Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

«Οι πιο τραγικές στιγμές από το '74» Ανταλλάγματα υπόσχεται στους καταθέτες ο Νίκος Αναστασιάδης


Δραματική έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα να υπερψηφίσουν τη συμφωνία απηύθυνε ο Νίκος Αναστασιάδης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Λευκωσία, Κύπρος
«Ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974» δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, απευθύνοντας έκκληση σε δραματικούς τόνους για την κύρωση της συμφωνίας στην ψηφοφορία-θρίλερ της Καθαράς Δευτέρας. Ο Κύπριος πρόεδρος δεσμεύθηκε για ανταλλάγματα -υπό μορφή μετοχών και ομολόγων- με στόχο την ανακοπή πιθανής εκροής καταθέσεων, ενώ δήλωσε ότι αναμένει διαφοροποίηση των αποφάσεων του Eurogroup για τους μικροκαταθέτες.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παραλάβαμε κράτος υπό χρεοκοπία» είναι τα λόγια με τα οποία ξεκίνησε το διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό το βράδυ της Κυριακής ο Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας ότι μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας, με τον επακόλουθο κίνδυνο της εξόδου από το ευρώ, επέλεξε τη λιγότερο οδυνηρή επιλογή.

  • Ισορροπίες τρόμου στην ψηφοφορία της Δευτέρας για το κούρεμα
Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε απευθυνόμενος στους Κυπρίους ότι με τη συμφωνία που επήλθε στο Eurogroup διασφαλίζεται οριστικά και αμετάκλητα η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους -«και οι μελλοντικές γενιές απαλλάσσονται από τα δικά μας λάθη».

Προς αποφυγή ενδεχόμενου κινδύνου μαζικής εκροής καταθέσεων από την Κύπρο, ο Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε πως θα παραχωρηθεί σε όσους διατηρήσουν τις καταθέσεις τους για περίοδο δύο ετών το ήμισυ της αξίας της συνεισφοράς τους σε ομόλογα συνδεδεμένα με μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Επίσης, θα παραχωρηθούν στους καταθέτες αμέσως μετοχές των υπό κρίση τραπεζών για το σύνολο των απωλειών τους.

Παράλληλα, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι αναμένει διαφοροποίηση των αποφάσεων του Eurogroup όσον αφορά τους μικροκαταθέτες -καθώς η συμφωνία προβλέπει κούρεμα όλων ανεξαιρέτως των αποταμιεύσεων σε ποσοστό 6,75% μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ.

«Εάν επέλεγα τη χρεοκοπία»


Ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε πως έλαβε μία απόφαση με αίσθημα ιστορικής ευθύνης, επισημαίνοντας ότι διεκδίκησε και έδωσε μάχη μέχρι τέλους, και αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες.

«Εάν επέλεγα τη χρεοκοπία θα οδηγούμασταν στην κατάρρευση όλου του τραπεζικού τομέα», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι οι καταθέτες θα έχαναν την άμεση πρόσβαση στις καταθέσεις τους και ταυτόχρονα χιλιάδες μικρομεσαίες και άλλες επιχειρήσεις θα κινδύνευαν να οδηγηθούν στη χρεοκοπία.

Μίλησε για άμεση απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας του τραπεζικού τομέα, και συνεπακόλουθες απώλειες εργασιακών θέσεων.

«Μπροστά στα πιο πάνω είχα να επιλέξω μεταξύ της επιμονής στην ξεκάθαρη δέσμευση ότι δεν θα δεχτώ την απομείωση των καταθέσεων ή να επιλέξω μία πορεία που θα οδηγούσε σε πιο οδυνηρούς για την κοινωνία και τους καταθέτες δρόμους» συνέχισε.

«Ανέλαβα και αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου» είπε στους Κύπριους, συμπληρώνοντας ότι «η λύση στην οποία καταλήξαμε δεν είναι σίγουρα αυτή που θέλαμε, όμως είναι η λιγότερη επώδυνη και αφήνει στα δικά μας χέρια τη διαχείριση της οικονομίας».

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι διασφαλίζεται οριστικά και αμετάκλητα η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Διασώζονται τα ταμεία και δεν υπάρχει κίνδυνος για μειώσεις μισθών και συντάξεων και η Κύπρος αποφεύγει έναν φαύλο κύκλο ενός δεύτερου μνημονίου.

Διαβάστε το κείμενο του διαγγέλματος του Νίκου Αναστασιάδη

Καταλήγοντας, ο Κύπριος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα να αποφασίσουν με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και της πατρίδας. «Ελπίζω ότι όλοι μαζί θα λάβουμε τις σοφότερες αποφάσεις» δήλωσε.

«Ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στο πείσμα, την εργατικότητα και την αποφασιστικότητα του κυπριακού ελληνισμού. Με συλλογικές και υπεύθυνες αποφάσεις είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε» επισήμανε.

Όλα τα βλέμματα στην ψηφοφορία-θρίλερ


Το διάγγελμα Αναστασιάδη ήλθε με το «βλέμμα» στην ψηφοφορία-θρίλερ στις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας στην κυπριακή Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας που έχει «παγώσει τους Κύπριους, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες να καταδεικνύουν ότι υπερτερεί το «όχι» αν και οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές και η εικόνα ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει.

Η έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την οποία το νομοθετικό σώμα θα καλείτο να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου που αφορά την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων (κούρεμα), ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Κυριακή.

Ωστόσο, κατόπιν εισήγησης του Νίκου Αναστασιάδη, και παρά τις ασφυκτικές πιέσεις εκ μέρους της ευρωπαϊκής πλευράς για άμεση επικύρωση της συμφωνίας που συνήφθη στο δραματικό Eurogroup, η συνεδρίαση αναβλήθηκε για την Καθαρά Δευτέρα.

Θα προηγηθεί σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων που θα αρχίσει στις 15:15 το μεσημέρι.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: