Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ετοιμάζεται και το κούρεμα στις διατραπεζικές καταθέσεις


Δημοσίευμα του Reuters αποκαλύπτει πως προετοιμάζεται από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ κούρεμα των διατραπεζικών καταθέσεων των χωρών που είναι σε δεινή οικονομική θέση

Κούρεμα στις διατραπεζικές καταθέσεις όσων χωρών είναι σε δεινή οικονομική θέση φαίνεται να εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, εάν το προσχέδιο λάβει τη στήριξη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, θα μπορούσε να πληγεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη στις τράπεζες, ενώ όλα δείχνουν πως οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, στο Ecofin της Παρασκευής, θα συζητήσουν την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου. Μάλιστα, εάν καταλήξουν σε συμφωνία, ο νόμος θα μπορούσε να ισχύσει από το 2015.
Σημειώνεται ότι οι τραπεζικές καταθέσεις ως 100.000 ευρώ παραμένουν προστατευμένες, με βάση την τρέχουσα νομοθεσία της Ε.Ε..
Οι παραπάνω προτάσεις επηρεάζουν τα ποσά άνω αυτού του ορίου.
Όμως, οι Ευρωπαίοι χαράσσοντες την πολιτική έχουν επιχειρήσει να είναι προσεκτικοί. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία της Κύπρου δεν αποτελεί μοντέλο. Σε κάθε περίπτωση, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα παραμείνουν προστατευμένες.
Όπως και να χει, το έγγραφο το οποίο ετοίμασε η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ κάνει λόγο για κούρεμα και στις καταθέσεις της διατραπεζικής αγοράς, διάρκειας κάτω του ενός μήνα, μία κίνηση η οποία θεωρείται αρκετά παρακινδυνευμένη.
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: