβγαλε τη δήλωση ότι η Ελλάδα έπρεπε να αποφασίσει, μια για πάντα, εάν θα έμενε ή όχι στο ευρώ. Από τότε, όλα τέθηκαν υπό αμφισβήτηση. Εκ των υστέρων, έχω την εντύπωση ότι ο Σαρκοζί εκνευρίστηκε γιατί είχε την εντύπωση ότι του χαλάσαμε τη Σύνοδο».
Η συνέντευξη του κ. Παπανδρέου έχει τίτλο «Ένα δημοψήφισμα θα προσέφερε στους Έλληνες την αίσθηση ότι επιλέγουν το πεπρωμένο τους».
Στο ερώτημα της δημοσιογράφου εάν τον στεναχωρεί το γεγονός ότι δεν βρήκε την κατανόηση των Ευρωπαίων όταν είχε ο ίδιος προτείνει το δημοψήφισμα, αφού «η ειρωνεία σήμερα είναι, ότι οι εκλογές της Κυριακής συχνά χαρακτηρίζονται ως δημοψήφισμα», ο κ. Παπανδρέου απάντησε:
«Ναι, γιατί πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα μας ακολουθούσε. Το θέμα θα αφορούσε τα μέτρα που θα έπρεπε να πάρουμε για να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη της Ευρώπης. Ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα είχε προσφέρει στους Έλληνες το συναίσθημα ότι επιλέγουν το πεπρωμένο τους. Το «ναι» θα είχε νικήσει γιατί αφορούσε άμεσες προκλήσεις της καθημερινής ζωής. Αντί αυτού έχουμε εκλογές που δίνουν περιθώρια να ακούγονται όλων των ειδών υποσχέσεις για το αύριο».
Οι αμφιταλαντεύσεις των Ευρωπαίων
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που έκανε η κυβέρνησή του για το σχέδιο διάσωσης, ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι «διαπραγματεύσεις έγιναν σε όλα τα στάδια» και εκτιμά ότι το πραγματικό πρόβλημα ευρίσκεται στις αμφιταλαντεύσεις και αργοπορίες των Ευρωπαίων.
«Όταν συνάντησα τους Ευρωπαίους εταίρους το 2010 στις Βρυξέλλες», εξηγεί, «τους είπα ότι θα πάρουμε μέτρα, αλλά η πραγματική πρόκληση είναι η αναδιοργάνωση του κράτους. Για να αποφύγουμε να είμαστε ο στόχος της κερδοσκοπίας των αγορών, χρειάζομαι χρόνο και μια δήλωση από την πλευρά σας ότι η Ελλάδα θα υποστηριχθεί από την Ευρώπη. Όμως, αμφιταλαντεύθηκαν. Κάθε φορά που διαπραγματευόμασταν ήταν το ίδιο πράγμα: πάρα πολύ λίγα και πάρα πολύ αργά. Οπότε ρίζωσε ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ελληνική κρίση αποκάλυψε τα ελλείμματα του συστήματός μας. Οι αμφιταλαντεύσεις δημιούργησαν μια γενική αβεβαιότητα, πολύ πιο επικίνδυνη από τα δημόσια ελλείμματα».
Στο εάν οι εκλογές της Κυριακής θα βοηθήσουν τη χώρα να βγεί από το αδιέξοδο, ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον «ορισμένοι θα φανούν πιο υπεύθυνοι από ότι στην εκστρατεία τους. Σίγουρα θα υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας».
«Αυτό άλλωστε» προσθέτει, «είχα προτείνει τον Ιούνιο του 2011 στον Αντώνη Σαμαρά, τον αρχηγό της ΝΔ. Τότε δεν ήθελε να ακούσει τίποτε. Του είχα παρ’ όλα αυτά πει ότι ήμουν έτοιμος να φύγω για να βρούμε έναν πρωθυπουργό συναίνεσης για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2013. Ο Σαμαράς όμως ήθελε απολύτως τις εκλογές. Και εδώ βρισκόμαστε τώρα», καταλήγει ο κ. Παπανδρέου.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου