Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Αφορμή οι συμβάσεις που καταργούν το μηνιάτικο ΣΥΡΙΖΑ: κυβέρνηση και τρόικα μετέτρεψαν το εργατικό δίκαιο σε εργοδοτικό


ΣΥΡΙΖΑ: κυβέρνηση και τρόικα μετέτρεψαν το εργατικό δίκαιο σε εργοδοτικό
Προφητικό άραγε το πανό στη διαμαρτυρία ενάντια στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας;  

Αθήνα
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψη του θέματος για επιχειρησιακές συμβάσεις που ουσιαστικά καταργούν τον μηνιαίο μισθό, προβλέποντας ότι η καταβολή του μισθού μπορεί να καθυστερήσει έως και τρεις μήνες.
«Η κυβέρνηση και η τρόικα μέσα σε 3,5 χρόνια μετέτρεψαν το εργατικό δίκαιο σε εργοδοτικό και κατεδάφισαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για «ανεπανόρθωτο πλήγμα στο δικαίωμα των εργαζόμενων για αξιοπρεπή εργασία» μιλά η ΔΗΜΑΡ.
Σημειώνεται πάντως ότι μετά την δημοσιοποίηση του θέματος, το υπουργείο Εργασίας, ζήτησε από τις δύο εταιρίες αλλαγές στις συμβάσεις και κατόπιν αυτού καταργήθηκε η σχετική αναφορά για την καταβολή του μισθού εντός τριμήνου.
Ωστόσο, τίποτε δεν διασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν και άλλες τέτοιες επιχειρησιακές συμβάσεις με κατάπτυστους όρους, που εταιρείες επιβάλλουν εκμεταλλευόμενες την ανάγκη των εργαζομένων για δουλειά, την αποδιάρθρωση και ελαστικοποίηση του εργατικού δικαίου και φυσικά τους ελλιπείς ελέγχους.
ΣΥΡΙΖΑ: κατεδάφιση των συλλογικών συμβάσεων
«Η κυβέρνηση και η τρόικα μέσα σε 3,5 χρόνια μετέτρεψαν το εργατικό δίκαιο σε εργοδοτικό και κατεδάφισαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Με αυτό τον τρόπο «άναψαν το πράσινο φως» σε πολλούς μεγαλοεργοδότες, όχι μόνο να μειώσουν δραστικά τους μισθούς, συμπιέζοντάς τους προς τον ήδη μειωμένο κατώτερο μισθό, αλλά να παραβιάζουν ασύστολα το σύνταγμα, το αστικό δίκαιο και τους νόμους της χώρας» δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, υπεύθυνος για τα εργασιακά στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση και η τρόικα θα πρέπει με τους αγώνες και την ψήφο του λαού, να φύγουν το ταχύτερο δυνατό πριν επιβάλλουν στη χώρα μας μισθούς Κίνας και εργασιακές σχέσεις χωρών της υποσαχάριας Αφρικής» κατέληξε.

ΔΗΜΑΡ: ανεπανόρθωτο πλήγμα
«Η σύναψη πέντε κλαδικών συμβάσεων που προβλέπουν το δικαίωμα του εργοδότη να καθυστερεί την καταβολή μισθών έως και 90 ημέρες συνιστά ανεπανόρθωτο πλήγμα στο δικαίωμα των εργαζόμενων για αξιοπρεπή εργασία» τονίζει σε σχόλιο της για το θέμα η ΔΗΜΑΡ.

«Το Υπουργείο Εργασίας οφείλει να προστατέψει τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Καλούμε τον Υπουργό να ακυρώσει με σχετική απόφαση τη συγκεκριμένη ρύθμιση» προσθέτει.
Α.Τ
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: