Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Εισήγηση ενοχής για όλους πλην δύο Ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε να μετρήσει τις μίζες, είπε η εισαγγελέας για τον Άκη


Ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε να μετρήσει τις μίζες, είπε η εισαγγελέας για τον Άκη
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Εισήγηση ενοχής για τους περισσότερους κατηγορούμενους στην υπόθεση του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου έκανε η εισαγγελέας, κ. Αδειλίνη, συνεχίζοντας για δεύτερη ημέρα την αγόρευσή της. Η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή μόνο δύο κατηγορουμένων, εκφράζοντας αμφιβολίες για την ενοχή τους.

Η κ. Αδειλίνη απέδωσε κεντρικό ρόλο στον πρώην Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας Γιάννη Σμπώκο στη βασική ομάδα διακίνησης «μαύρου χρήματος» του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Η εισαγγελική λειτουργός μάλιστα έκανε αναφορά, όταν εξηγούσε τον ρόλο του Νίκου Ζήγρα σε χρήματα που «δεν έχουν ακόμη βρεθεί».

Η εισαγγελέας μιλώντας για το προσωνύμιο 'Bosco' που περιέχεται στα κατασχεθέντα χειρόγραφα του πρώην υπουργού δεν άφησε κανένα περιθώριο ότι αφορά τον κ.Σμπώκο, παρά τους ισχυρισμούς Τσοχατζόπουλου ότι αναφέρεται σε κάποιον σέρβο φίλο του. 'Οπως είπε η κ. Αδειλίνη: «Ο επονομαζόμενος και 'Βοσκός', που κατάγεται από τα Ανώγεια, όπως ο βοσκός φυλάει τα πρόβατα, αυτός φυλούσε τα χρήματα του πρώην υπουργού». Κατά την εισαγγελέα ο Σμπώκος ήταν «άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του υπουργού» που αποκόμισε πολλά οφέλη και ο ίδιος.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε σε σειρά εγγράφων και χειρόγραφων σημειώσεων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού ο οποίος, παρά τις συστάσεις του προέδρου να παραμείνει σιωπηλός, χαρακτήρισε «παραλήρημα ψευδών» όσα ακούγονται στην δικαστική αίθουσα.

Καταδικαστική, επίσης, ήταν η τοποθέτηση της κ. Αδειλίνη και για τον ξάδελφο του πρώην υπουργού Νίκο Ζήγρα αποδίδοντάς του «ηγετικό ρόλο» καθώς «για λογαριασμό του εξάδελφου του είχε συστήσει εταιρείες και διαχειριζόταν χρήματα σε πολλά μέρη του κόσμου που δεν έχουν ακόμα βρεθεί».

Για τη λογίστρια του πρώην υπουργού Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, η εισαγγελέας είπε ότι διαδραμάτισε «σημαντικό ρόλο στη διακίνηση μαύρου χρήματος, καθώς έβρισκε κατάλληλους αχυράνθρωπους και διαχειριζόταν χρήματα εξωχώριων εταιρειών».

Ως εν γνώση της «αποδέκτη χρημάτων από έκνομη προέλευση του Ακη Τσοχατζόπουλου» χαρακτήρισε η εισαγγελέας την πρώην σύζυγό του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου για την οποία επικαλούμενη τους ισχυρισμούς Ζήγρα, ανέφερε ότι το 2002 έλαβε 500.000 δολάρια «για να συναινέσει στην έκδοση διαζυγίου».

Η κ. Αδειλίνη είπε επίσης ότι και η δικηγόρος Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα, που εμπλέκεται στην εταιρεία Nobilis «γνώριζε» και είχε σκοπό να «προσπορίσει παράνομο περιουσιακό όφελος τόσο για τον πρώην υπουργό όσο και για την ίδια».

Για τον ιδιοκτήτη της ΙΑΝΟΣ Νίκο Καρατζά η εισαγγελική λειτουργός είπε ότι «δεν πείθουν οι ισχυρισμοί του» και ότι γνώριζε την παράνομη προέλευση των χρημάτων του πρώην υπουργού.

Με την πρότασή της, η κ. Αδειλίνη εξέφρασε αμφιβολίες για την ενοχή δυο κατηγορουμένων, του επιχειρηματία Παντελή Ζαχαριάδη και του κύπριου δικηγόρου Σπύρου Χατζηνικολάου, των οποίων εισηγήθηκε την απαλλαγή.

«Πήρε τόσες μίζες που δεν μπορούσε ούτε ο ίδιος να μετρήσει»
Λίγο πριν ολοκληρώσει την τοποθέτησή της, η εισαγγελική λειτουργός έκανε εκτενή αναφορά στον βασικό κατηγορούμενο πρώην πολιτικό, τον οποίο χαρακτήρισε «ο παρ' ολίγον πρωθυπουργός». Η κ. Αδειλίνη έκανε λόγο για «αλαζονική συμπεριφορά» και «περιφρόνηση των θεσμών» εκ μέρους του και τόνισε ότι «προσπαθεί ακόμη να παραπλανήσει μιλώντας για σκευωρία».
Σχολιάζοντας, μάλιστα, το επίμονο αίτημά του για κλήτευση του ΚΥΣΕΑ σε συνδυασμό με τα «περί σκευωρίας» η εισαγγελέας τού απέδωσε μεθόδευση με σκοπό να καλλιεργήσει την αίσθηση ότι «όλοι τα "παίρνουν", γιατί μόνον εγώ το εξιλαστήριο θύμα;». Η κ. Αδειλίνη είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι έτσι κύριοι δικαστές, δεν "τα παίρνουν" όλοι, οι χρηματοροές μιζών βρέθηκαν μόνο σε αυτόν» προκαλώντας την αντίδραση του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος ρώτησε «σε μένα;».
Κατά την εισαγγελέα σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου προέκυψαν «συντριπτικές αποδείξεις». Ανέφερε, μάλιστα, χαρακτηριστικά: «Πήρε τόσες μίζες που δεν μπορούσε ούτε ο ίδιος να μετρήσει. Πήρε μίζες σε βαλίτσες, σε τσάντες, από λογαριασμούς σε λογαριασμούς, από εταιρίες σε εταιρίες, από άτομο σε άτομο, χέρι με χέρι, κυκλοφορούσαν οι μίζες και επενδύονταν σε ακίνητα και σε πολυτελή ζωή».
Η κ. Αδειλίνη επανέλαβε ότι από τις έρευνες των ανακριτικών Αρχών μόνο ένα μέρος των παράνομων χρημάτων αποκαλύφθηκε, υπογραμμίζοντας: «Εντοπίστηκαν ορισμένοι λογαριασμοί, το ελάχιστο, μπροστά σε αυτό που ο πρώην υπουργός είχε παράνομα αποκτήσει». Μάλιστα, επισήμανε τις σημειώσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου που ανέφεραν «την ανάγκη δημιουργίας εταιρείας χρηματαποστολών για τη μεταφορά των χρημάτων».
Η εισαγγελέας προέτρεψε τους δικαστές να μην ακούσουν όσα επικαλείται ο πρώην υπουργός. «Μας κατήγγειλε πως τον πηγαίνουμε ως πρόβατο προς τη σφαγή. Αλλά όπως είπε ο Σαρτρ 'ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του'» σημείωσε.
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα, η περίπτωση Τσοχατζόπουλου να μην αποτελέσει μία φωτοβολίδα στην προσπάθεια της πολιτικής σκηνής να αυτοκαθαρθεί. «Πρέπει να υπάρξει συνέχεια, συνέπεια, για να αποτραπεί ο κίνδυνος φθοράς του δημοκρατικού πολιτεύματος. Να μην πέσει η υπόθεση Τσοχατζόπουλου δίκην φωτοβολίδας» υπογράμμισε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: