Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

«Συμφωνία να μην μπει λουκέτο στα ΕΑΣ» ΥΠΟΙΚ: Σε «φάση σύγκλισης» με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς


ΥΠΟΙΚ: Σε «φάση σύγκλισης» με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς
Ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στη μία ώρα ολοκληρώθηκε η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, η οποία επικεντρώθηκε στο θέμα των πλειστηριασμών. Οι διαφορές των δύο πλευρών παραμένουν, ωστόσο οι τόνοι μάλλον πέφτουν, με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να λέει ότι έγινε καλή συζήτηση και πως «είμαστε σε φάση σύγκλισης».

«Υπάρχει καλή θέληση για να συγκλίνουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα» πρόσθεσε.

Για το θέμα της δόσης του 1 δισ. ευρώ ο ίδιος πρόσθεσε «είμαστε σε διαδικασία αλληλογραφίας για τα προαπαιτούμενα».

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό και τα μέτρα που θα ληφθούν η τρόικα «παίζει καθυστέρηση» όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, εγείροντας συνεχώς νέα θέματα και προβλήματα, χωρίς να συμμερίζεται την αγωνία της ελληνικής πλευράς να επιτευχθεί συμφωνία για όλα τα θέματα έως τις 9 Δεκεμβρίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει, με συνεχείς συσκέψεις και κατάθεση στοιχείων, με τις πιθανότητες για συμφωνία ώς τις 9 Δεκεμβρίου να έχουν αυξηθεί σήμερα στο 60-40 από 50-50 χθες.

Πάντως, ανεξαρτήτως έκβασης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο Γ.Στουρνάρας είναι αποφασισμένος να καταθέσει στη Βουλή αύριο (Πέμπτη) το πρωί τον προϋπολογισμό για το 2014, ο οποίος θα περιέχει στόχους και διαρθρωτικές παρεμβάσεις, αλλά όχι συγκεκριμένα ποσά και μέτρα.

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για του πλειστηριασμούς


Σε ό,τι αφορά την συζήτηση με την τρόικα για το κρίσιμο θέμα των πλειστηριασμών, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη συνάντηση ανέφερε πως έγινε επανάληψη των τοποθετήσεων των δύο πλευρών και πως η ελληνική πλευρά μετέφερε το κλίμα που υπάρχει μέσα στα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης έχει ξεκαθαρίσει στους εκπροσώπους των δανειστών ότι αν επιμείνουν στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα απειληθεί η κυβερνητική συνοχή.

Το απόγευμα θα υπάρξει συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων και τις επόμενες ημέρες θα δουλέψουν εντατικά οι δύο ομάδες, πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος προσθέτοντας ότι «εμμένουμε απολύτως σε αυτό που είπε ο  πρωθυπουργός».

Νωρίτερα, μετά την σύσκεψη ανώτατη τραπεζική πηγή είχε δηλώσει για το θέμα των πλειστηριασμών: «Έγινε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Κατά πληροφορίες, από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδας δεν διατυπώθηκαν προτάσεις για το ποιος θα θεωρηθεί «φτωχός δανειολήπτης», αλλά ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να συμβάλλει η κεντρική τράπεζα στη διαδικασία ρύθμισης των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Συμφωνία να μην μπει λουκέτο στα ΕΑΣ

Εν τω μεταξύ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ακόμη πως υπάρχει συμφωνία με την τρόικα να μην μπει λουκέτο στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και πως η τρόικα προκρίνει μια λύση για τα ΕΑΣ α λα ΕΛΒΟ.

Η ελληνική πλευρά επιμένει να διατηρηθεί ο εξαγωγικός χαρακτήρας της εταιρείας. Για το θέμα υπάρχει αλληλογραφία της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν.

Στις 6:30 νέα συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: