Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

«Ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί» Το κούρεμα είναι η μόνη λύση, εκτιμά ο Κύπριος νομπελίστας Χ.Πισσαρίδης


Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών το 2010
Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών το 2010   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Λευκωσία
Η κυπριακή οικονομία θα καταρρεύσει αν δεν ψηφιστεί από τη Βουλή η απόφαση για το «τέλος επί των καταθέσεων» δήλωσε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, νομπελίστας και πρόεδρος του κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας.
Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Πισσαρίδης, ο οποίος μέχρι πριν λίγες μέρες απέκλειε κατηγορηματικά το «κούρεμα», εξέφρασε την άποψη ότι το μνημόνιο, όσο οδυνηρό και να είναι, είναι η μόνη ελπίδα να σωθεί η κυπριακή οικονομία.
Αναγνώρισε πάντως ότι «αυτό που μας αναγκάζει το Eurogroup να κάνουμε είναι πρωτοφανές» και παραδέχτηκε ότι θα υπάρξει εκροή ξένων καταθέσεων.
«Κακά τα ψέματα. Αν δεν ψηφιστεί ο νόμος τα επακόλουθα θα είναι πολύ χειρότερα. Οι χρεοκοπίες θα είναι πολλές και οι πιο πολλοί Κύπριοι καταθέτες θα τα χάσουν όλα, γιατί οι τράπεζες τους δεν θα ξανανοίξουν» είπε.
Αυτό «θα γίνει τώρα, σε 2-3 μέρες, όχι κάποια αόριστη μέρα στο μέλλον. Η οικονομία μας θα καταρρεύσει» επισήμανε.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις για τους μικροκαταθέτες, αλλά και το ενδεχόμενο εκροής ξένων καταθέσεων από την Κύπρο, ο κ. Πισσαρίδης δήλωσε ότι «οι ξένες καταθέσεις πρόσφεραν πολλά, αλλά δεν εξαρτόμαστε από αυτές».
Όπως είπε, οι επιπτώσεις από την εκροή καταθέσεων δεν θα είναι τόσο δραματικές όσο η πτώχευση των τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων των Κυπρίων και των μικροεπιχειρήσεων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: