Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Νέα πρόταση για τις καταθέσεις αναμένεται να παρουσιάσει η Κύπρος


  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται αναδιαμόρφωση του ποσοστού του «κουρέματος» επί των καταθέσεων, με πολύ σοβαρή εκδοχή την υποβολή τέλους κοντά στο μηδέν στις εγγυημένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και αύξηση του τέλους στις καταθέσεις πέραν του ποσού αυτού.

Η πρόταση δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί στο έκτακτο Eurogroup που συγκαλείται, στις 20:30 ώρα Ελλάδος, μέσω τηλεδιάσκεψης, για να συζητηθεί το πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

Μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε, τόσο στην Κύπρο, όσο και εκτός αυτής, η απόφαση να επιβληθεί κλιμακωτή εισφορά έως 9,9% στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, η Ευρωζώνη εμφανίστηκε διατεθειμένη να συζητήσει αλλαγές, στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των μικροκαταθετών, υπό τον όρο να εξοικονομηθούν τα 5,8 δισ. ευρώ της αρχικής συμφωνίας.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ανέφερε ότι επιβεβαίωσε την αλλαγή της στάσης του Eurogroup μετά από επικοινωνία που είχε με τον επίτροπο Όλι Ρεν, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η αρχική συμφωνία προέβλεπε επιβολή φόρου 9,9% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% στις καταθέσεις κάτω του ποσού αυτού. Η συμφωνία, όπως διεκρινίστηκε, αφορά σε έκτακτο -μη επαναλαμβανόμενο- τέλος και η αποκοπή θα γίνει με βάση τα υπόλοιπα όλων των πιστωτικών καταθετικών λογαριασμών της Παρασκευής, 15 Μαρτίου.

Σύμφωνα με σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η κυπριακή κυβέρνηση μελετά μηδενική εισφορά για καταθέσεις είτε έως 25.000 ευρώ είτε έως 100.000 ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση οι συντελεστές θα είναι αυξημένοι για τα μεγαλύτερα ποσά, με μία κλιμάκωση, ενδεχομένως, στα 500.000 ευρώ.

Το Reuters έχει δημιουργήσει μία εφαρμογή στο Διαδίκτυο, με την οποία μπορεί να πάρει μία ιδέα κανείς πώς η μείωση του ποσοστού φορολόγησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, επηρεάζει προς τα πάνω τους συντελεστές για τα μεγαλύτερα ποσά.

Η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση θα αποφασίσει σχετικώς με πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε το απόγευμα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η απόφαση σχετικώς με τις λεπτομέρειες είναι θέμα της κυπριακής κυβέρνησης» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και αναγνώρισε ότι «η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Κύπρο είναι πολύ δύσκολη. «Ας περιμένουμε τώρα για τις αποφάσεις της Κύπρου» πρόσθεσε.

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, δήλωσε νωρίτερα ότι η επιβολή του ύψους των δασμών που θα επιβληθεί στις καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης. Ωστόσο, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισ. ευρώ.

«Αν το χρηματοδοτικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο (5,8 δισ. ευρώ), το Eurogroup θα υιοθετήσει αυτήν την απόφαση», δήλωσε και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Σάιμον Ο Κόνορ

Τη διάθεση της Ευρωζώνης να συζητήσει αλλαγές στους συντελεστές, στην κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, είχε επιβεβαιώσει στους Financial Times ο Όλι Ρεν, σύμφωνα με τον οποίο οι πιστωτές δεν θα ήταν αντίθετοι σε μια αλλαγή της κατανομής του βάρους από τη φορολόγηση των καταθέσεων.

Για ενδεχόμενη αναθεώρηση της απόφασης του Eurogroup και ελάφρυνση των μικροκαταθετών, έκανε λόγο ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Αντίθετος στην συμμετοχή των μικροκαταθετών στην χρηματοδότηση της διάσωσης της Κύπρου εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, σύμφωνα με πηγές του Spiegel. Κριτικός εμφανίστηκε και ο Γερμανός υπουργός Υγείας Ντάνιελ Μπαρ, ο οποίος, χαρακτήρισε λάθος να καθίστανται υπεύθυνοι οι μικροκαταθέτες.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής για να συζητήσει τις προτάσεις της κυβέρνησης επί του νομοσχεδίου που κυρώνει τη συμφωνία του Eurogroup για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων αναβλήθηκε εκ νέου για τις 6 το απόγευμα της Τρίτης.

Πριν από την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη και με τη συμμετοχή υπουργών, του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και οικονομικών παραγόντων.

Οι κυπριακές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές την Τρίτη και την Τετάρτη. 
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: