Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Μπαράζ πυρκαγιών στην Αττική - Τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν στην Κερατέα

Πολλά τα πύρινα μέτωπα


Φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Δροσιάς της Κερατέας
Φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Δροσιάς της Κερατέας   (Φωτογραφία:  Reuters )


Αθήνα
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην Κερατέα το μεσημέρι του Σαββάτου. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν. Η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή της Δροσιάς και επεκτάθηκε προς Λαύριο και Παλαιά Φώκαια, όπου εκκενώθηκε προληπτικά γηροκομείο.

Σε ύφεση τέθηκαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου οι φωτιές σε Κάλαμο, Μαραθώνα, υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Παλλήνη.

Φωτιά στην περιοχή Κεφαλόβρυσο στην Πάτρα και στη Νεάπολη Λακωνίας. Κλειστοί δρόμοι εξαιτίας των πυρκαγιών.
Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κερατέα και στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν.

Η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή της Δροσιάς και στη συνέχεια διασπάστηκε σε δύο μέτωπα, ένα με κατεύθυνση προς Παλαιά Φώκαια, όπου εκκενώθηκε προληπτικά γηροκομείο και ένα προς Λαύριο. Η φωτιά στο μέτωπο της Παλαιάς Φώκαιας κινήθηκε προς Λεγραινά.

Στην Κερατέα οι δυνατοί άνεμοι (7 μποφόρ με ριπές που φτάνουν τα 8), προκάλεσαν προβλήματα το έργο της πυρόσβεσης, καθώς δεν μπορούσαν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τα εναέρια μέσα.

Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Αττικής τέθηκαν από νωρίς το απόγευμα σε κατάσταση επιφυλακής.

Ανά διαστήματα οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά τις αυλές σπιτιών και σε ορισμένες περιπτώσεις μπήκαν και μέσα σε αυτές.

Κάτοικοι υποστήριξαν πως σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ωστόσο, δεν έγιναν αναφορές στην Πυροσβεστική.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το γηροκομείο των Κωνσταντινουπολιτών στη Παλαιά Φώκαια, ενώ και ορισμένοι κάτοικοι επέλεξαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν σε ασφαλέστερα σημεία.

Νωρίς το απόγευμα πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε Αγία Μαρίνα Καλάμου, στο Ντράφι Πεντέλης και στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα.

Φωτιά ξέσπασε μεταξύ της θέσης Παπαχωράφι Παλλήνης και Ντραφιού, η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι φλόγες μπήκαν στο προαύλιο του εργοστασίου της Δωδώνης που υπάρχει στην περιοχή. Σύμφωνα με τη ΝΕΤ, ζημιές προκλήθηκαν στο εργοστάσιο.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα, όπου καίει χαμηλή βλάστηση, καθώς και στην Αγία Μαρίνα Καλάμου. Οι φωτιές βρίσκονται σε ύφεση από το απόγευμα του Σαββάτου.

Δασική πυρκαγιά σημειώθηκε στην περιοχή Κεφαλόβρυσο στην Πάτρα, όπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Πυρκαγιά ξέσπασε και σε δασική έκταση στην περιοχή Μεγάλη Σπηλιά στη Νεάπολη Λακωνίας.

Η φωτιά λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν έλαβε γρήγορα διαστάσεις και απείλησε τον οικισμό Βιγκλάφια, όμως οι πυροσβέστες την αντιμετώπισαν.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά ξεκίνησε από χωματερή και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς δασική περιοχή.
Ξαφνικά, διασπάστηκε σε δυο μέτωπα, εκ των οποίων το ένα κατάφεραν να το θέσουν υπό έλεγχο αμέσως οι πυροσβέστες.
Ένα ακόμη πύρινο μέτωπο σημειώθηκε στην περιοχή Αγία Τριάδα, στην Κάτω Βασιλική Αιτωλοακαρνανίας. Επί τόπου βρέθηκαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, που προσπάθησαν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.
Φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην Κύθνο στην περιοχή Τρίβλακα.
Επαφές με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Σε επικοινωνία με τον υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Ο κ. Πικραμμένος δήλωσε ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η κατάσταση με τις πυρκαγιές βρίσκεται εκτός ελέγχου, θα πρέπει να αναζητηθεί συνδρομή από χώρες της ΕΕ σε πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι, βρέθηκαν ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γρηγόρης Τσάλτας, για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ είχαν επικοινωνία με τον κ. Οικονόμου, προκειμένου να ενημερωθούν για τις πυρκαγιές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, από τη Μεσσηνία όπου βρίσκεται, έδωσε εντολή στους κκ Βορίδη και Μιχελάκη να μεταβούν στην περιοχή, ενώ ο ίδιος επικοινώνησε και με τοπικούς φορείς.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή Αττικής Α. Μητρόπουλο, μεταβαίνει στην περιοχή της Κερατέας.


Τα μέτωπα της πυρκαγιάς στην Κερατέα, Φώκαια και Ανάβυσσο, επισκέφθηκε ο υποψήφιος βουλευτής ΛΑΟΣ στη Β’ Πειραιά, Π. Μαντούβαλος.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΛΑΟΣ αναφέρει: «Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν με ιδιαίτερη ένταση και η πυροσβέστες μας καλούνται, χωρίς τα απαραίτητα μέσα και χωρίς την απαραίτητη σύνθεση, να δώσουν όλο τους τον εαυτό. Κάποιοι ολιγώρησαν και δεν υπάρχουν στην πληρότητα που επιβάλλεται τα πυροσβεστικά μέσα».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι κάλεσαν το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ενημερώσουν τους πολίτες για τα μέτρα πρόληψης που έλαβαν σε συνέχεια της προειδοποίησης της ΓΓΠΠ. Οι δικαιολογίες για το "στρατηγό άνεμο" έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί υπέρ του δέοντος και δεν μας πείθουν πλέον».
«Υπάρχουν ευθύνες για αυτό το νέο οικολογικό έγκλημα στην Αττική. Η οργανωμένη πολιτεία οφείλει να αναβαθμίσει την Πυρασφάλεια σε επίπεδο περιβαλλοντικό, ανθρωπιστικό, οικονομικό ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της πολύπλευρης κρίσης δεν χωρούν, δεν αντέχονται άλλες απώλειες» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
Στο «κόκκινο» για φωτιά την Κυριακή

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιών και για αύριο, Κυριακή.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι:

  • Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Νήσων (Περιφέρεια Αττικής).
  • Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).
  • Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Σκύρου, Εύβοιας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).
  • Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Θήρας (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).
  • Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου).
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: