Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

«Τον Αύγουστο η κρίσιμη διαπραγμάτευση»

Δήλωση Στουρνάρα στο protothema.gr



 




«Τον Αύγουστο εκ των πραγμάτων θα είναι η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση, καθώς από το αποτέλεσμά της θα κριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης... Αλλά και τώρα πρέπει να είμαστε καθ' όλα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε την Τρόικα. Δεν είναι ούτε μάχη ούτε πόλεμος αυτό που γίνεται. Εμείς πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ κάποιων διαφορετικών δρόμων . Οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας δεν είναι ούτε ευχάριστες ούτε εύκολες. Αντίθετα, είναι δύσκολες και ο κόσμος
αυτό πρέπει να το γνωρίζει».

Αυτό επισημαίνει σε δήλωσή του στο protothema.gr ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λίγες ώρες (σήμερα το απόγευμα) πριν συναντηθεί με τον επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ και μόλις δύο 24ωρα πριν την κρίσιμη συνάντησή του (την Πεμπη το πρωί στις 11:00) με την Τρόικα και αφού θα είναι μόλις μία ώρα υπουργός, καθώς στις 10:00 αναμένεται να ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Γιάννης Στουρναρας προσέρχεται, έχοντας ήδη ετοιμάσει τα όπλα του στη δικιά του φαρέτρα, που θα αξιοποιήσει στις συναντήσεις με τους κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.

Γνωρίζοντας τη  μεγάλη ύφεση που έχει χτυπήσει την ελληνική οικονομία (-9,2%) και τη σημαντική υστέρηση των εσόδων θα πει «όχι» σε αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών και συντάξεων και απολύσεις στο Δημόσιο. 

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, θα τους εξηγεί ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υλοποιήσει ό,τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί και περιγράφεται στο μνημόνιο. Έτσι, θα προχωρήσουν άμεσα

·       οι βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως το κλείσιμο και συγχώνευση Οργανισμών του Δημοσίου,
·       οι αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κέντρο Τύπου IBC, Ελληνικό, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ)
·       θα αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία

Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να «αποκρούσει» ψηφισμένα μέτρα στο Μνημόνιο 2, όπως η μείωση των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο, 12% κατά μ.ο,. από 1ης Ιουλίου (αφορά δικαστικούς, ιατρούς, καθηγητές πανεπιστημίου, ένστολους, κληρικούς) και οι απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το πρωί ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε με το στέλεχος της ΕΚΤ, Γεργκ Ασμουσεν.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: