Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Εξ αποστάσεως οι διαβουλεύσεις Αναχωρεί η τρόικα, «πρόοδος» αλλά όχι συμφωνία στα κρίσιμα μέτωπα


Αναχωρεί η τρόικα, «πρόοδος» αλλά όχι συμφωνία στα κρίσιμα μέτωπα
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Χωρίς συμφωνία σε κανένα από τα κρίσιμα θέματα ολοκληρώθηκε και η δεύτερη εντός της ημέρας συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

«Υπήρξε πρόοδος, η κουβέντα που έγινε ήταν καλή και προχωράμε» δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας ότι «οι διαβουλεύσεις με την τρόικα θα συνεχισθούν με ηλεκτρονική επικοινωνία με στόχο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου». Δεν διευκρίνισε ωστόσο αν η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα πριν από αυτή την ημερομηνία.

Για το ραντεβού της Τετάρτης σχολίασε ότι έγινε κυρίως πολιτική συζήτηση για το πώς θα κυλίσουν οι διαπραγματεύσεις ως τις 9 Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή, όμως, ο ίδιος εξήγησε ότι όλα τα γνωστά θέματα συζητήθηκαν μεν αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία

«Δεν έχω την εντύπωση ότι υπάρχει πρόθεση καθυστέρησης από καμία από τις δυο πλευρές» είπε το ίδιο στέλεχος, ερωτηθέν αν η τρόικα καθυστερεί σκοπίμως τις διαπραγματεύσεις. Αποδέχονται πλήρως το να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση αύριο τον προϋπολογισμό.

Την Πέμπτη ο Γιάννης Στουρνάρας αναχωρεί για το Εurogroup. Η τρόικα φεύγει αλλά, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα είναι τελικά στο Eurogroup καθώς δεν θα συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα αλλά μόνον θέματα σχετικά με την ελληνική προεδρία.

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, το Βερολίνο μετριάζει τις προσδοκίες σχετικά με μια πίεση από την πλευρά της Γερμανίας για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τον εκπρόσωπο της Μέρκελ να ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται για συνάντηση διαπραγματεύσεων, αλλά για μια καλή ευκαιρία να ενημερωθεί η Άνγκελα Μέρκελ από τον έλληνα πρωθυπουργό για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα».

Πάντως ανεξαρτήτως της έκβασης των συνομιλιών με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας είναι αποφασισμένος να καταθέσει στη Βουλή αύριο (Πέμπτη) το πρωί τον προϋπολογισμό για το 2014, ο οποίος θα περιέχει στόχους και διαρθρωτικές παρεμβάσεις, αλλά όχι συγκεκριμένα ποσά και μέτρα.

Όλα τα θέματα ανοιχτά
Ακόμη δεν έχει κλείσει κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα. Για τους πλειστηριασμούς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τις δύο πλευρές να εμμένουν στις θέσεις τους, αν και το πρωί διαφάνηκε μια καλή διάθεση από την πλευρά της τρόικας, για μικρή υποχώρηση στο θέμα της πλήρους χωρίς κανένα κριτήριο και περιορισμό απελευθέρωσης των πλειστηριασμών.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό παραμένει το χάσμα ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, με την Αθήνα να αποκλείει οριζόντιες περικοπές και την τρόικα να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων που της προτείνει η κυβέρνηση και να ζητά δραστικά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα γερά μετρα που ζητά είναι, μεταξύ άλλων, «μαχαίρι» σε κύριες συντάξεις των λεγόμενων «ευγενών ταμείων», σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, και επίσης σε μισθούς και συντάξεις των στρατιωτικών.

Στα νέα θέματα που άνοιξε η τρόικα, είναι και η τρύπα στα έσοδα που προκύπτει από τις αλλαγές στον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, ζητώντας ισοδύναμα μέτρα ύψους τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ και απορρίπτοντας την εξοικονόμηση των ποσών αυτών από περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

«Την ώρα που πάμε να κλείσουμε κάτι ανοίγουν ξαφνικά ένα άλλο θέμα» είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών περιγράφοντας τη στάση της τρόικας σε αυτή την αξιολόγηση, την οποία μάλιστα η κυβέρνηση περίμενε γρήγορη και αναίμακτη λόγω της προόδου που έχει σημειωθεί στα δημοσιονομικά μεγέθη και του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: