Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

«Κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση οι απολύσεις στο Δημόσιο

ΓΡΗΓΟΡΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ



«Κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση οι απολύσεις στο Δημόσιο
Την Τετάρτη θα συναντηθούν εκ νέου οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης ώστε να οριστικοποιηθούν οι άξονες των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης η συζήτηση των οποίων στη Βουλή θα αρχίσει πιθανότατα την Παρασκευή. 

Μια πρώτη αναλυτική συζήτηση έγινε στη χθεσινή συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στο σπίτι του πρωθυπουργού, παρουσία των Χρ. Λαζαρίδη, Κ. Σκανδαλίδη και  Δ. Χατζησωκράτη, οι οποίοι είχαν αναλάβει να συντάξουν και την προγραμματική συμφωνία.

Όπως θα ειπωθεί και στις προγραμματικές δηλώσεις, για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό «κόκκινη γραμμή» θεωρούνται οι απολύσεις και οι οριζόντιες περικοπές στον δημόσιο τομέα. Ταυτοχρόνως στις συζητήσεις με την τρόικα οι υπουργοί θα παρουσιάσουν ισοδύναμα μέτρα για να βελτιωθούν οι χαμηλές συντάξεις και τα ειδικά επιδόματα. 

Αντιθέτως η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να τρέξει με πολύ γρήγορους ρυθμούς τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγέςκαι αυτό για να δοθεί «σήμα» στην τρόικα ότι σε πολύ σύντομο διάστημα θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Στην πρώτη γραμμή των αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ακολουθεί η Αγροτική και έπονται η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΤΑ, τα ΕΛΠΕ και ο ΟΠΑΠ.

Την κυβέρνηση απασχολούν ιδιαιτέρως κάποιες συμπεριφορές αξιωματούχων των δανειστών. Ειδική μνεία γίνεται για τις δηλώσεις του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος ανέφερε ότι ο μέσος όρος μισθού στον ελληνικό δημόσιο τομέα είναι 3.000 ευρώ, ενώ η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται περίπου στα μισά. 

Κάποιοι μιλούν για άγνοια και κακή πληροφόρηση και άλλοι για παραποίηση της αλήθειας ηθελημένα. Κοινό συμπέρασμα όλων είναι πάντως ότι ο νέος γύρος διαβουλεύσεων με την τρόικα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.


Θέμης Δαγκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: