Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Αντιπρόεδρο της Βουλής δικαιούται να τοποθετήσει η Χρυσή Αυγή

Προβληματισμός από τα υπόλοιπα κόμματα



 
 




Τρόπους για να αντιμετωπίσουν το δικαίωμα που θα έχει – βάση Κανονισμού της Βουλής (ΚτΒ) – η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής να εκλέξει έναν αντιπρόεδρο της Βουλής ψάχνουν τα επιτελεία των υπόλοιπων κομμάτων καθώς δεν επιθυμούν να βρεθεί μέλος του ακροδεξιού κόμματος στο προεδρείο της Ολομέλειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ΚτΒ τo Προεδρείο της Boυλής εκλέγεται από τα μέλη της και απαρτίζεται από τoν Πρόεδρo, επτά Aντιπρoέδρoυς, τρεις Koσμήτoρες και έξι Γραμματείς. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και οι 3 πρώτοι αντιπρόεδροι προέρχονται από το πρώτο κόμμα ενώ οι υπόλοιποι 4 αντιπρόεδροι προέρχονται από τα τέσσερα πρώτα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Χρυσή Αυγή που είναι η τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη της αντιπολίτευσης δικαιούται να ορίσει τον έβδομο αντιπρόεδρο της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερος για την συγκεκριμένη θέση είναι ο βουλευτής επικρατείας του κόμματος Χρήστος Παππάς ενώ ορισμένοι εκτιμούν ότι μπορεί να προταθεί η σύζυγος του προέδρου της Χρυσής Αυγής κυρία Ελένη Ζαρούλια.

Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο ο κ. Νίκος Μιχαλολιάκος να αποφασίσει να μην καλύψει την συγκεκριμένη θέση.
Πάντως, οι βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα υποστηρίζουν πιθανή υποψηφιότητα από το συγκεκριμένο χώρο. Να σημειωθεί ότι για την εκλογή αντιπροέδρου της Βουλής απαιτούνται τουλάχιστον 75 ψήφοι ενώ για κάθε μια από τις επτά θέσεις αντιπροέδρων υπάρχει ένας υποψήφιος.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη ένας υποψήφιος; Το ελληνικό κοινοβούλιο δεν έχει αντιμετωπίσει παρόμοια περίπτωση στο παρελθόν και η νομολογία δεν καταγράφει με σαφήνεια το τι πρέπει να γίνει. Υπό αυτά τα δεδομένα το πιθανότερο είναι να κληθούν οι συνταγματολόγοι της Βουλής να δώσουν μια ερμηνεία που θα ικανοποιεί την πλειοψηφία..protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: