Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Υπό απόλυση 55 υπάλληλοι του ΥΠΟΙΚ - Κατηγορούνται για σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα



Πενήντα πέντε υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, που κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα, δεν έχουν ελεγχθεί πειθαρχικά, σύμφωνα με το ΣΕΕΔΔ. Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν
Πενήντα πέντε υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, που στην πλειοψηφία τους είναι εφοριακοί και τελωνιακοί και σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ή έχει επιβληθεί ποινή από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο, δεν έχει προχωρήσει η πειθαρχική διαδικασία, εντόπισε το Σώμα Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).
Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα (εκβίαση, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, παθητική δωροδοκία, υπεξαίρεση, υπεξαγωγή εγγράφου, πλαστογραφία, απιστία, απάτη κατ' εξακολούθηση, παραβίαση μυστικών της πολιτείας, παράβαση καθήκοντος κλπ) και τα σχετικά στοιχεία διαβιβάστηκαν αρμοδίως στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς απαιτείται η πειθαρχική διερεύνησή τους.
Αμέσως μετά τη διαβίβαση των στοιχείων, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ζήτησε την πλήρη και σε βάθος πειθαρχική διερεύνηση όλων των περιπτώσεων, την επιβολή του μέτρου της αυτοδίκαιης αργίας σε όσους κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα και συντρέχουν οι απαιτούμενες εκ του νόμου προϋποθέσεις. Ζήτησε ακόμη, τη διερεύνηση των λόγων μη εκκίνησης ή καθυστέρησης ολοκλήρωσης της πειθαρχικής διαδικασίας.
Εξάλλου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε την προσήλωσή του στην ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης των δημοσίων υπαλλήλων και τόνισε, ότι «βάζουμε τέρμα σε χρόνιες παθογένειες όπως η ατιμωρησία και η μη εφαρμογή των πειθαρχικών κανόνων και αποδεικνύουμε ότι το σύστημα παρακολούθησης της πειθαρχικής διαδικασίας ενεργοποιήθηκε και ήδη παράγει τα πρώτα του σημαντικά αποτελέσματα».
Σημειώνεται, ότι για την αντιμετώπιση του εν λόγω απαράδεκτου φαινομένου, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με πρόσφατη νομοθετική του ρύθμιση κατέστησε υποχρεωτική, την αιτιολογημένη άσκηση ή μη πειθαρχικής δίωξης εντός είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του υπαλλήλου.
Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση που προώθησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και η οποία ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή, ο έλεγχος των εταιριών που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει και παραμένει στη δικαιοδοσία των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων του δημοσίου. Με αυτήν τη διόρθωση διασφαλίζεται σε απόλυτο βαθμό ο έλεγχος αυτών των εταιριών, ενώ συμβάλλει και στην εν γένει διαδικασία αξιοποίησής τους.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: