Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Άσαντ: Έτοιμοι να παραδώσουμε τα χημικά, χάρη στη Ρωσία, όχι λόγω των απειλών...


Η Συρία είναι διατεθειμένη να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, προσθέτοντας ωστόσο πως...
η κίνηση της Δαμασκού δεν έρχεται ως αποτέλεσμα των απειλών για στρατιωτική επέμβαση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά λόγω της διπλωματικής πρωτοβουλίας της Ρωσίας.

«Η Συρία θέτει τα χημικά της όπλα υπό διεθνή έλεγχο λόγω της Ρωσίας. Οι απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επιρέασαν την απόφασή [μας]», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Άσαντ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24.

Οι δηλώσεις του σύρου προέδρου έρχονται λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενεύη.

Μιλώντας νωρίτερα στο Καζακστάν, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα πως υπάρχει μία «πιθανότητα για ειρήνη στη Συρία», ευκαιρία την οποία «δεν μπορούμε να αφήσουμε να ξεφύγει».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας περιέγραψε το σχέδιο της Μόσχας για το χημικό αφοπλισμό της Δαμασκού.

Το σχέδιο προβλέπει την ένταξη της Συρίας στη διεθνή σύμβαση απαγόρευσης χημικών όπλων, την αποκάλυψη των τοποθεσιών όπου είναι αποθηκευμένα τα χημικά όπλα και των λεπτομερειών του χημικού προγράμματος. Στη συνέχεια, εμπειρογνώμονες θα αποφασίσουν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Δεν ανέφερε ωστόσο τον τελικό στόχο καταστροφής των χημικών όπλων.

Ο κ. Κέρι έφθασε ήδη στη Γενεύη συνοδευόμενος από μια σημαντική ομάδα εμπειρογνωμόνων για τις συνομιλίες αυτές, κατά τις οποίες θα συζητήσει με τον κ. Λαβρόφ τη ρωσική πρόταση για έλεγχο και καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου. «Είναι εφικτό, αλλά δύσκολο», δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος προς τους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Κέρι.

Ο εν λόγω υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε πως η Ουάσινγκτον περιμένει από το συριακό καθεστώς «να δηλώσει το συντομότερο ολόκληρο το οπλοστάσιό του» για να επιδείξει έτσι τη δέσμευσή του.

Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί για να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο πρέπει να μπορεί να εφαρμοστεί και να διασφαλίζει ότι τα όπλα αυτά δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι αμφιβάλλει πως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ θα εκπληρώσει τη δέσμευσή του να θέσει υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας και υποστήριξε πως ο Σύρος πρόεδρος κερδίζει χρόνο για να πραγματοποιήσει νέες «σφαγές».

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα για να διευκολύνει την υποδοχή μεγαλύτερου αριθμού σύρων προσφύγων, όπως είπε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς στο ραδιοσταθμό RTL, τη στιγμή που πολλές οργανώσεις επικρίνουν το Παρίσι για την πολιτική του όσον αφορά τη χορήγηση ασύλου.

«Έχουμε δώσει οδηγίες ώστε να είναι πολύ πιο γρήγορη απ' ό,τι στο παρελθόν η διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου», τόνισε ο Φαμπιούς, ο οποίος πρόσθεσε ότι ενεργεί σε συνεννόηση με τον υπουργό Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς.

«Θα υποδεχθούμε πολύ περισσότερες οικογένειες που έχουν δεσμούς με τη Γαλλία», πρόσθεσε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: