Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Εντατικές διαβουλεύσεις Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων με την τρόικα και μετά το Eurogroup


Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Ματίας Μορς, εισερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Ματίας Μορς, εισερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η διαβουλεύσεις με την τρόικα δεν θα έχουν τελειώσει μέχρι το Eurogroup στο Δουβλίνο, την προσεχή Παρασκευή, και θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, με μεγάλο «αγκάθι» να παραμένει το θέμα των αποχωρήσεων στο Δημόσιο.

Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών δύο φορές εντός της ημέρας, γεγονός ενδεικτικό της δυσκολίας των συνομιλιών, αλλά και της έντασης που λαμβάνουν οι διαπραγματεύσεις.

Η πρώτη συνάντηση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και διακόπηκε στις 6 το απόγευμα, προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών να ενημερώσει τον πρωθυπουργό. Ο κ. Στουρνάρας είχε νέα σύσκεψη με την τρόικα, από τις 9.30 το βράδυ έως και μετά τα μεσάνυχτα.

Το θέμα των αποχωρήσεων στο Δημόσιο παραμένει στο επίκεντρο. Λίγο πριν από τη νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε χαρακτηριστικά ότι ο δρόμος για τη συμφωνία στο ζήτημα του Δημοσίου «είναι μακρύς».

Η τρόικα φέρεται να πιέζει για άμεση απομάκρυνση 2.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ φέρεται να ζητά και 5.500 επιπλέον αποχωρήσεις, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για τους επίορκους και τους υπαλλήλους που απουσιάζουν ο Γ.Στουρνάρας απάντησε «όχι».

Όπως όλα δείχνουν, ο υπουργός Οικονομικών θα αναχωρήσει την Παρασκευή για το Eurogroup στο Δουβλίνο χωρίς συνολική συμφωνία με την τρόικα.

Όπως παραδέχτηκε ο κ. Στουρνάρας, εξερχόμενος το απόγευμα από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, οι διαπραγματεύσεις «δεν θα έχουν τελειώσει μέχρι το Eurogroup. Θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα».

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, συμπληρώνοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται «γιατί είναι πάρα πολλά τα θέματα». Υπογράμμισε πάντως ότι «με τη δόση δεν έχουμε πρόβλημα».

Στόχος είναι οι συζητήσεις να κλείσουν μέσα στον Απρίλιο και η συμφωνία να οριστικοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών, ώστε να εκταμιευτούν τα χρήματα των δόσεων που φτάνουν τα 8 δισ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: